Η ακρίβεια θα «πρωταγωνιστήσει» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς φέτος αναμένεται να είναι πιο «τσουχτερό» το κόστος, αυξημένο κατά 10%-20%. Μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 150 ευρώ.

Πολλοί αρχίζουν να παίρνουν στο χέρι μολύβι και χαρτί για τις αγορές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και τον υπολογισμό του κόστους. ‘Έρευνα αγοράς πριν στηθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πιο λιτές επιλογές για πολλούς καταναλωτές, έχει προκαλέσει το ξέφρενο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά.

Φέτος το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μία τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα 152 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν στα 127 ευρώ.

Οι περισσότεροι καταναλωτές αφήνουν πίσω τα πολυπληθή χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός ψαλιδίζεται και το εορταστικό τραπέζι μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα προβλέπεται να είναι αισθητά φτωχότερο.

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων ειδικά σε κρέας, λάδι και γλυκά δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα είναι ακριβότερο έως και 20%. Με τους καταναλωτές να μετρούν τόσο τα άτομα που θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι εκείνη την ημέρα όσο και τα προϊόντα που θα αγοράσουν.

Παραδοσιακά η λίστα για του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού περιλαμβάνει:

Αρνί: 13 – 14€/κιλό

Γαλοπούλα: 10-12€/κιλό

Χοιρινό: 7,5 – 9€ /κιλό

Τομάτες: 2,20- 2,30/κιλό

Φέτα: 10 – 14,30/κιλό

Αναψυκτικά: 1,30 €/τεμάχιο

Κρασί: 4,5€ – 5,5 €

Παραδοσιακά γλυκά: 16€/κιλό

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς οι καταναλωτές θα γίνουν κυνηγοί προσφορών για να καταφέρουν να γεμίσουν το εορταστικό τραπέζι με τα απαραίτητα.