ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Το Χ.Κ. Παρνασσού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600-2.250 μ., στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα. Το Κέντρο διαθέτει 23 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 7 μονοπάτια και τέσσερις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 34 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας “μαύρες” διαδρομές. Λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Μαΐου. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις, του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Στο Κέντρο λειτουργούν δύο καφετέριες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Στη θέση Κελάρια 1750 κ στη θέση Κελάρια 1950 (chalet) , λειτουργεί κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1700μ-2340 μ. Συνολικά διαθέτει 13 πίστες (2 μαύρες, 5κόκκινες, 3 μπλέ και 3 πράσινες) και 8 αναβατήρες(2 εναέριους, 3 συρόμενους και 3 παιδικούς). Με την προσθήκη των νέων πιστών και αναβατήρων, έχει αυξήσει τα συνολικά χιλιόμετρα, δυνατής διαστρωμένης χιονοδρομίας, από 20Km σε 25Km. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η προσθήκη της νέας πίστας που ονομάστηκε «Φοίβη». Πρόκειται για τη νέα μαύρη (πολύ δύσκολη) πίστα του χιονοδρομικού, με μήκος 850m και υψομετρική διαφορά στα 290m, όπου δίνει τη δυνατότητα μίας επιπλέον επιλογής για τους πολύ έμπειρους χιονοδρόμους, μαζί με την Αντιγόνη και η «Αρμονία», η οποία είναι και η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα του χιονοδρομικού, με μήκος 2700m, μία πολύ εύκολη πίστα, με διαδρομή ανάμεσα στο ελατόδασος του Χελμού,

ΣΕΛΙ

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μ. έως 1890μ και είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Το 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας (εναέρια καρέκλα μήκους 750μ) που έφτανε σε υψόμετρο 1600μ ενώ το έτος 1968 επεκτάθηκε κατά 500μ φτάνοντας σε υψόμετρο 1730μ. Στις 4/2/1972 με Βασιλικό Διάταγμα χαρακτηρίζεται εθνικό στάδιο με την ονομασία “Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου”. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Σήμερα διαθέτει 10 αναβατήρες: 6 μονοθέσιους συρόμενους και 1 διθέσιο εναέριο και 4 baby-lift. Όλοι είναι σύγχρονης κατασκευής (2000, 2002, 2007) ενώ έχει 13πίστες πράσινου, μπλε και κόκκινου χρώματος.
Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μεσώ της Εγνατία οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας- Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μεσώ της επαρχιακής οδού Νάουσας- Σελίου.

ΠΗΓΑΔΙΑ

Πρόκειται για ένα χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 1430μ-2005 μ. και απέχει 17 χλμ από τη Νάουσα και 15χλμ από τον Αγιο Νικόλαο. Εχει πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας και μια δρόμου αντοχής (3,5 & 10 χλμ). Διαθέτει 6 αναβατήρες (1 ενάεριο , 4 συρόμενους και 1παιδικό). Είναι το μόνο χιονοδρομικό με σοβαρή υποδομή τεχνητής χιόνωσης. 6 φορητά, 2 σταθερά και 2 ντουζιέρες.

ΠΗΛΙΟ

Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες απέχει 2χλμ. από τον οικισμό των Χανίων Πηλίου, 8 χλμ. από τον οικισμό του Αγ. Λαυρεντίου και 27 χλμ. από το Βόλο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναπτύσσεται στο βουνό του Πηλίου σε υψόμετρο 1471 μ., υψόμετρο το οποίο είναι εκπληκτικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο και του προσδίδει ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίμα.

Υπάρχουν 5 πίστες συνολικού μήκους 15χλμ: 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) 1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.

Το Χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 3 χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ενοικιάσεις -πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski & snowboard και φυσικά ιατρείο.

Λειτουργεί επίσης σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρονών και άνω από έμπειρους παιδαγωγούς δασκάλους.

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Το Χ.Κ. Βασιλίτσας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα που εκτείνεται σε υψόμετρο 2249μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας. Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε υπόσχεται στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο ή επισκέπτη. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους, 5 συρόμενους, 1 παιδικό ) και 18 πίστες μαύρου, κόκκινου,μπλέ και πράσινου χρώματος. Δύο πίστες του κέντρου έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S Ολυμπιακών προδιαγραφών ,πίστα Δίας ( στον διθέσιο ) και πίστα Τυμφαία . Η Βασιλίτσα απέχει 45km από την πόλη των Γρεβενών.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου απέχει 284 χλμ. από την Αθήνα, 78 χλμ. από την Λαμία, 368 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο υπάρχουν συνολικά 5 αναβατήρες και 15 πίστες εκ των οποίων 3 είναι off piste. Επίσης λειτουργούν το ζεστό και φιλόξενο <<ΣΑΛΕ>> μέσα στο οποίο στεγάζονται οι <<ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ>> (ski, snowboard και έλκηθρα), το <<ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ>> με χιονοδρομικό εξοπλισμό και αναμνηστικά και η <<ΣΧΟΛΗ ΣΚΙ>> για μικρούς και μεγάλους, για αρχάριους και προχωρημένους. Σε λειτουργία βρίσκεται η <ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ> οπου μπορείτε να απολαύσετε τη ζεστή σοκολάτα και τον καφέ σας ενώ το << SNOW BAR-ICE BAR>> δίνει το δικό του χρώμα με μοναδικά parties και DJs ανεβάζοντας την αδρεναλίνη των επισκεπτών μας!! Επίσης υπάρχει δυνατότητα διαμονής στο ορειβατικό καταφύγιο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το σαλέ, τη σχολή σκι, το κατάστημα ενοικίασης: 6979727467 & 22370 22002, Παπαϊωάννου Κώστας.

ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Το χιονοδρομικό μας βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τα Σκόπια. Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524 μ. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.
Το 1994 ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου με δύο αναβατήρες και ένα καταφύφιο, ενώ το 1995 έγινε η επίσημη έναρξη. Από τότε γίνονται συνεχείς βελτιώσεις τόσο στην δυνατότητα πρόσβασης όσο και στις εγκαταστάσεις του.
Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2045 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει 5 αναβατήρες (1 εναέριο και 4 συρόμενους) ,μακριές και φαρδιές πίστες μπλέ και κόκκινου χρώματος. θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

ΛΑΙΛΙΑΣ

Το Χ.K.Λαιλιά απέχει 26 χλμ από τις Σέρρες και 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, διαθέτει 2 αναβατήρες, 1 πίστα 1200μ, 1 babylift και πίστα αρχαρίων, σαλέ με εστιατόριο, καφετέρια, σχολές ski και snowboard, καταστήματα ενοικίασης ski και snowmobiles, καταφύγιο στα 1500 μέτρα και ξενοδοχεία με δυνατότητα διανυκτέρευσης και εστιατόρια.

ΠΙΣΟΔΕΡΙ

Το Χ.Κ. Βίγλας- Πισοδερίου βρίσκεται στην θέση Βίγλα και απέχει από την Φλώρινα 18 χλμ και από την Θεσσαλονίκη 216 χλμ. Διαθέτει δύο σαλέ, 4 αναβατήρες, 10 πίστες και λειτουργεί μια νέα πίστα, η μεγαλύτερη σε μήκος στην Ελλάδα (2100μ.) με Ολυμπιακές προδιαγραφές. Σε λειτουργία είναι η ολοκαίνουργια πίστα, Πισοδέρι 2, μήκους 5000μ και πλάτους 50μ. Την πίστα εξυπηρετεί ο καινούργιος διθέσιος αναβατήρας με ενδιάμεσο σταθμό.
Η πρόσβαση στο Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου γίνεται πολύ άνετα μέσω της Εγνατίας οδού (Βέροια – Κοζάνη – Πτολεμαϊδα – Φλώρινα) που είναι και πάλι ανοικτή ύστερα από τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν. Εκτιμώμενος χρόνος από Θεσ/νίκη 2,5 ώρες.

ΦΑΛΑΚΡΟ

Το Χ.Κ. Φαλακρού, το μεγαλύτερο κέντρο της Μακεδονίας, βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου και απέχει 42 χλμ από την πόλη της Δράμας. Διαθέτει 3 σαλέ, (τα δύο στην βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα) στο ένα από τα σαλέ βάσης λειτουργεί εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Επίσης διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, ευρύχωρο parking, 9 αναβατήρες και 20 πίστες.

ΜΑΙΝΑΛΟ

Tο Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρα, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας 1981 μ.). Ανήκει στον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης και απέχει 162 χλμ. από την Αθήνα, 120 χλμ. από την Καλαμάτα, 90 χλμ. από τη Σπάρτη και το Ναύπλιο και μόλις 30 χλμ από την Τρίπολη.
Είναι το κοντινότερο στην Αθήνα. Aπό την Εθνική Οδό θα βγείτε στην έξοδο αμέσως μετά τα διόδια Νεστάνης. Εκεί θα ακολουθήσει τον δρόμο προς Λεβίδι, που είναι επαρχιακό οδικό δίκτυο σε άριστη κατάσταση, θα περάσει το χωριό Κάψια και θα στρίψει για το Χιονοδρομικό στις πινακίδες που θα συναντήσει αριστερά του τρία χιλιόμετρα μετά το Κάψια.
Μετά από 90 λεπτά άνετης οδήγησης βρίσκεστε σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Σε ένα από τα πιο όμορφα ελατοδάση της χώρας, πασίγνωστο για τους μύθους του και την ομορφιά του.
Η προσέγγιση στην περιοχή του χιονοδρομικού γίνεται από το χωριό ?νω Καρδαρα και από τη Βυτίνα και καταλήγουν στο οροπέδιο της Οστρακίνας.
Xρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την οδήγηση τον χειμώνα σε ορεινό δίκτυο. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες ανεξάρτητα από τον τύπο του οχήματος που οδηγείτε. Η χρήση χειμερινών ελαστικών σε συνδυασμό με την ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων για πιο ακραίες συνθήκες, είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ

Στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και σε υψόμετρο βάσης 1850 μ. εκτείνεται το χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχου, ο Αθηναϊκός όμιλος φίλων σκι, το πρώτο που λειτούργησε στον Παρνασσό. Αποτελείται από δύο συρόμενους αναβατήρες και απευθύνονται σε πολύ καλούς σκιέρ, ενώ διαθέτει και παιδικούς αναβατήρες. Στο σαλέ του χιονοδρομικού, θα απολαύσετε τη θέα προς τις χιονισμένες πλαγιές του Γεροντόβραχου, αλλά και τη θάλασσα του Κορινθιακού, ενώ επίσης θα βρείτε κατάστημα ενοικίασης σκι, ιατρείο αλλά και σχολές σκι. 3 Km πριν τα Κελάρια, ερχόμενοι από Αράχωβα, στρίβουμε δεξιά και αφού διανύσουμε 4 Km, είμαστε στις εγκαταστάσεις του κέντρου.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Το χιονοδρομικό αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ., μία μπλε μήκους 400μ. και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μ.
Υπάρχουν τρία σαλέ, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και 20 χ.λ.μ. από την Πύλη.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

Το Χ.Κ. Ελατοχωρίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1450μ και απέχει 8 χλμ. απο το χωριό του Ελατοχωρίου, 105 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 120 χλμ. από την Λάρισα. Διαθέτει 5 αναβατήρες και 10 πίστες πράσινου έως μαύρου χρώματος, σύγχρονο σαλέ με εστιατόριο και καφέ – μπάρ, ιατρείο, σχολές σκι, ενοικίαση σκι και parking.
Λειτουργεί καθημερινά, Σαβ/κα και αργίες.

ΜΕΤΣΟΒΟ

1. Οι Πολιτσιές (Προφήτης Ηλίας Υψόμετρα 1360-1620μ.), βρίσκεται 4χλμ. από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και με μικρό μήκος. Διαθέτει σαλέ με εστιατόριο και καφέ, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης σκι και snow truck (ένα όχημα σαν λεωφορείο, που αποτελείται από 2 βαγόνια και κάνει βόλτες τους επιβάτες στα χιόνια).
2. Το Καρακόλι (Υψόμετρο 1340-1520μ.), βρίσκεται 1.5 χλμ. από το Μέτσοβο. Διαθέτει ένα μονοθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων που εξυπηρετεί 2 πίστες, η μία έχει μήκος 900 μέτρα (εύκολη) και η άλλη 1.100 μέτρα (πολύ εύκολη).
3. Ο Ζυγός – Ανήλιο (Υψόμετρα 1680-1850μ.), διαθέτει ένα εναέριο διθέσιο αναβατήρα 700 μέτρων, δύο συρόμενα και 2 baby lifts.
Η πιστα δρόμου αντοχής είναι 5 εως 10 χλμ. μήκους

ΟΛΥΜΠΟΣ

Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής ’μυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.

ΧΡΥΣΟ ΕΛΑΦΙ

Το Χρυσό Ελάφι βρίσκεται στην περιοχή Βολάδα Σελίου και απέχει 1,5 χλμ από το χωριό του Σελίου, 24 χλμ από την Βέροια, 20 χλμ από τη Νάουσα και 90 χλμ από την Θεσσαλονίκη.
Διαθέτει 2 συρόμενους αναβατήρες, 4 πίστες, parking (δίπλα στην ξενοδοχειακή μονάδα που αποτελείται από 15 δωμάτια, καφετέρια, εστιατόριο – ταβέρνα, snowbar, γυμναστήριο, σάουνα tylo 11 ατόμων), ενοικίαση και σχολή ski.

ΒΙΤΣΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Πρόκειται για ένα μικρό Χιονοδρομικό Κέντρο που ιδρύθηκε με χαρακτήρα κυρίως αθλητικό (αγωνιστικό και προπονητικό).
όμως -πραγματικά- το κέντρο αρέσει και σε όλους τους επισκέπτες του !!!
Γιατί εδώ, μπορεί κανείς να “χορτάσει” σκι,
αφού ποτέ η αναμονή στα Lifts δεν ξεπερνά τα 3-4 λεπτά.
Οι άνθρωποι του Σ.Χ.Ο. Καστοριάς (που λειτουργούν το κέντρο)
είναι πάντα κοντά σας για οτιδήποτε χρειαστεί.


Η απόσταση από την πόλη της Καστοριάς είναι μόλις 22 χλμ και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό δάσος Οξυάς.
Έτσι κανείς χρειάζεται μόλις 20-30 λεπτά για να φτάσει στο κέντρο.
Ο δρόμος που είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται (ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη και ασφαλής), περνά μέσα από τους οικισμούς «Βυσσινιά» και «Οξυά» (χαρακτηριστικά της χλωρίδας της περιοχής) και μόλις 1000 μ από τον παραδοσιακό οικισμό του Πολυκέρασου.
Τέλος, η απόσταση από τον οικισμό του Νυμφαίου και την έδρα του “Αρκτούρου” είναι μόλις 11 χλμ, χρειάζεται όμως να πάρετε πληροφορίες για την προσβασιμότητα λόγω χιονιού


Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι Καστοριάς οι φίλοι του Σκι θα βρουν:
3 πίστες Σκι (1000-1400-1850 μ)
Πίστα Snowboard (1000 μ) & ένα εντυπωσιακό Snow-Park
Πίστα Αρχαρίων με Baby-Lift
Διαδρομές ειδικά για Snowboard και ένα από τα καλύτερα Snow-parks
Σχολή Σκι με εξειδικευμένους δασκάλους
Ενοικιάσεις Σκι-Snowboard
Έλκηθρα

ΑΝΗΛΙΟ

Καλώς ήλθατε στο Anilio Ski resort. To νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας βρίσκεται σε υψόμετρο 1650μ.- 1850μ. . Με συγκριτικό πλεονέκτημα την εύκολη και άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού (μόλις 7χλμ από την έξοδο Ανηλίου) και το ειδυλλιακό τοπίο, θα γίνει αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αλλά και εκείνων που απολαμβάνουν το χιόνι και τη φύση

ΤΡΟΟΔΟΣ

Το Χ.Κ. Τρόοδος βρίσκεται στην Κύπρο, στο βουνό Ολυμπος.
Οι σχολές σκι είναι όλες ανοιχτές για το κοινό. Παραδίδονται μαθήματα για αρχάριους.

ΖΗΡΕΙΑ

Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια (ή Κυλλήνη), σε υψόμετρο 1500 μέτρων, μόλις 10 χιλιόμετρα από το ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο των Τρικάλων Κορινθίας και σε απόσταση αναπνοής τόσο από την Αθήνα όσο και από την Πάτρα, λειτουργεί από το 2007 το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (το πλησιέστερο στην Αττική) και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία.

Η τοποθεσία του, με την ανεμπόδιστη θέα προς τις κορυφές της Μεγάλης Ζήρειας (υψόμετρο 2.374 μέτρα), της Μικρής Ζήρειας (υψόμετρο 2.117 μέτρα), αλλά και τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, καθηλώνουν τον επισκέπτη και το μετατρέπουν πέρα από χώρο άθλησης και χιονοδρομίας σε ένα ορμητήριο για εξερεύνηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, που το φιλοξενεί και είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Το ομαλό ανάγλυφο του οροπεδίου, επιτρέπει την άνετη πρόσβαση μέχρι την πανέμορφη και συνήθως παγωμένη λίμνη Δασίου, μια από τις πιο ορεινές της χώρας. Η πλαγιά του χιονοδρομικού με τα αιωνόβια μαυρόπευκα ανεβαίνει προς το Σπήλαιο του Ερμή. Εκεί κρύφτηκε η Νύμφη Μαία για να αποφύγει την οργή της Ήρας και γέννησε τον φτεροπόδαρο θεό, καρπό του έρωτά της με τον Δία.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παιχνίδια με έλκηθρα, βόλτες στο οροπέδιο με μηχανάκια χιονιού (snowmobile) και τέλος δύο πίστες χιονοδρομίας, μια αρχαρίων (baby lift) μήκους 150μέτρων και ένα συρόμενο αναβατήρα (πιατάκι) μήκους 400 μέτρων. Το προσωπικό βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους επισκέπτες για οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ λειτουργεί κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού ski και snowboard, καθώς και σχολή όπου ειδικοί εκπαιδευτές περιμένουν τους μη μυημένους στο άθλημα για το πρώτο τους μάθημα!

Πως θα φτάσετε:
Από Αθήνα, ακολουθείτε την Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών. Μετά από σχεδόν μια ώρα οδήγησης, βγείτε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο, στο 119ο χιλιόμετρο και στη συνέχεια ακολουθήστε τη σήμανση προς Τρίκαλα Κορινθίας. Διασχίζοντας τους οικισμούς των Τρικάλων συνεχίζετε ευθεία και μετά από σχεδόν 1 ώρα και 45 λεπτά συνολικής οδήγησης θα βρεθείτε στο χιονοδρομικό κέντρο.

Από Πάτρα, ακολουθείτε την Εθνική Οδό Πατρών – Αθηνών. Μετά από σχεδόν μια ώρα οδήγησης βγείτε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο και ακολουθείστε τη σήμανση προς Τρίκαλα και μετά προς χιονοδρομικό.