«Στην αναγκαιότητα άμεσης λήψης οικονομικών μέτρων για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ύφεση που έρχεται, τη μεγαλύτερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ANT1 και τον Ν. Χατζηνικολάου, και τόνισε ότι «πρέπει να πέσει άμεσα ζεστό χρήμα στην αγορά»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ στις δύσκολες μέρες των μνημονίων και τώρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντί για μειώσεις είχαμε 19.500 προσλήψεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ας ήμασταν σε περίοδο μνημονίων. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής»

Σε ερώτηση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα για την κριτική που ασκεί ο Παύλος Πολάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο Παύλος Πολάκης ήταν αυτός που από την πρώτη μέρα βρέθηκε δύο φορές στο υπουργείο για να συναντήσει τον Β. Κικίλια για να του δείξει τους τρόπους που θα αυξηθούν οι κλίνες για να έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση στην πανδημία.»

Ακόμα τόνισε:

Δεν πιστεύω ότι η στάση της αντιπολίτευσης μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής. Στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι σιωπούμε.

Οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Όσο ο Καρτερός ήταν σύμβουλος δεν αρθρογραφούσε. Σήμερα που δεν είναι μπορεί και εκφράζει τις απόψεις του και παίρνει το κόστος.

Το αν θα έχουμε επιτυχία -μακάρι και το εύχομαι- είναι λίγο νωρίς να το προεξοφλήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια. Σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε καταφέρει σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο παραλείψεις υπάρχουν. Είναι αδιανόητο μετά από 45 μέρες που ήταν το πρώτο κρούσμα, να υπάρχουν ελλείψεις στους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή σε μάσκες, γυαλιά, αντισηπτικά.

Θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης για το προστατευτικό υγειονομικό υλικό και θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Δεν απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης σήμερα για το πόσοι γιατροί έχουν προσληφθεί. Υπάρχου8ν εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί που δίνουν τη μάχη σήμερα και δεν είναι μόνιμοι. Να τους χειροκροτούμε αλλά δεν αρκεί αυτό. Δεν επαρκεί ο αριθμός των προσλήψεων. Τρίτη μεγάλη ανάγκη εκτός από το προστατευτικό υλικό, τις προσλήψεις είναι τα τεστ. Χρειάζεται η κυβέρνηση να φροντίσει να προμηθευτεί ώστε να γίνουν χιλιάδες τεστ το επόμενο διάστημα κάτι που συστήνει και ο ΠΟΥ.

Το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει η μπόρα για να αρχίσει «ο λογαριασμός» κατ’ αρχήν είναι μια θετική στάση. Σας θυμίζω ότι στην προηγούμενη κρίση γίνονταν την ώρα της κρίσης όπως με τα «Γερούν γερά».

Πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση υπάρχει ένα εποικοδομητικό κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τέτοιου είδους περιστατικά. Η μεγάλη εικόνα που πρέπει να δούμε είναι η συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να κάνει με άλλους παλιότερα.

Η Ευρώπη μπαίνει στην μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από το 2008 και είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού για να βγούμε από τα μνημόνια και την λιτότητα.

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, τα 37 δισ. που μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί για να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης. 16,5 περίπου είναι κλειδωμένα για το χρέος. Συνολικά διαθέσιμη ποσότητα είναι 50 δισ. Είναι άλλο πράγμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων το θέμα είναι αν θα έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν. Αυτό που προτείνουμε έχει διαφορά στην ποσότητα και την ποιότητα. Εμείς λέμε 14 δισ. ζεστό χρήμα στην αγορά. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε για να διατηρήσουμε ζωντανή την προσφορά και την ζήτηση. Απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Το κόστος για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και των ελευθερων επαγγελματιών και να καλυφθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι 2,7 δισ.ευρώ κάθε μήνα συν το δώρο του Πάσχα 1 δισ. μπορούμε να φύγουμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αν δεν καλυφθούν αυτά τώρα σε 6 μήνες δεν θα αρκούν τα χρήματα και τα πράγματα θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία ο στόχος είναι να έχουμε τις μικρότερες ανάγκες.

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στις κρίσιμες ώρες να μην αντιμετώπιζε με τόση αλαζονεία τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Να μην αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων και την ακρίβεια των αριθμών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 50 δις. Εμείς μιλάμε για πρόγραμμα 26 δις και μιλάμε για 14 δις ζεστό χρήμα γιατί Υπάρχει η δυνατότητα γιατί εμείς σε σχέση με άλλες χώρες δεν χρειάζεται να δανειστούμε. Να φροντίσουμε με μια γενναία χρηματοδότηση να μην αυξηθεί το χρέος μας.

Υπάρχει και ένα ζήτημα στην ποιότητα των μέτρων. Είστε ευχαριστημένος από την ποιότητα των μέτρων της κυβέρνησης που επιδοτεί την αναστολή της εργασίας και όχι την εργασία; Προσυπέγραψε ο κ. Χατζηνικολάου σε αυτό.

Αν σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης θα υποστεί μεγάλο κόστος υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα σενάρια εκλογών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και εξ αποστάσεως να συνομιλήσουμε σήμερα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κορωνοϊός μας οδήγησε στο παράθυρο. Τι να κάνουμε;

Θα ξεκινήσω κ. Πρόεδρε, ρωτώντας καταρχήν πώς βλέπετε την εξέλιξη της υγειονομικής αυτής κρίσης; Πώς βλέπετε δηλαδή τη μάχη, τον πόλεμο που γίνεται για την υγεία κόντρα στον κορωνοϊό;

Εάν σας ικανοποιεί η μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων και εάν υπάρχει κάτι που θα κάνατε διαφορετικά από ό,τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Και σε αυτή τη μάχη νομίζω ότι δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα τα κόμματα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται, όσο το να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα απέναντι σε αυτή τη μάχη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μια μεγάλη αδυναμία. Και η μεγάλη αδυναμία είναι το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας. Η δημόσια υγεία. Ένα εθνικό σύστημα υγείας που για πάρα πολλά χρόνια συρρικνώθηκε, ιδίως τα μνημονιακά χρόνια.

Και πριν είχε προβλήματα αλλά, ιδίως την περίοδο των μνημονίων, είχαμε μια μεγάλη συρρίκνωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα λοιπόν ξεκινάμε από μια θέση μειονεκτική και δεν είναι εύκολο κανείς να ζητήσει μέσα σε ένα – ενάμιση μήνα να καλυφθούν όλα τα κενά τα οποία θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί εδώ και πάρα πολύ χρόνο.

Θα πρέπει εν τούτοις να πιστώσετε ως θετικό της κυβέρνησης που ηγήθηκα για 4,5 χρόνια ότι, παρά το ότι ήμασταν σε συνθήκες μνημονίων, εντούτοις καταφέραμε να αντιστρέψουμε, να ισορροπήσουμε και να μην έχουμε μειώσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά 19.500 προσλήψεις.

Σε αυτές τις συνθήκες που δίνεται σήμερα η μάχη, πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλουμε, χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή και που με ηρωισμό κάνουν τεράστια προσπάθεια για να αντέξει το σύστημα και για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Ελλείψεις σίγουρα υπάρχουν και είναι μεγάλες. Και, επαναλαμβάνω, το κρίσιμο δεν είναι τούτη την ώρα να σκεφτούμε με όρους κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, μικροκομματικού οφέλους, ή κόστους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς το λέτε αυτό. Μου είπατε δεν έχει νόημα να ερίζουν τα κόμματα την ώρα αυτής της δύσκολης μάχης, αλλά την ίδια στιγμή πολλά στελέχη σας κινούνται σε εντελώς διαφορετική λογική.

Για παράδειγμα, ο μέχρι πρότινος σύμβουλός σας την εποχή που ήσασταν Πρωθυπουργός, ο δημοσιογράφος ο κ. Καρτερός, ο οποίος βγήκε και πυροβόλησε τον κ. Τσιόδρα. Ή ο κ. Πολάκης που έκανε δηλώσεις κόντρα στον κ. Τσιόδρα.

Και θέλω να σας ρωτήσω, εάν συμφωνείτε με αυτές τις δηλώσεις, ή έχετε άλλη άποψη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως, αλλά πριν σας απαντήσω για την κριτική, να σας πω ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν αυτός που από την πρώτη μέρα βρέθηκε δυο φορές στο Υπουργείο να συναντήσει τον Βασίλη Κικίλια μετά και από δική μου επικοινωνία με τον Βασίλη Κικίλια για να του δείξει τους τρόπους εκείνους καθώς γνωρίζει πάρα πολύ καλά και τις τελευταίες τρύπες του συστήματος, θα αυξηθούν οι κλίνες για να έχουμε την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση σε αυτή την πανδημία.

Συνεπώς, δεν πιστεύω και το λέω ευθέως ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των στελεχών της σήμερα μπορεί να κριθεί από ορισμένα ψήγματα κριτικής που κατά την άποψή μου είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής λειτουργίας. Διότι, στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε.

Σε ότι αφορά τον καλό επιστήμονα τον κ. Τσιόδρα που έχει αναλάβει αυτή την προσπάθεια…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τον οποίο πυροβολούν τα στελέχη σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε. Θέλω να σας απαντήσω με ευθύτητα σε όλα σας τα ερωτήματα, αν και έχουμε μια αδυναμία να επικοινωνήσουμε διότι είμαστε σε απόσταση.

Ο Θανάσης Καρτερός είναι ένας δημοσιογράφος. Εδώ και 40 χρόνια δημοσιογραφεί. Όσο είχε τον θεσμικό ρόλο δίπλα μου, είχε σταματήσει την αρθρογραφία, διότι η άποψή του εξέφραζε την άποψη του Πρωθυπουργού τότε.

Σήμερα δεν έχει θεσμικό ρόλο. Και εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε την ευθύνη και το δικαίωμα να εκφράζετε ελεύθερα τις απόψεις σας ακόμη και όταν αυτές οι απόψεις δεν εκφράζουν την κομματική γραμμή, ή αυτό που ονομάζουμε μέσο όρο της κοινής γνώμης. Διότι, το να φτάσουμε και στο σημείο να μην έχουν το δικαίωμα και οι δημοσιογράφοι να ασκήσουν κριτική, τότε θα ξεπεράσουμε τα όρια της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τέλος πάντων. Εγώ έχω μια διαφορετική άποψη για τη δημοσιογραφία. Θεωρώ ότι οι δημοσιογράφοι δεν γίνονται σύμβουλοι πολιτικών. Ή, εάν γίνουν σύμβουλοι πολιτικών, έχουν περάσει στην άλλη όχθη, στην όχθη της πολιτικής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς που είστε δημοσιογράφος, τουλάχιστον θα κατανοείτε ότι ακόμη και εάν γίνουν σύμβουλοι πολιτικών οι δημοσιογράφοι, ακόμη και εάν έχουν πολιτική ή κομματική ταυτότητα, δεν παύουν να είναι δημοσιογράφοι και άρα να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να παίρνουν και το κόστος φυσικά της υπογραφής τους στις απόψεις αυτές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, καταλαβαίνω ότι δεν συμφωνείτε με όσα έγραψε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν θα ασκούσα τούτη την ώρα κριτική στον επιστήμονα. Θα ασκούσα κριτική και ασκώ κριτική εποικοδομητική με προτάσεις και παρεμβάσεις στην κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και οι επιστήμονες τους οποίους οφείλουμε να ακούμε …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν αναγνωρίζετε στην κυβέρνηση ότι πήρε έγκαιρα τις αποφάσεις; Γιατί η διεθνής παρουσίαση της πορείας που έχει η χώρα μας μέσα σε αυτή την πανδημία, είναι θετικές. Τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό λένε ότι είμαστε μια από τις χώρες που κινήθηκαν εγκαίρως και είχαν επιτυχία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το εάν θα έχουμε επιτυχία, μακάρι, και το εύχομαι και σας μιλάω απολύτως ειλικρινά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μέχρι τώρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, διότι δεν είναι μια μάχη που αφορά την κυβέρνηση. Είναι μια μάχη που αφορά την κοινωνία. Είναι λίγο νωρίς, θα μου επιτρέψετε, για να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει. Πρέπει να συνεχίσουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συμφωνώ μαζί σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα. Όμως, τούτη την ώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε, σε σχέση, συγκριτικά με άλλες χώρες, χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Φυσικά, όταν μιλάς για ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, δεν είναι εύκολο να κάνεις τέτοιου είδους μακάβριες συγκρίσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν. Τις οποίες τις επισημαίνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με στόχο να διορθωθούν.

Για παράδειγμα, έχουν περάσει 45, 50 μέρες από το πρώτο κρούσμα. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία, σε υλικά ατομικής προστασίας σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Αναφέρομαι σε μάσκες, σε αντισηπτικά, σε γυαλιά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως ανάλογες ελλείψεις ακούμε να υπάρχουν ακόμα και στα νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλω να πω, είναι προφανές ότι επειδή είναι παγκόσμια αυτή η κρίση, ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι δυσεύρετο και δεν υπάρχει κάποια χώρα που να το έχει σε επάρκεια αυτή τη στιγμή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουν περάσει όμως 45 μέρες. Είναι προφανές. Ξεκίνησα την τοποθέτησή μου αναγνωρίζοντας ότι η μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το εθνικό σύστημα υγείας. Και προφανώς δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από μια κυβέρνηση πράγματα που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα να τα κάνει τώρα. Όμως, έχουν περάσει 45 μέρες και θεωρώ ότι πρώτον έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλης της προσπάθειάς μας να εφοδιαστούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία με υλικό, το οποίο υπάρχει στη μαύρη αγορά και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά όλοι σας και όλοι μας. Και, ταυτόχρονα, θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Γνωρίζετε ότι είχαν παγώσει οι προσλήψεις που είχαμε εμείς ξεκινήσει για 4.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, είχαν παγώσει από τη σημερινή κυβέρνηση. Όταν ξεκίνησε η κρίση, εξήγγειλαν 2.000 προσλήψεις. Η εικόνα που έχουμε σήμερα, ο κ. Κοντοζαμάνης σήμερα, από ό,τι είδα στη συνέντευξη Τύπου, δεν απάντησε πόσοι έχουν προσληφθεί. Εννοώ, πόσοι έχουν πιάσει δουλειά από αυτούς και εάν επαρκεί αυτό το προσωπικό των 2.000; Πόσοι από αυτούς είναι γιατροί; Είναι λιγότεροι από 200 οι γιατροί.

Μιλάμε για μια σταγόνα στον ωκεανό και, κυρίως, εδώ υπάρχει κι ένα ηθικό θέμα. Είναι εκατοντάδες οι επικουρικοί γιατροί που σήμερα δίνουν μια μάχη σε αντίξοες συνθήκες, οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι. Και βρίσκονται εκεί δίπλα στους ασθενείς, δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με κίνδυνο της ζωής τους. Η μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων θα ήταν, αν θέλετε, μια ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα που δίνουν.

Άρα, αυτό που λέω είναι ότι βεβαίως να τους χειροκροτούμε, αλλά δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Και η δική μου η άποψη είναι ότι δεν είναι επαρκής ο αριθμός των 2.000 προσλήψεων, που ακόμα δεν έχουν αναλάβει εργασία μετά από 45 μέρες στα δημόσια νοσοκομεία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πάμε στο οικονομικό κομμάτι αυτής της κρίσης που είναι εξίσου οδυνηρό και μεγάλο. Πριν, επειδή μου στέλνουν εδώ και μηνύματα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε στο οικονομικό, θα μου επιτρέψετε και μια ακόμη παρατήρηση;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως. Αλλά θα σας θέσω και ένα ερώτημα από το twitter μετά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο υγειονομικό, τελευταία παρατήρηση. Η τελευταία παρατήρηση για το υγειονομικό σκέλος, αν η πρώτη μεγάλη ανάγκη είναι μέσα προστασίας στους γιατρούς και η δεύτερη προσλήψεις, η τρίτη είναι τεστ. Τεστ προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα για το πώς οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να παραμείνουν στην καραντίνα και γι’ αυτούς και για εμάς, ιδίως εάν σιγά σιγά αρχίζουμε να βγαίνουμε, που όλοι το ελπίζουμε, από αυτή την καταναγκαστική παραμονή στα σπίτια μας.

Και, κυρίως, τεστ για τα ύποπτα περιστατικά. Είχαμε δυο ανθρώπους που πέθαναν αβοήθητοι στο σπίτι τους, επειδή δεν έγιναν εγκαίρως τα τεστ αυτά και ο ΕΟΔΥ τους είπε να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Άρα λοιπόν πρέπει έγκαιρα η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να προμηθευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας και με κεντρική διαχείριση να γίνουν χιλιάδες τεστ όλο το επόμενο διάστημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας –για να μην γίνουμε εμείς ειδικοί – οι ειδικοί λένε ότι εάν το 50% είναι η απομόνωση, ένα άλλο 50% είναι μαζικά τεστ ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε με σχέδιο από αυτή την πανδημία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βλέπω όσο μιλάμε και τις αντιδράσεις στο twitter. Ξέρετε ότι το παρακολουθώ πάντα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μου ζητούν ορισμένοι να ρωτήσω πώς αντιδράτε εσείς στα στελέχη, στους φίλους, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κάνει trend το «θα λογαριαστούμε μετά». Που λένε δηλαδή μέσα σε αυτή την κρίση, ότι μόλις τελειώσει η κρίση, θα λογαριαστούν με τους ιδεολογικούς και πολιτικούς αντιπάλους τους και μου αναφέρουν ιδίως το παράδειγμα της κυρίας Βουνάτσου, για την οποία μου λένε ότι έβγαλε μεγάλη χολή τις τελευταίες μέρες.

Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που πάνε κόντρα σε αυτό που εσείς ο ίδιος λέτε ότι δεν έχει νόημα να ερίζουν τα κόμματα την ώρα της μεγάλης κρίσης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι τοι να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να ξαναξεκινήσει η αντιπαράθεση και ο λογαριασμός των πολιτικών διαφορών, καταρχήν δεν είναι μια αρνητική στάση. Είναι μια θετική στάση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως συμφωνείτε με αυτά τα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας θυμίζω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο λογαριασμός σε κρίσιμες εθνικές περιπέτειες για τη χώρα όταν αντιπολίτευση ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός, δεν ήταν μετά την κρίση, αλλά ήταν την ώρα της κρίσης.

Δεν θα ξεχάσει κανείς ούτε τα «Γερούν γερά», την ώρα εκείνη που βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο και δίναμε μάχη για να επιβιώσουμε, αλλά ούτε και…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα ζηλεύετε αυτά; Γιατί τα αναφέρετε; Τα ζηλεύετε αυτά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, γιατί θέλω να επισημάνω ότι επί της αρχής είναι σωστό να λέει κανείς ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε. Εκεί θέλω να επισημάνω. Ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, μηνύματα σαν της κυρίας Βουνάτσου τα επιδοκιμάζετε φαντάζομαι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν κατάλαβα καλά, με ρωτάτε για μια συγκεκριμένη ανάρτηση στη Λέσβο;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Αυτή η αποδοκιμασία, η πολιτική αποδοκιμασία βγήκε από την τοπική οργάνωση, τη νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στη Λέσβο.

Όμως, κ. Χατζηνικολάου, γιατί αναφέρθηκα στο παρελθόν; Αναφέρθηκα στο παρελθόν διότι βλέπω όλες τούτες τις μέρες μια προσπάθεια, εφόσον προφανώς δεν δίνει καμία αφορμή, κάθε άλλο νομίζω, είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά που βλέπω ένα τέτοιο κλίμα εγώ. Δεν ξέρω εάν εσείς το έχετε ξαναδεί. Εποικοδομητικό κλίμα, σχεδόν πολιτικής συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και δεν αναφέρομαι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα άλλα κόμματα. Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δυο πλευρές και ψάχνουν να βρούνε αφορμή.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μεγιστοποιήσουμε τέτοιου είδους δευτερεύοντα περιστατικά και πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα ένα πλαίσιο πολιτικής σύμπνοιας στο ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Και νομίζω, επειδή έχω διατελέσει για πολλά χρόνια και Αρχηγός της αντιπολίτευσης αλλά και Πρωθυπουργός, συνήθως τη μεγάλη ευθύνη για να διατηρηθεί ένα πλαίσιο προτεραιότητας, στη συνεννόηση, την έχει η κυβέρνηση και τη μεγάλη ευθύνη για να μην εκτροχιαστεί το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, την έχει η αντιπολίτευση.

Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων αυτή την κρίσιμη ώρα δεν έχει να κάνει καθόλου με τη στάση που είδαμε άλλες φορές, όχι βεβαίως σε τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας να είμαι ειλικρινής, αλλά σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με ρωτούν πολλοί, προφανώς γιατί δεν το επεσήμανα, τι εννοείτε με αυτό που είπατε για μαύρη αγορά στις μάσκες και στο υγειονομικό υλικό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι νομίζω γνωστό και έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες ότι αυτή τη στιγμή ακόμη και τώρα, ενώ υπάρχει η σχετική απόφαση και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την πλευρά της κυβέρνησης για να δεσμευτεί όλο το υλικό, υπάρχουν καταγγελίες, φτάνουν σε εμάς καταγγελίες, ότι αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί στην ολότητά του. Και ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που αγοράζουν δυο και τρεις φορές στην αξία του αυτό το υλικό για να προστατευτούν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Πάμε στην οικονομία…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, γιατί νομίζω ότι κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι μεγάλο θέμα και είναι και το θέμα της επόμενης μέρας αυτό, που φαντάζομαι ότι θα μας απασχολήσει πάρα πολύ. Εσείς κάνατε μια ολοκληρωμένη πρόταση πριν από δυο μέρες, ονομάσατε το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» και μιλήσατε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία.

Βάλατε στο τραπέζι παρουσιάζοντας αυτό το πρόγραμμα, για το οποίο θα σας κάνω αναλυτικές ερωτήσεις στη συνέχεια, τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε νέο μνημόνιο. Θεωρείτε πραγματικά ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θα μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές που ζούμε και θεωρώ ότι αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας αν δεν λειτουργήσουμε στοχευμένα, προληπτικά, έγκαιρα και αποτελεσματικά θα είναι μια νέα μεγάλη κρίση και μια νέα μεγάλη εθνική περιπέτεια.

Ο κόσμος ολόκληρος, η Ευρώπη, που μας αφορά, μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Αυτή είναι η εικόνα. Όλοι μιλάνε για μια κρίση, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τη διάρκειά της αλλά σίγουρα, σε βάθος τουλάχιστον για το τρέχον έτος, θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2008 και θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.

Είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η χώρα, να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να βγούμε τον Αύγουστο του ’18 από τα μνημόνια και από τη σκληρή λιτότητα.

Γι’ αυτό τον λόγο και καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση έχει τη λογική -για να κάνω ένα παραλληλισμό με την πανδημία- ότι, όπως και στην πανδημία έπρεπε να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά, έτσι και τώρα και για την οικονομία για να αντιμετωπίσουμε τον ιό της ύφεσης και της κρίσης, πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά.

Και η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα -όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- το οποίο είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήσαμε φεύγοντας από την κυβέρνηση, που ήταν τα 37 δισεκατομμύρια, το μαξιλάρι ασφαλείας. Το οποίο σήμερα, νομίζω, γιατί αυτά τα αφήσαμε για μια περίπτωση κρίσης και σήμερα έχουμε μια περίπτωση κρίσης και πρέπει μέρος τους να αξιοποιηθεί για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω: Μιλήσατε για ένα πακέτο 26 δισ. και είπατε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα-ασπιρίνες, ότι κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Θέλω να σας ρωτήσω, εδώ έχουμε μια πανδημία που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Μπορεί, αν προσέξουμε και πάνε όλα καλά, να τελειώσει στα τέλη του Απρίλη στα μέσα του Μάη και να ξαναμπούμε βήμα βήμα στην κανονικότητα.

Αν κρατήσει παραπάνω, δεν πρέπει η κυβέρνηση να έχει back up, που λένε οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι; Να έχει κρατήσει αποθέματα για να μπορεί να προστατεύσει την οικονομία το επόμενο διάστημα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και πρέπει, αλλά αυτό σας εξηγώ: Ότι, πέρα των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι η παρακαταθήκη που εμείς αφήσαμε στην επόμενη κυβέρνηση -και ίσως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως άδεια ταμεία παραλαμβάνουν οι κυβερνήσεις όταν αλλάζουν τα κόμματα στη διακυβέρνηση-, από αυτά τα 37 δισεκατομμύρια, τα 16,5 περίπου είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές του χρέους των επόμενων ετών. Άρα, είναι περίπου 20 δισ. τα οποία είναι διαθέσιμα και είναι περίπου άλλα τόσα διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς πόρους, από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές Τράπεζες τα ANFAs and SMPs, είναι η αναχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που είναι άλλα 4 δισ, είναι περίπου αλλά 20 συν τα 12 που έχουμε τη δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρευστότητα προς τις τράπεζες. Δηλαδή, είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια η συνολική ποσότητα η διαθέσιμη ποσότητα ρευστότητας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την απώλεια εσόδων την υπολογίζετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από αυτά τα 20 δισεκατομμύρια εμείς λέμε 14 συν 12…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την απώλεια εσόδων την υπολογίζετε; Και ρωτώ, γιατί η κυβέρνηση πάγωσε τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που ήταν έσοδο το οποίο δεν θα έρθει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, είναι άλλο πράγμα η αναστολή πληρωμών η οποία θα γίνει κάποια στιγμή, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διαρκέσει η κρίση -έχει ανακοινωθεί και από την Κυβέρνηση-, αλλά αυτά κάποια στιγμή θα πρέπει να τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Το μεγάλο ζήτημα, κ. Χατζηνικολάου, είναι να έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, εγώ λέω αν την υπολογίζετε στη μεγάλη εικόνα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το οποίο εμείς προκρίνουμε είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει διαφορά και στην ποιότητα, από τα μέτρα της κυβέρνησης, και στην ποσότητα αλλά και στη χρονικότητα.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, εμείς λέμε 14 δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα ρευστό, δημοσιονομική επέκταση, ακριβώς επειδή έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε εξαιτίας του ότι έχουμε ένα μαξιλάρι, από το οποίο μπορούμε να πάρουμε τουλάχιστον 12 με 13 δισ, χωρίς να αυξήσουμε ούτε ένα ευρώ το χρέος μας και χωρίς να πάρουμε από αυτά, τα οποία βρίσκονται εκεί από δανεισμό. Δηλαδή, αυτά είναι τα υπερπλεονάσματα για τα οποία τόσο πολύ είχαμε κατηγορηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε για να διατηρήσουν ζωντανή την προσφορά και τη ζήτηση. Δηλαδή, για να διατηρηθούν οι μισθοί, να πληρωθεί το μισθολογικό κόστος, άρα οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες να πάρουν το 1/12 με βάση τις δηλώσεις των εισοδημάτων τους τις περσινές, με ένα ταβάνι το ένα χιλιάρικο, βεβαίως, γιατί δεν μπορούμε να δίνουμε και παραπάνω στην περίοδο της κρίσης από αυτά τα οποία κανείς δικαιούται. Αλλά, με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν τις δουλειές τους, να μην απολυθούν, να μην εκτοξευτεί η ανεργία.

Ταυτόχρονα όμως ελαφρύνουμε, καλύπτουμε βεβαίως τη δυνατότητά τους να σπαταλήσουν χρήματα μόλις τελειώσει η κρίση. Και, ταυτόχρονα, όμως απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις πλήρως από το μισθολογικό και από το ασφαλιστικό κόστος. Έτσι δίνεις τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κρατηθούν έστω και τεχνητά στη ζωή αυτό το τρίμηνο που διαρκεί αυτή η κρίση. Μέχρι και τέλος Μαΐου εμείς υπολογίζουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι τρίμηνο, αυτό σας είπα πριν. Αν δεν είναι τρίμηνο και είναι εξάμηνο; Ή κάνει δεύτερο κύκλο το φθινόπωρο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κυβέρνηση λέει, κ. Πρόεδρε, ότι «εγώ κρατάω άμυνες για να μπορώ να αντέξω αν η κρίση διαρκέσει». Και λέει επίσης ότι «θα χρειαστούμε και ένα δυνατό σοκ, θετικό σοκ στην αγορά για να κάνουμε επανεκκίνηση της οικονομίας μετά, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε και τότε, φρέσκο χρήμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κόστος για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, για να υπάρξει μια αποζημίωση στο ύψος σχεδόν του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να καλυφθούν πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος αυτό είναι περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Εμείς θεωρούμε και ο σχεδιασμός είναι ότι, μέχρι και τον Μάιο, με 7 δις συν το Δώρο του Πάσχα άλλο ένα δισ., 8 δισεκατομμύρια, ένα ποσό που αυτή τη στιγμή έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το δαπανήσουμε, μπορούμε να φύγουμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Εάν δεν το κάνουμε αυτό και αν μείνουμε στη λογική να αφήσουμε αυτά τα χρήματα, ενώ έχουμε τώρα τη δυνατότητα να τα δώσουμε, για να τα δώσουμε μετά, κ. Χατζηνικολάου, οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μετά θα είναι πολλαπλάσιες. Έχουμε πολύ πρόσφατη την εμπειρία του 2010.

Θυμηθείτε τι έλεγαν το 2010. Ότι η κρίση αυτή θα είναι μικρή, θα διαρκέσει λίγους μήνες, ότι μετά θα μπορέσουμε να ξαναβγούμε. Δεν θα είναι μικρή η κρίση αν κυλήσουμε. Άρα, η λογική του προγράμματός μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατό την ύφεση, να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση στα επίπεδα του Φλεβάρη, ώστε σιγά σιγά, όταν θα επανεκκινήσει η οικονομία, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές ανάγκες.

Μου λέτε τώρα ότι θα ξανάρθει τον Οκτώβρη. Αν ξανάρθει τον Οκτώβρη, και πάλι σας λέω ότι από τα 50 περίπου δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο δημόσιο Ταμείο, εμείς ζητάμε να εκταμιευτούν τα 26. 14 σε ζεστό χρήμα και 12 για τις εγγυοδοτήσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εδώ, πριν από δυο τρεις μέρες, μου είπε ότι δημιουργείται μια τρύπα 12 δισ. με την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τους επόμενους μήνες. Είπε ότι τα άμεσα ταμειακά διαθέσιμα είναι 20 δισ. και το πρόγραμμά σας 26 και επομένως δεν βγαίνει. Λένε δηλαδή τα στελέχη της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα που εξαγγείλατε, είναι ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης Νο 2. Και ότι η Αριστερά έχει μια τάση, με ευκολία όταν είναι στην αντιπολίτευση, να λέει «διπλασιάζουμε τον κατώτατο μισθό, μοιράζουμε στις επιχειρήσεις…». Γι’ αυτό σας ζητάω αριθμούς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι στη διάθεσή σας να τους δώσω, ένα σχόλιο μόνο θέλω να κάνω. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και με λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Και, κυρίως, όταν αυτές οι προτάσεις γίνονται από ανθρώπους που είχαν στα χέρια τους την ευθύνη της ελληνικής οικονομίας σε πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε το παλαιότερο πολιτικό σύστημα: να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσουν το χρέος.

Είναι αδιανόητο να απαντάει με αυτό τον τρόπο που απάντησε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας, κάνοντας προφανώς εσκεμμένα σύγχυση με τους αριθμούς και να απαντάει στον Τσακαλώτο, για παράδειγμα, λες και είναι κανένα μαθητούδι του 1ου έτους στην ΑΣΟΕΕ. Θα περίμενα λιγότερη αλαζονεία.

Να κάτσουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση αν διαφωνούν με τη λογική μας να μας εξηγήσουν, αλλά να μην αμφισβητούν τη στοιχειώδη ειλικρίνεια των προθέσεων και τη στοιχειώδη ακρίβεια των αριθμών.

Επαναλαμβάνω: τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή μαζί με τις εγγυοδοτήσεις της Λαγκάρντ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι περίπου 50 δισ. Εμείς μιλάμε για ένα πρόγραμμα 26 δισεκατομμυρίων. Μιλάμε για ζεστό χρήμα, για δημοσιονομική επέκταση 7% του ΑΕΠ περίπου, 14 δισ. Διότι, υπάρχει η δυνατότητα και είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας έναντι της Ισπανίας και της Ιταλίας που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και για να την αποκτήσουν, πρέπει να δανειστούν και να αυξήσουν το χρέος τους.

Εμείς δεν χρειάζεται να δανειστούμε, δεν χρειάζεται να αυξήσουμε το χρέος μας ούτε ένα ευρώ για να προχωρήσουμε σε αυτό το εμπροσθοβαρές και γενναίο πρόγραμμα για να κρατηθεί η οικονομία.

Και να το πω διαφορετικά: το χρέος είναι ποσοστό του ΑΕΠ, ο αριθμητής είναι χρέος, ο παρονομαστής είναι ΑΕΠ. Εμείς λέμε -χωρίς να αυξήσουμε ούτε ένα ευρώ τον αριθμητή, κρατώντας σταθερό τον αριθμητή-, να φροντίσουμε μέσα από μια γενναία χρηματοδότηση να μειωθεί κατά το ελάχιστο δυνατό ο παρονομαστής, ώστε να μην αυξηθεί το χρέος μας.

Αν το χρέος μας αυξηθεί λόγω της μεγάλης ύφεσης, τότε θα σταματήσουν να μας δανείζουν φτηνά οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές και τότε είναι που θα βρεθούμε στη μεγάλη δυσκολία να αναζητήσουμε μνημόνια ή πιστοληπτικές γραμμές.

Αυτό το πολύ απλό λέμε για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση της οικονομικής επιστήμης. Από εκεί και πέρα, όμως, πέραν των αριθμών, υπάρχει και ένα ζήτημα στην ποιότητα των μέτρων. Και εγώ, κ. Χατζηνικολάου, θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί, εκτός από δημοσιογράφος, εκπροσωπείτε και την Ένωση των Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων, άρα είστε και εργοδότης κατά μία έννοια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είστε ευχαριστημένος από την ποιότητα των μέτρων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι χρηματοδοτεί την αναστολή των συμβάσεων της εργασίας και όχι την ίδια την εργασία; Είστε ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οδηγεί σε εκ περιτροπής εργασίας και μάλιστα μόνο το 10% του προσωπικού των εφημερίδων σας; Πώς θα βγάλετε αύριο εφημερίδα, όταν για λόγους δημόσιας υγείας πρέπει να δουλεύουν από το σπίτι οι εργαζόμενοι και σας λέει η κυβέρνηση μόνο το 10% από το σπίτι. το υπόλοιπο 90% θα πρέπει να δουλεύει, δηλαδή ο ένας πάνω στον άλλον; Μπορεί να βγει έτσι εφημερίδα; Είναι λογική αυτή;

Πουθενά στην Ευρώπη δεν χρηματοδοτούν, δεν επιδοτούν την ανεργία. Επιδοτούν την εργασία. Μπορεί να μην δίνουν το 100% όπως προτείνουμε εμείς, να δίνουν το 80, το 70, το 90%, αλλά επιδοτούν την εργασία. Όχι την ανεργία, όπως κάνει εδώ ο κ. Βρούτσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρότι ξέρετε ότι έχουμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, πρέπει να πω ότι τις δυο αυτές τελευταίες παρατηρήσεις σας, τις προσυπογράφω. Δηλαδή, θα έπρεπε να επιδοτείται η εργασία και όχι η αναστολή σύμβασης. Ταπεινή μου γνώμη. Και θα έπρεπε επίσης με τηλεργασία να μπορεί να εργαστεί και το 100% αν είναι δυνατό των εργαζομένων μιας επιχείρησης, ειδικά σε αυτή την κρίση που υπάρχει με την υγεία των ανθρώπων.

Τώρα, θέλω ένα δυο πολιτικά ερωτήματα να σας θέσω, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μόνο μια κουβέντα να πω για να κλείσουμε τα της οικονομίας. Θα ευελπιστούσα να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Θέλω να κατανοήσετε κι εσείς και οι τηλεθεατές μας ότι η αγωνία μας είναι ειλικρινής. Διότι, δεν αντέχει η χώρα και ο λαός μία ακόμη περιπέτεια.

Όσοι προτείνουν στον Πρωθυπουργό, ενώ έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει από αυτά τα οποία εμείς δημιουργήσαμε, να μην το κάνει περιμένοντας κάποια στιγμή αργότερα, έχουν δυο πράγματα στο μυαλό τους. Κάτι το οποίο είναι ανήθικο, δηλαδή να δαπανήσουν όταν θα έχουν εκπνεύσει ζωής οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μόνο για τους ισχυρούς μόνο για τους δυνατούς. Αυτή είναι η λογική της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία!

Ή έχουν στο μυαλό τους μια τελείως λαθεμένη αντίληψη για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει έγκαιρα, δημόσια και εξαντλητικά ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και εθνικές περιπέτειες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πάω γρήγορα γιατί τελειώνει ο χρόνος του δελτίου μας σε μια δυο πολιτικές ερωτήσεις.

Εκλογές. Φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε το φθινόπωρο εκλογές; Και χρησιμοποιώ τη λέξη «φοβάστε», διότι οι δημοσκοπήσεις αυτή την περίοδο δείχνουν πολύ μεγάλη αποδοχή των επιλογών της κυβέρνησης σε αυτή την υγειονομική κρίση και δείχνουν επίσης και αύξηση της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού. Δείχνουν να ανοίγει αντί να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όποιος αυτές τις μέρες διεξάγει δημοσκοπήσεις ρωτώντας τους πολίτες τι θα ψήφιζαν αν είχαμε εκλογές αύριο, όταν το βασικό ερώτημα στους πολίτες γι’ αυτό το αύριο είναι πόσοι θα βρίσκονται μαζί μας, νομίζω ότι διαπράττει ένα απίστευτο κυνισμό σε ό,τι αφορά την ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική.

Δεν μπορώ να σκεφτώ, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στο κόστος και στο όφελος, στην προσμέτρηση δημοτικότητας ή ποσοστών. Πόσο δε μάλλον, σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω της πανδημίας.

Αν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, να ξέρετε ότι θα υποστεί τεράστια ζημία. Τεράστια πολιτική ζημία. Δεν θα του το συγχωρήσει ο ελληνικός λαός.

Έχει μια νωπή λαϊκή εντολή. Πρέπει να μας πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πρέπει να μας πει από πού αντλεί αυτή την υπερβολική ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και δεν θέλει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.

Από ‘κει και πέρα, αν θέλετε, εγώ αυτό το οποίο μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια είναι ότι εδώ δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια αν θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Μπορούμε να σχεδιάσουμε πού θα βρίσκεται η κατάσταση με την πανδημία το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο; Εάν θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα ή όχι;

Άρα, λοιπόν, επαναλαμβάνω: τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να δράσουμε έγκαιρα για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και να δράσουμε έγκαιρα ώστε να μη μπούμε σε εθνικές περιπέτειες.

Εάν όμως αυτή η συζήτηση περί εσπευσμένων εκλογών έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι διαισθάνονται ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την οικονομική κρίση, θα μας φέρει σε αυτές τις νέες περιπέτειες, σε αυτά τα νέα μνημόνια και σπεύδουν να προτείνουν εκλογές για να μην ξέρει ο ελληνικός λαός τον λογαριασμό, να ξέρουν όλοι αυτοί που τα σκέφτονται αυτά, ότι δεν κρύβονται οι προθέσεις, ούτε οι εξελίξεις κρύβονται.

Άρα, επαναλαμβάνω η δική μας άποψη και θέση είναι ότι τούτη την ώρα δεν πρέπει να είναι αυτές οι προτεραιότητές μας, αλλά να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να βρούμε τρόπους ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνω ζητώντας να σχολιάσετε την αδυναμία του Eurogroup χθες να καταλήξει σε απόφαση. Αύριο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης εκ νέου. Μήπως η Ευρώπη είναι σε μια δύσκολη στιγμή; Μήπως η συνοχή της ευρωζώνης απειλείται εκ του γεγονότος ότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες του Βορρά για άλλη μια φορά αρνούνται να δούνε τα μεγάλα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέτε. Είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα. Ακόμα και εάν αύριο έχουμε μια κατάληξη, το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα έχουμε μια κατάληξη, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπίσει το μέγεθος αυτής της κρίσης.

Με δυο λόγια θα το πω, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Επιτροπή, η Κομισιόν, το οικονομικό της τμήμα, μιλάνε για την ανάγκη χρηματοδότησης με ενάμιση τρισ. ευρώ και το πακέτο, ο φάκελος που πάνε να συμφωνήσουν δεν ξεπερνάει τα 500, δηλαδή είναι στο 1/3, τότε το μήνυμα που δίνουμε στις αγορές και κυρίως όταν δεν υιοθετούν την αμοιβαιοποίηση του χρέους και ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό την όποια βοήθεια οι χώρες που θα προσχωρήσουν σε αυτή τη βοήθεια να χρειαστούν μνημόνια, προγράμματα δηλαδή, ή πιστωτικές γραμμές με όρους που προβλέπει το καταστατικό του ESM, δηλαδή προγράμματα, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το μήνυμα που δίνουν στις αγορές είναι εξαιρετικά αρνητικό.

Και εγώ να σας πω και κάτι κ. Χατζηνικολάου. Η μικρή Ελλάδα μόνη της απέναντι στη λογική της δημοσιονομικής αυστηρότητας της Γερμανίας, δεν μπόρεσε βεβαίως και δεν θα μπορούσε χωρίς ευρύτερη στήριξη εκείνη την εποχή να έχει μια διαφορετική εξέλιξη, παρά να κάνει έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ιταλία, μια χώρα και μια οικονομική δύναμη των G7 και η Ισπανία ενδεχομένως αύριο, θα έχει την ίδια στάση, ή δεν θα αναζητήσει εναλλακτικές που θα μας οδηγήσουν σε διχασμούς και σε διασπάσεις.

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος γι’ αυτό. Θεωρώ ότι είναι κοντόμυαλη, κοντόφθαλμη αυτή η λογική των Βορείων, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Και πιστεύω ότι τούτες τις μέρες, αλλά πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες, διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, αν και με δυσκολίες πιστεύω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να πάνε όλα καλά και να είμαστε πάλι σύντομα ξανά στο στούντιο κοντά για να κάνουμε τις συζητήσεις όπως παλιά.