Έπειτα από 3 μήνες περίπου με κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προετοιμαζόμαστε ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου ξανά στο σχολείο.
Στις συνθήκες πανδημίας εν μέσω όλων των δυσκολιών, με τα παιδιά μας να βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι με όποια ψυχολογική συνέπεια αυτό μπορεί να είχε, με τις νηπιαγωγούς μας με πρωτοβουλία να βρίσκουν τρόπους για να κρατήσουν την επαφή με τα παιδιά μας, με πολλούς από εμάς να βρισκόμαστε μπροστά σε πρόσθετες δυσκολίες (έλλειψη εισοδήματος, απολύσεις κλπ), υπήρξε αρκετός χρόνος ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την επάνοδο στις σχολικές αίθουσες.
Ωστόσο, και ενώ ακόμα δεν έχουμε αποφύγει τους κινδύνους της πανδημίας, θέτουμε με ανησυχία το θέμα της εξασφάλισης και της πιστής τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών.
Σήμερα είναι πιο φανερό από ποτέ, ότι είναι απολύτως αναγκαίο να επιλυθούν τώρα με ευθύνη των αρμοδίων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς στα σχολεία μας, καθώς και άλλα σχολεία στο Δήμο μας, το προηγούμενο διάστημα, ώστε τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν με ασφάλεια στα θρανία. Τέτοια ήταν η καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, η τραπεζοκομία, προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, η υποχρηματοδότηση κ.ά.
Οι εξαγγελίες από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων, μας δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό αλλά και δυσκολίες καθώς:
 Δεν επιλύεται το βασικό ζήτημα της καθαριότητας μόνιμα και οριστικά, με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Για τα νηπιαγωγεία μας, από ενημέρωση που έχουμε από τις Διευθύνσεις των σχολείων, θα υπάρχει 1 (!!) συμβασιούχος υπάλληλος για την καθαριότητα κατά τη διάρκεια του ωραρίου με καθήκοντα να καθαρίζει 4 (!!) σχολεία (2ο-3ο Νηπιαγωγεία, 2ο- 3ο Δημοτικά), γεγονός που μας γεννά ιδιαίτερη ανησυχία για το κατά πόσο θα επιτυγχάνεται σχολαστική καθαριότητα 2 φορές κατά τη διάρκεια του ωραρίου, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ. Η πρόβλεψη για μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες των δήμων που τώρα είναι κλειστές (π.χ. ΚΑΠΗ) καθώς και η δυνατότητα για σύναψη 4μηνων συμβάσεων που θα λήξουν τέλος Σεπτέμβρη, θα έχουν ημερομηνία λήξης, σε μια περίοδο που θα έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και ο κίνδυνος νέου κύματος πανδημίας να ελλοχεύει.
 Ανακοινώθηκε ότι ΔΕΝ θα λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα, γεγονός που αντιφάσκει με όσα ακούστηκαν στις εξαγγελίες ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο παρά στις πλατείες. Την ίδια στιγμή παραμένει ασαφές για το τι θα ισχύσει με το καθεστώς των αδειών ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα και ενώ ήδη έχει περικοπεί η μισή κανονική άδεια για τους γονείς που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για όλη την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία.
 Η επιστροφή των παιδιών στα θρανία και η ισότιμη συμμετοχή όλων σην εκπαιδευτική διαδικασία, μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη για την κάθε οικογένεια και η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι για να εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων των παιδιών στην εκπαίδευση θα πρέπει η όποια απόφαση να είναι καθολική και να αφορά όλα τα παιδιά. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά καθώς δεν εξασφαλίστηκε από τους αρμόδιους ο αναγκαίος τεχνικός εξοπλισμός για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, δε γίνεται ούτε και τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, με τις ελλείψεις που προϋπήρχαν να δημιουργούν ανασφάλεια ακόμα και σε γονείς που δεν έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους που νοσούν ή βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η «λύση» που προωθείται από το Υπουργείο για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος για παιδιά που δε θα προσέρχονται στο σχολείο με πρόσχημα την ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι άκρως αντιπαιδαγωγική, εκθέτει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, και γι’ αυτό έχει συναντήσει την αντίδραση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη.
Ειδικότερα για τα νηπιαγωγεία, εφόσον υπάρχουν παιδιά που στο περιβάλλον τους έχουν ανθρώπους που για να προφυλαχθεί η υγεία τους δεν θα προσέλθουν στο σχολείο, θα μπορούσε να προβλεφθεί η εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονιών, ώστε να κρατηθεί η επαφή με το σχολείο με εργασίες και δραστηριότητες που θα επιμελούνταν οι νηπιαγωγοί. Άλλωστε, το κρίσιμο ζήτημα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τα παιδιά μας, είναι η παιδαγωγική και ψυχολογική στήριξή τους, ενώ στην επόμενη περίοδο τα όποια κενά προκύπτουν θα μπορούσαν να καλυφθούν με κατάλληλους παιδαγωγικούς τρόπους (π.χ. επέκταση δομών ενισχυτικής διδασκαλίας, πρόσθετη διδακτική στήριξη για μαθητές που χρειάζονται).
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι όλα αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν.
Ξεχωριστό πρόβλημα για άλλη μια φορά
αναδεικνύεται το θέμα της καθαριότητας. Ζητάμε:
 Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της καθαριότητας με προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου. Για να ξεκινήσουν ομαλά τα μαθήματα από Δευτέρα 1/6 και να τηρούνται οι κανονισμοί καθαριότητας, να γίνει άμεσα πρόσληψη υπαλλήλου από το Δήμο για τα σχολεία μας, χωρίς άλλα καθήκοντα σε άλλα σχολεία ή υπηρεσίες, με βάση την προσωρινή δυνατότητα που δίνεται για σύναψη 4μηνων συμβάσεων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για αυτή την έστω προσωρινή λύση.
 Να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών πριν την επανέναρξη των μαθημάτων με δωρεάν διάθεση όλων των αναλώσιμων (απολύμανση του σχολείου, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας κλπ), χωρίς να επιβαρυνθούν τα ποσά που έχουν κατανεμηθεί στα σχολεία μας και είναι απαραίτητα για τις λειτουργικές τους ανάγκες, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών. Να γίνουν με ευθύνη του κράτους δωρεάν μαζικά test, μέθοδος πρόληψης που συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 Εφόσον τα σχολεία ανοίγουν, να λειτουργήσει κανονικά και το ολοήμερο πρόγραμμα, και να εξασφαλιστούν άδειες ειδικού σκοπού και για τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς αφαίρεση κανονικής άδειας από κανένα γονιό, όπως ζητάει και η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και πολλοί Σύλλογοι Γονέων.
Στο άκουσμα της δήλωσης εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής «ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (…) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους», επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας που επισήμαινε: Το καλύτερο για κάθε γονιό είναι να βλέπει το παιδί του να μορφώνεται ολόπλευρα μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Να βλέπει το παιδί του χαρούμενο από τη γνώση και την κοινωνικοποίηση που του προσφέρει το σχολείο. Να βλέπει το παιδί του να κατακτά τη γνώση σε ένα σχολείο που δε στερείται σε εκπαιδευτικούς, υποδομές, καθαριότητα, εργαστήρια».
Οι Σύλλογοί μας έχουν ήδη απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα προς το Δήμο σχετικά με την εξασφάλιση των απαραίτητων όρων για την επανέναρξη των μαθημάτων. Αναμένουμε τις απαντήσεις και δηλώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση που δεν τηρούνται οι αναγκαίοι όροι για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών, επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας ανάλογα των περιστάσεων.