Εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Ένωσης Γονέων στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη στέγαση των Νηπιαγωγείων του Παπάγου.
Δε θα αναφερθώ αναλυτικά στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω είναι γνωστό σε όλους, η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων το έχουν αναδείξει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα όλο αυτό το διάστημα, μετά τη γνωστοποίηση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, σε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης και των Συλλόγων με τον πρώην και τον νυν αντιδήμαρχο Παιδείας, να στεγαστούν τμήματα του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου σε αίθουσες προκάτ στα προαύλια των Δημοτικών Σχολείων του Παπάγου και η μεταφορά του 3ου Νηπιαγωγείου Παπάγου στο κτίριο της Αναστάσεως.
Γνωρίζουμε ότι αυτή η απαράδεκτη πρόταση είναι σε πλήρη συνεννόηση και έχει την έγκριση από τη Διεύθυνση Αθμιας Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας, όπως άλλωστε ομολογείται και στη χθεσινή επιστολή του Δημάρχου.
Τονίζουμε, με αφορμή και αυτό το πρόβλημα, για άλλη μια φορά: Τα παιδιά μας δεν είναι κόστος και δε δεχόμαστε να αντιμετωπίζονται ως τέτοιο. Τα παιδιά μας δεν είναι εμπορεύματα για να μπαίνουν σε κοντέινερ, παντός τύπου, όπως η τάξη του 2ου Δημοτικού Παπάγου που κάνει σήμερα μάθημα σε εργοταξιακό isobox.
Γι΄ αυτό και όλο αυτό το διάστημα οι γονείς με την ευθύνη των Συλλόγων τους βρίσκονται σε αναβρασμό, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, με έκτακτες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, σύσσωμοι και ομόφωνα αποφάσισαν ότι απαιτούν να έχουν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για τα παιδιά τους. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι μια σειρά Σύλλογοι κάλεσαν και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να παραβρεθούν στις ΓΣ τους, για να ενημερώσετε για τις προτάσεις σας. Εμείς ως Ένωση γονέων πήγαμε σε όλες τις ΓΣ, συζητήσαμε, κοιτάξαμε στα μάτια τους γονείς γιατί μπορούμε γιατί είμαστε όλοι μαζί με τα δικαιώματα των παιδιών μας. Όμως δεν είδαμε να τιμάτε με την παρουσία σας, παρότι προσκληθήκατε, και ευθέως να θέσετε τις προτάσεις σας. Γιατί άραγε; Ποιος τελικά φοβάται το διάλογο;
Δε θα αναφερθούμε στο έργο (μέσα σε εισαγωγικά) που κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο Δήμαρχος, επαναλαμβάνει μονότονα. Οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι και όποιες βελτιώσεις έχουν γίνει, έχουν γίνει κάτω από την αποφασιστική πίεση της σχολικής κοινότητας, ακόμα και για τα αυτονόητα και όχι από την καλή καρδιά κανενός.
Θα αναρωτιόταν κανείς; Μα καλά, δε θέλει ο Δήμος να λυθούν τα προβλήματα. Εμείς δεν εξετάζουμε προθέσεις, ούτε όμως μπορούμε να μείνουμε σε ευχολόγια, ούτε πολύ περισσότερο να κάνουμε εκπτώσεις για ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τα παιδιά μας, στα όρια του «εφικτού» όπως χαρακτηριστικά γράφετε στην επιστολή σας. Για εμάς εφικτό είναι αυτό που είναι αναγκαίο για τα παιδιά. Για εσάς εφικτό είναι ό,τι δεν κοστίζει πολύ και μη εφαρμόσιμο ό,τι κοστίζει. Δεν είναι έτσι;
Άλλωστε για αυτό το λόγο δεν απορρίψατε την πρόταση της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου για ληφθούν μέτρα να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε με τη λήξη των συμβάσεων των υπαλλήλων γενικών καθηκόντων; Παρά τα όσα ακούστηκαν ακόμα και από συμβούλους της δημοτικής αρχής «ότι η παιδεία είναι πάνω απ’ όλα», στο προηγούμενο θέμα που συζητήθηκε για το ψήφισμα του Συλλόγου του 1ου Γυμνασίου Παπάγου, που μέχρι και σήμερα εξακολουθούν τα εκπαιδευτικά κενά. Βέβαια οι ίδιοι σύμβουλοι καταψήφιζαν στο επόμενο θέμα για τους υπαλλήλους. Και ας δεχτούμε, προς στιγμήν, ότι τα οικονομικά του δήμου δεν επαρκούν για τους υπαλλήλους; Γιατί δεν ψηφίσατε την πρόταση για να πάρει ο δήμος νομοθετική πρωτοβουλία με την ΚΕΔΕ ή και μόνος του για να βρεθεί μόνιμη λύση με το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων. Αυτό δεν κόστιζε τίποτα. Επομένως, θα μας επιτρέψετε να αμφισβητήσουμε και τις προθέσεις σας και τις επικλήσεις σας ότι πρωταρχικό σας μέλημα είναι τα παιδιά, ότι δουλεύετε με αγάπη προς αυτά, ότι αναγνωρίζετε και συμμερίζεστε τις αγωνίες όλων.
Δυστυχώς, φτάνετε στο σημείο να διαφημίζετε τα αυτονόητα, που δε λύνουν και αυτό αποδεικνύεται από τη σημερινή κατάσταση, την ασφυκτική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα σχολεία σήμερα.
Ακόμα και για τις αναβαθμίσεις που αναφέρετε π.χ. 1ο ΔΧ, ξεχνάτε να αναφέρετε ότι στο ίδιο σχολικό συγκρότημα οι γονείς του 6ου Νηπιαγωγείου πήγαν τα παιδιά την πρώτη μέρα σχολείου το Σεπτέμβρη και αυτό που βρήκαν ήταν ένα εργοτάξιο! Ναι, ναι, σε αυτό το σχολείο που πέρυσι θέλατε να φορτώσετε το παράρτημα του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού. Αυτό που στην επιστολή σας αναφέρετε ότι με την τοποθέτηση της προκάτ στο προαύλιό του δόθηκε οριστική λύση! Δηλαδή για εσάς οριστική λύση είναι τα προκάτ. Αυτό μας λέτε! Στα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει όλα τα συνοδά έργα! Αυτά που διαφημίζεται τώρα να βάλετε, τα βαρέως τύπου που πέρυσι λέγατε στους γονείς του 5ου ΝΧ ότι «δεν υπάρχουν πια βαρέως τύπου προκάτ» και φέρατε ένα μεταχειρισμένο από τη Ν. Ιωνία!
Μιλάτε ότι κακώς αναφερόμαστε σε έλλειψη σχεδιασμού. Αλήθεια τι είδους σχεδιασμός είναι αυτός που:

Το παράρτημα του 5ου Νηπιαγωγείου για 3 χρόνια, κάθε χρόνο ήταν σε διαφορετικό κτίριο (Πολωνικό, Αναστάσεως, Αρτέμιδος)

Πριν 2 χρόνια χρησιμοποιήθηκε αίθουσα του 2ου-3ου ΔΧ για παράρτημα του 2ου ΝΧ, φτιάχνοντας μάλιστα τουαλέτα μέσα στην αίθουσα.

Το παράρτημα του 1ου ΝΠ πηγαινοέρχεται κάθε χρόνο από την Ιωνίας στην Αναστάσεως.

Κάθε χρόνο οι υπολογισμοί σας για τον αριθμό των παιδιών που θα φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία πέφτουν έξω

Το έργο ανακαίνισης του 1ου ΛΧ ξεκίνησε και έμεινε στη μέση
Και βέβαια το αποκορύφωμα είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα με τη στέγαση των νηπιαγωγείων του Παπάγου. Για τα οποία υπολογίζετε ότι θα χρειαστούν 2 αίθουσες; Είστε σίγουροι ότι δε θα χρειαστούν 3; Και τότε τι θα κάνετε; Πολύ απλά, θα εφαρμόσετε αυτό που τώρα ρίχνετε ως εκβιασμό στους γονείς του 2ου και 3ου Νηπιαγωγείου Παπάγου, ότι αν δε δεχτούν τις προτάσεις σας θα σκορπίσουν τα παιδιά σε όποια νηπιαγωγεία έχουν κενές θέσεις στο Χολαργό! Εφαρμόζοντας το νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας το 2020 που αύξησε τον ανώτατο αριθμό των παιδιών στην πρωτοβάθμια στα 25. Έλεος!
Λέτε ότι είστε σταθεροί στις προτεραιότητές σας και δεν υπολογίζετε το πολιτικό κόστος, σχετικά με τις αντιδράσεις κατοίκων για την Παναγιώτου που είναι να φτιαχτεί το 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο Παπάγου. Το πολιτικό κόστος είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό μας. Εμείς μοναδικό κριτήριο για τα αιτήματά μας έχουμε τις ανάγκες των παιδιών μας. Αλλά και οι αντιδράσεις που υπάρχουν και τις αντιμετωπίζετε με απαράδεκτο τρόπο με τα ΜΑΤ, είναι και δική σας ευθύνη και διαχρονικά όλων των δημοτικών αρχών.
Γιατί σε ένα χώρο χαρακτηρισμένο για σχολείο εδώ και 50 χρόνια δεν έχει φτιαχτεί ακόμα το σχολείο! Για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος στο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα μιλήσατε μόνο για τη μελέτη, προσπαθώντας να καθησυχάσετε τους κατοίκους που αντιδρούσαν. Αλλά επειδή γνωριζόμαστε, ως Ένωση, εδώ σε αυτή την αίθουσα, είχαμε έρθει για ένα θέμα μας το 2019 και εκεί είχε επιβεβαιωθεί ότι θα δρομολογηθεί η ανέγερση των σχολείων. Και όταν η αντιπροσωπεία της Ένωσης έφυγε, ο τότε αντιδήμαρχός σας ο κ. Οικονόμου, που τώρα προτείνει πολυόροφα κτίρια (χωρίς βέβαια να υπολογίζει τι θα γίνει με το χώρο προαυλισμού), σε επόμενο θέμα εισηγούνταν δεντροφύτευση στο οικόπεδο που είναι να γίνει το σχολείο! Είναι προφανής ο λόγος λοιπόν που δε συνυπέγραψε το αίτημα της Ένωσης για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αναγκαστήκατε να συγκαλέσετε λόγω της διάστασης που έχει πάρει το θέμα.
Κάνετε λόγο ότι ψάξατε κτίριο για ενοικίαση αλλά δε βρίσκατε, μιλώντας για αντικειμενική δυσκολία. Μάλλον δεν ψάξατε και πολύ. Πώς ο Σύλλογος του 3ου ΝΠ βρήκε μέσα σε 2 ώρες και σας έστειλε προτάσεις, από το μεσιτικό γραφείο μάλιστα που συνεργάζεστε; Πώς δικηγόροι γονείς από το 2ο ΝΠ που απαίτησαν και πήραν τη διαθήκη της Τεπελενίου γνωμάτευσαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχολείο, ενώ εσείς διαβεβαιώνατε ότι αυτό δε γίνεται; Κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή των Συλλόγων Γονέων, μαζικών φορέων και δημοτών, μας λέτε ότι χθες βρήκατε (μάλλον) λύση. Άρα μόνο του σπανού τα γένια δε γίνονται. Το θέμα είναι ότι ακόμα και για τα αυτονόητα χρειάζεται η συλλογική κινητοποίηση και διεκδίκηση γιατί δυστυχώς αλλιώς δε γίνονται.
Λέτε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση, ότι θα βάλετε προκάτ βαρέως τύπου και όχι isobox. Παραγνωρίζετε όμως ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι μόνο ο τύπος του προκάτ, βαρέως ή ελαφρού, που φυσικά και αυτό έχει σημασία.
Αλλά οι αρνητικές συνέπειες από το στοίβαγμα περισσότερων μαθητών σε ένα σχολικό χώρο, η μείωση του χώρου προαυλισμού, η ασφάλεια των παιδιών για κάθε περίπτωση, οι τουαλέτες, τα συνοδά έργα που απαιτούνται. Και κυρίως ότι η τοποθέτηση και άλλων προκάτ θα σημάνει τον οριστικό ενταφιασμό της μοναδικής λύσης που είναι η δημιουργία του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου, για να μην καταλήξει όπως το 5ο ΝΧ που βαφτίζετε την τοποθέτηση προκάτ ως οριστική λύση. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, όπως βλέπουμε και τα άνω 20ετίας προκάτ που έχουν τοποθετηθεί στο 2ο Δημοτικό και 2ο Νηπιαγωγείο Παπάγου.
Μιλάτε ότι κάνατε πρόταση για να μη χρησιμοποιηθεί το isobox στο 2ο Δημοτικό Παπάγου, μειώνοντας την επόμενη χρονιά κατά 1 τάξη την Α δημοτικού και ότι η πρότασή σας αυτή απορρίφθηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους κατηγορείτε. Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Εσείς που βάλατε το isobox τώρα να εμφανίζεστε ότι δεν τη θέλετε τελικά! Με τέτοια ψευτοδιλήμματα νομίζετε ότι θα ντύσετε το δήθεν φιλοεκπαιδευτικό προφίλ σας; Όπως με τους εκβιασμούς για σκόρπισμα των νηπίων στο Χολαργό, όπως και με το 1ο ΛΧ που εκβιάζετε είτε με διπλοβάρδια είτε με συστέγαση με 1ο ΓΧ. Λοιπόν, σας το λέμε καθαρά, εν πλήρη γνώση μας. Τέρμα πια οι εκβιασμοί! Δεν πιάνουν!
Πως μπορείτε να εγγυηθείτε την διατήρηση της οργανικότητας στο 2ο ΔΠ όταν για το 12θεσιο χρειάζονται 276-300 μαθητές, και εσείς μειώνετε κατά ένα τμήμα για τα επόμενα τουλάχιστον 6 χρόνια; Αλλά είναι βολικό να μιλάτε μόνο για την οργανικότητα και όχι για τη λειτουργικότητα που υποβαθμίζεται με αυτό τον τρόπο, δηλ. το σχολείο θα χάσει δασκάλους ειδικοτήτων που δε θα συμπληρώνουν ώρες στο συγκεκριμένο σχολείο, με το σύστημα που επικρατεί πιθανά να μη το επιλέγουν κιόλας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκπαιδευτικά κενά.
Για να ολοκληρώσουμε την τοποθέτησή μας:
Το ότι σας τίμησαν οι δημότες 3 φορές είναι δικαίωμά τους. Αλλά αυτό νομίζουμε ότι δε σημαίνει και λευκή επιταγή. Βέβαια δεν ξέρουμε αν θα σας τιμούσαν αν γνώριζαν αυτό που επιφυλάσσατε για νηπιαγωγεία και δημοτικά.
Μιλάτε για ψεύδη και λασπολογία, για πρόκληση κοινωνικής αναταραχής και διχόνοιας. Δεν ξέρουμε σε ποιον αναφέρεστε. Όσον αφορά την Ένωση έχουμε αποδείξει ότι τοποθετούμαστε πάντα τεκμηριωμένα, με υπευθυνότητα, και ενημερώνουμε υπεύθυνα τα μέλη μας με τα δεδομένα που έχουμε κάθε φορά στη διάθεσή μας.
Αν ονομάζετε κοινωνική αναταραχή τις Γενικές Συνελεύσεις, τη διεκδίκηση των αυτονόητων, τη σημερινή μας παρουσία, δικαίωμά σας. Πάντως όλα αυτά τα προκαλούν οι δικές σας προτάσεις και αποφάσεις. Εμείς είμαστε εθελοντές γονείς, που παρά τα δύσκολα ωράριά μας, προσπαθούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Και δε θα πούμε και ευχαριστώ για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.
Δεν πρόκειται να το κάνουμε γιατί έχουμε δίκιο και το ξέρουμε. Και δυστυχώς για εσάς δεν το ξέρουμε μόνο εμείς αλλά και πολλοί ακόμα.
Μιλάτε για διχόνοια. Μας συγχωρείτε, αλλά αυτή την προκαλεί η στάση σας. Εμείς ως γονείς δε νιώθουμε καθόλου διχασμένοι. Αντίθετα, είμαστε ενωμένοι με τις ΓΣ, το σύνολο σχεδόν όλων των συλλόγων που έχει συνυπογράψει το ψήφισμα με τα αιτήματά μας. Μας ενώνει η αγωνία τα παιδιά μας να έχουν το καλύτερο, αυτό που τους αξίζει.
Επιμένουμε: Αν δε λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των σχολείων δε μπορούν να χαραχτούν και όρια. Και μην επικαλείστε τις προθεσμίες της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Εσείς δεν είστε που πέρυσι χάσατε την ανάλογη προθεσμία για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας; Για να μην ξεχνιόμαστε…
Κλείνουμε:
Η μοναδική λύση προς το συμφέρον των παιδιών είναι η πρόταση της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων.
▪ Συγκεκριμένα: Να βρεθεί άμεσα λύση για τη στέγαση των τμημάτων των Νηπιαγωγείων του Παπάγου, χωρίς καμία συστέγαση με Δημοτικά ή άλλα σχολεία διαφορετικής βαθμίδας, με την ενοικίαση ή αξιοποίηση κατάλληλων και ασφαλών χώρων.

Να μην τοποθετηθεί κανένα επιπλέον προκάτ ή isobox στα προαύλια των σχολείων, που θα μειώσουν το χώρο προαυλισμού και θα απομακρύνουν την πραγματική λύση της ανέγερσης νέων σχολείων.

Άμεση επιτάχυνση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ανέγερση του 4ου Νηπιαγωγείου και του 4ου Δημοτικού Παπάγου, στο χώρο που έχει καθοριστεί και με διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών δεν έχουν κτιστεί και λειτουργήσει.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του 7ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, που έχει ιδρυθεί από το 2020 και παραμένει άστεγο, όπως και για ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο της οδού Κλειούς.

Σχετικά με το οίκημα στην οδό Κύπρου επιφυλασσόμαστε τουλάχιστον εώς να εγκριθεί από την επιτροπή καταλληλότητας. Αν θα είναι αυτό το κτίριο ή κάποιο άλλο είναι δική σας ευθύνη να το βρείτε.
Αλλά έως τότε σταματήστε να προκαλείτε! Πριν λίγο σήμερα στείλατε πρόσκληση για συνεδρίαση της ΔΕΠ με θέμα την χωροταξική κατανομή μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Και ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα που θα στεγαστούν τα νηπιαγωγεία Παπάγου. Εκτός και αν είστε τόσο σίγουροι ότι το οίκημα στην οδό Κύπρου θα εγκριθεί από την επιτροπή καταλληλότητας. Αλλά αν ήσασταν θα το ανακοινώνατε στη χθεσινή σας επιστολή.
Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές του Δήμου μας να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί των προτάσεών μας.