Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Στο προηγούμενό μας άρθρο αναφερθήκαμε στο ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων και την παράλογη προθεσμία που έχει οριστεί για τις 27 Αυγούστου, η οποία επισημάναμε ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και όχι τελευταία στιγμή. Η άποψή μας σαφώς και παραμένει ίδια, κάτι που άλλωστε στηρίζουμε σχεδόν καθημερινά, αφού όπως ήδη έχουμε τονίσει η καλοκαιρινή ανάπαυλα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι πολυτέλεια!

Το Υπουργείο Οικονομικών όμως μέχρι στιγμής φαίνεται να αδιαφορεί εντελώς για το δικαίωμα αυτό, αφού έχει βαλθεί να κοντράρει σε ατοπήματα το άλλο αγαπημένο Υπουργείο, το Υπουργείο Εργασίας. Το τελευταίο ατόπημα στο οποίο υπέπεσε, έχει να κάνει με την περιβόητη επιδότηση των πάγιων δαπανών, αφού οι γκάφες ακολουθούν η μία την άλλη!

Η ιστορία έδειξε ότι οι αρμόδιοι για άλλη μια φορά αδιαφορούν εντελώς για το πρακτικό μέρος της διαδικασίας, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «φυσιολογικό», εάν σκεφτεί κάποιος ότι ο εντολέας μάλλον δεν έχει υποβάλλει έντυπο Ε3 τα τελευταία 10 έτη… Τόσα είναι περίπου τα έτη που οι ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών του ΕΦΚΑ πρέπει να απεικονίζονται στο έντυπο Ε3 της ατομικής επιχείρησης, της ομόρρυθμης ή της ετερόρρυθμης εταιρείας. Το ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει ανεβάσει τις εισφορές, μπορεί να το πληροφορηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Βέβαια, θα πει ο άλλος ότι μπορεί να έχουν κάνει Ε3 μόνο για κεφαλαιουχικές εταιρείες όπου εκεί δεν ασχολούνται με τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, αφού οι εισφορές είναι προσωπικό έξοδο του διαχειριστή ή εταίρου που ασφαλίζεται, άρα δεν καταχωρείται στα έξοδα της εταιρείας. Έλα όμως που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και δεν έχουν οργανωμένο λογιστήριο, άρα για να γίνει όσο το δυνατόν ορθότερα το Ε3 πρέπει ο ΕΦΚΑ να έχει βγάλει την περιβόητη βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώθηκαν μέσα στο έτος 2020! Άλλωστε και ο έλεγχος αυτό συνηθίζει να ζητάει για να κάνει την ανάλογη συμφωνία με τα βιβλία της επιχείρησης σε περίπτωση ελέγχου.

Με λίγα λόγια, χωρίς βεβαιώσεις ΕΦΚΑ, το έντυπο Ε3 δεν μπορεί να γίνει σωστά… Εδώ έγκειται το όλο τρελό του ζητήματος με το θέμα αυτής της επιδότησης… Αλλά για να καταλάβουμε πόσο έχει «χαθεί η μπάλα», αρκεί να κάνουμε μια αναδρομή στο ιστορικό της διαδικασίας:

Φάση 1η : Αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, ενημερωθήκαμε από την εγκύκλιο ΓΔΟΥ 504/2021, ότι προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 εντός της προθεσμίας της παρ. 7 και πριν την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή πριν τις 17 Ιουνίου. Στη φάση αυτή όλοι σκεφτήκαμε ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος ή κάτι άλλο πολύ χειρότερο που δεν μπορεί να αναφερθεί στο συγκεκριμένο άρθρο.

Φάση 2η : Το απόγευμα της Κυριακής βγήκε δελτίου τύπου το οποίο μας ενημέρωσε για κάτι διαφορετικό από την εγκύκλιο και το οποίο ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν, μέχρι τη 17η Ιουνίου 2021, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Στη φάση αυτή θεωρούμε ότι μπορεί λιγάκι να ομαλοποιήθηκε η κατάσταση, όμως η άποψή μας παραμένει για τους λόγους που προαναφέραμε. Το ότι ένα δελτίο τύπου αναιρεί την εγκύκλιο, δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε. Το έχουμε συνηθίσει άλλωστε τους τελευταίους 15 μήνες…

Φάση 3η : Το πρωί της Δευτέρας άνοιξε η περιβόητη εφαρμογή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με παράλληλη δημοσίευση στο site της ΑΑΔΕ των οδηγιών χρήσης της εφαρμογής. Οι οδηγίες ανέφεραν ότι προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 εντός της προθεσμίας της παρ. 1.2 και πριν την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται, ότι για τα ΝΠ – οντότητες προ απαιτούμενη είναι η υποβολή του εντύπου Ε3 φορ. έτους 2020. Στη φάση αυτήη κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει από ένα απλό μπέρδεμα, αφού οι οδηγίες κάνουν «μίξη» τα λεγόμενα της εγκυκλίου με αυτά του δελτίου τύπου! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι οδηγίες στη σελίδα της ΑΑΔΕ ακόμα αυτό αναφέρουν!!!

Φάση 4η και μέχρι τώρα τελική: Τη Δευτέρα το μεσημέρι εκδόθηκε η εγκύκλιος Ε. 2118/2021όπου το Υπουργείο αναιρεί τον εκδότη της εγκυκλίου ΓΔΟΥ 504/2021 και αναφέρει ότι με βάση τα ανωτέρω με την παρούσα γίνεται δεκτό, για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής, ότι προκειμένου για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο μέτρο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, απαιτείται η οριστικοποίηση του εντύπου Ε3, ανεξάρτητα της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, η οποία σε κάθε περίπτωση δύναται να οριστικοποιηθεί μέχρι την 27η Αυγούστου 2021. Για σκοπούς χορήγησης της υπόψη ενίσχυσης, θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα του εντύπου Ε3, όπως αυτό θα έχει οριστικοποιηθεί κατά τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 7 του άρθρου 1 της πιο πάνω ΚΥΑ (17 Ιουνίου).

Για το εάν μπορεί να γίνει αυτό εύκολα και ορθά έχουμε απαντήσει παραπάνω, οπότε δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Βέβαια και όλα ρόδινα να ήταν, με το Ε3 η θέση μας είναι απλή… Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αναιρεί μια προθεσμία ορίζοντας έμμεσα κάτι διαφορετικό από αυτή. Εδώ το περίεργο είναι ότι το ατόπημα το κάνει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών στον εαυτό του… Ούτε καν άλλο Υπουργείο (βλ. παιδικούς σταθμούς).

Μέσα σε όλα αυτά, εάν υπολογίσουμε το γεγονός ότι τα αναγραφόμενα στο Ε3 θα είναι η βάση υπολογισμού της επιδότησης, ακυρώνεται έμμεσα το δικαίωμα της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης και μετά την 17η Ιουνίου ή της διόρθωσης του εντύπου Ε3. Άρα και να μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι «ας κάνουμε ένα έντυπο πρόχειρο και το τελειοποιούμε μετά», ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, γιατί μαντέψτε ποιος θα φταίει μετά για το λάθος!

Αλήθεια, ποιος μας εγγυάται ότι για όσες επιχειρήσεις εγκριθούν στο Πρόγραμμα, τα Ε3 δεν θα κλειδώσουν με τα δεδομένα που υπάρχουν αναγραφόμενα στις 17 Ιουνίου;

Πηγή: www.e-forologia.gr