Αν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να χρησιμοποιεί ο κόσμος περισσότερο το πλαστικό χρήμα και να ελαχιστοποιήσει τις συναλλαγές με μετρητά, πρέπει να δώσει κίνητρα

Το να παταχθεί η φοροδιαφυγή σαφώς και είναι ζητούμενο και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την υγιή επιχειρηματικότητα, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη.

Ομως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ισονομία που ζητάνε οι μικρομεσαίοι. Ειδικά για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, θεωρώ άδικο να αντιμετωπίζονται όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι ως φοροφυγάδες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην αγορά που μικρές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν έσοδα κάτω από το ποσό που βάζει ως όριο το οικονομικό επιτελείο. Επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει και πλουτισμός. Κάποιοι συνάδελφοί μας με το άνοιγμα μιας μικρής επιχείρησης διασφαλίζουν μία θέση εργασίας και ένα εισόδημα που υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήταν έως και αδύνατο να το έχουν. Αυτό που λέμε εμείς ως επιμελητήριο είναι ότι κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν. Και, το κυριότερο, να πληρώνουν όλοι. Ανάλογα με τη δυνατότητα που αποδεδειγμένα έχει ο καθένας.

Αν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να χρησιμοποιεί ο κόσμος περισσότερο το πλαστικό χρήμα και να ελαχιστοποιήσει τις συναλλαγές με μετρητά, πρέπει να δώσει κίνητρα. Όπως φορολογικές απαλλαγές. Μόνο τότε δεν θα επιχειρεί ο καταναλωτής να έρχεται σε συμφωνία με κάποιον επαγγελματία που του παρέχει μία υπηρεσία.
Μεγάλες ενστάσεις έχω και για το γεγονός ότι το κράτος προτρέπει τον κόσμο σε καταγγελίες έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Η όποια καταγγελία πρέπει να γίνεται για να αλλάξουμε προς το καλύτερο το φορολογικό περιβάλλον και όχι για να γεμίσουμε την τσέπη μας.

ADVERTISING

Πρόβλημα υπάρχει και στο θέμα της χρήσης των POS. Για μια αγορά από ένα περίπτερο ή κάποιο άλλο μικρό κατάστημα το κέρδος του επιχειρηματία μπορεί να είναι μικρότερο της προμήθειας που κοστίζει η συναλλαγή. Πόσο δίκαιο είναι αυτό; Η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν δραστικά αυτές τις προμήθειες, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.