Υπεγράφη, σήμερα, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση η Συμφωνία Χρηματοδότησης, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα υποστηρίξει νέες βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε έργα με σημαντικό αποτύπωμα και υψηλό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει παράσχει η ΕΤΕπ, στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα, που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της υλοποίησης εκατοντάδων αναπτυξιακών προγραμμάτων που στόχο έχουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών στους Δήμους και τις Περιφέρειες ολόκληρης της χώρας.

Η ταυτότητα του Προγράμματος

Το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό επενδυτικό εργαλείο, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει αναπτυξιακός μοχλός για τηνεπανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, με την κατασκευή σημαντικών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης των αιτιών και συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εστιάζει σε «πράσινα» έργα υποδομής με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως το περιβάλλον και η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, και εστιάζουν σε αναβάθμιση των υποδομών σε κρίσιμους τομείς, από την ύδρευση και αποχέτευση, μέχρι την οδοποιία και οδική ασφάλεια, καθώς και την αστική αναζωογόνηση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχειρίζεται τα επιλέξιμα επενδυτικά έργα. Πρόκειται για την επισφράγιση μίας πολύμηνης προσπάθειας που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020 με την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ.

Η ΕΤΕπ συμφώνησε, επίσης, να χορηγήσει 375 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι συμφωνίες χρηματοδότησης για τις δύο αυτές πρωτοβουλίες υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Δημήτριο Σταμάτη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, στο πλαίσιο διαδικτυακής τελετής, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

«Η σημερινή είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα αλλά είναι και μία πολύ σημαντική μέρα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 2020, ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά όσον αφορά τη σχέση μας. Πιστεύω θέτουμε τις βάσεις ώστε το 2021 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά με την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών που ουσιαστικά αποτυπώνουν τη σύμπλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αρχίζουμε να εστιάζουμε στην εποχή μετά την πανδημία.

Καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον σχεδιασμό του μέλλοντος στον κόσμο μετά την πανδημία. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολυάριθμες ευκαιρίες, πέρα και πάνω από τις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, για την εμβάθυνσή της ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιτυχία της Ελλάδας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι νέες συμφωνίες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης και αστικές επενδύσεις στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αντανακλά το όραμα των Ελλήνων εταίρων μας να αυξήσουν τις επενδύσεις προτεραιότητας και τη στενή συνεργασία με την ειδική Ομάδα Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα στην Αθήνα και το Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

Στη σπουδαιότητα των δύο επενδυτικών προγραμμάτων αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές.

«Η σημερινή υπογραφή των δύο νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων, συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, επιβεβαιώνει, για ακόμα μία φορά, ότι η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό της Ελλάδας, στηρίζοντας την υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων, με πολλά, μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Έργων και επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι εξαιρετικά παραγωγική και μας διευκολύνει να προωθούμε κατά τον καλύτερο τρόπο τον αναπτυξιακό ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα συνεχιστεί σε πολλαπλά επίπεδα, περιλαμβανομένων και των δανείων που θα δοθούν στα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Με τις συμβάσεις αυτές θα προστεθούν αναγκαίοι πόροι στην ελληνική οικονομία για έργα τοπικά και φιλοπεριβαλλοντικά, έργα τα οποία θα ξαναβάλουν μπρος την ελληνική οικονομία τώρα που εξερχόμαστε, μέσω των εμβολίων, από την περίοδο του Covid», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και σήμερα το αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, με την ουσιαστική στήριξή της στην προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων έως το 2030», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας που οι προκάτοχοί μας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Θοδωρής Λιβάνιος είχαν ξεκινήσει. Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, στο οποίο εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι μία εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία και φιλοδοξία, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου οι Δήμοι μας να υλοποιήσουν δράσεις προς όφελος των πολιτών. Δράσεις αστικής ανάπλασης, δράσεις που συνδέονται με την ενίσχυση της ανακύκλωσης, δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές, δράσεις που συνδέονται με την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή ένα ολόκληρο σύνθετο πλαίσιο, το οποίο οδηγεί στην πραγματικότητα στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού. Να μην παραλείψω, αυτό είναι μία από τις αγάπες μου, ότι εδώ υπάρχουν δράσεις για την αγροτική οδοποιία, ένα πολύ σημαντικό μέτρο για την Περιφερειακή μας ανάπτυξη, για την ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής, άρα είναι σημαντικό ότι όλες αυτές οι δράσεις χρηματοδοτούνται. Θέλω να ελπίζω ότι με την καλή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία επαξίως εκπροσωπείται στη σημερινή συνάντηση, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα χρήματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Στον θετικό αντίκτυπο του Προγράμματος για τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Οι Περιφέρειες της χώρας είναι απόλυτα έτοιμες να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό αυτό το πολύτιμο και σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα “τρέξει” γρήγορα. Σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούμε ήδη, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα δούμε πολύ σύντομα τις τοπικές μας κοινωνίες να αλλάζουν, να εκσυγχρονίζονται, να αναβαθμίζονται και να αποτελούν τις πραγματικές ατμομηχανές της ανάπτυξης για όλη τη χώρα», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία μοναδική ευκαιρία μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να δώσουμε πλέον την ώθηση που η ελληνική κοινωνία θέλει για να φύγει μπροστά. Καθήκον των Δήμων είναι όχι απλά να απορροφήσουν και το τελευταίο ευρώ, αλλά να το αξιοποιήσουν με πολλαπλασιαστικά οφέλη», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση παρευρέθηκε και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Χριστίνα Γιοβάνη.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει όψη η τοπική κοινωνία προς όφελος των πολιτών, ένα σημαντικότατο εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι μία πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει όψη η τοπική κοινωνία προς όφελος των πολιτών, ένα σημαντικότατο εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μαζί με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» -που χρηματοδοτεί δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας- δίνουν μία τρομερή ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία μπορεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, να είναι μία πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Από τη συζήτηση που προηγήθηκε, κρατάω δύο σημεία και μία προειδοποίηση. Τα δύο σημεία έχουν να κάνουν με την αισιοδοξία, η οποία εκπέμπεται από το μήνυμα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με το γεγονός ότι μιλάμε για ένα πρώτο «πακέτο» χρηματοδότησης, τα 875 εκατ. ευρώ και αυτά θα μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται για να χρηματοδοτούν και άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν αυτό το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Η προειδοποίηση, όμως, έχει να κάνει με αυτό που είπε ο κ. Hoyer ότι είναι στο χέρι μας να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα και η γρήγορη απορροφητικότητα θα φέρει και άλλα χρήματα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν, επίσης, αξιόλογα αναπτυξιακά έργα. Είναι στο χέρι, λοιπόν, όλων υμών των παριστάμενων Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών που χειρίζονται παραγωγικά χαρτοφυλάκια, είναι στο χέρι των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και πραγματικά τα επόμενα χρόνια να μετουσιώσουμε σε πράξεις αυτόν τον χρηματοδοτικό φάκελο που υπογράφηκε σήμερα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα ήθελα να κλείσω, ευχαριστώντας όχι μόνο την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Θοδωρή Λιβάνιο, καθώς και τον Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά να ευχαριστήσω επίσης δύο πολύ σημαντικούς ανθρώπους που και χθες και σήμερα και αύριο θα συνεχίσουν να κοπιάζουν για τα προγράμματα αυτά. Αναφέρομαι στον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, που πάνω τους θα είναι ένα μεγάλο βάρος για να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση, όπως όλοι επιθυμούμε. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία για κάτι καλύτερο για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη».