Σε ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά άσκησε κριτική στην Κομισιόν για την αδικαιολόγητη τριετή  καθυστέρηση στη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα αποσύνδεσης των εργαζομένων και τη ρύθμιση της τηλεργασίας.

«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2021 να κατοχυρωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ήταν λάθος ότι καθυστερήσατε για τρία ολόκληρα χρόνια» τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Έλενα Κουντουρά είχε πρόσφατα καταθέσει και σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας άμεσα ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των εργαζομένων για να μπει τέλος στην εργασιακή εκμετάλλευσή τους.

Σε πολλά επαγγέλματα, τα ψηφιακά μέσα έχουν γίνει ένας σιωπηρός τρόπος παράτασης του ωραρίου εργασίας, με απασχόλησή των εργαζομένων στον ελεύθερο χρόνο και στις άδειές τους, οδηγώντας συγχρόνως σε μη αμειβόμενες υπερωρίες, ανισορροπία επαγγελματικής – προσωπικής ζωής και αυξημένο φόρτο εργασίας. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι μπορεί να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας.

Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία, όμως σε διαφορετικά επίπεδα προστασίας, γεγονός που δημιουργεί διακρίσεις και κενά στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος.

Η Οδηγία ουσιαστικά θα θεσμοθετήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να απέχουν πλήρως απ’ την παροχή της εργασίας τους, δηλαδή να μην επικοινωνούν ψηφιακά και να μην απαντούν σε τηλεφωνήματα, emails ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών τους. Όπως επίσης απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος των τηλεργαζομένων, επειδή άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Η ομιλία της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

«Οι τηλεργαζόμενοι έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται στον ελεύθερό τους χρόνο και διπλάσιες πιθανότητες να εργάζονται 48 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα.

Ο επιπλέον φόρτος εργασίας και η πολύωρη παραμονή τους μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή επιβαρύνει σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Ως ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2021 να κατοχυρωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Ήταν λάθος ότι καθυστερήσατε για τρία ολόκληρα χρόνια. Ο κοινωνικός διάλογος των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 ναυάγησε με ευθύνη των ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων, όπως ήταν αναμενόμενο και απλά χάσαμε χρόνο.

Η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ρυθμιστεί η τηλεργασία ευρωπαϊκά, μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υφίστανται διαφορετική μεταχείριση στα κράτη-μέλη και είναι απροστάτευτοι απέναντι στην  ανεξέλεγκτη εκμετάλλευσή τους από τους εργοδότες.

Σας καλούμε να προτείνετε άμεσα, πριν τη λήξη αυτής της νομοθετικής περιόδου, μια ευρωπαϊκή Οδηγία που να θεσπίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται ψηφιακά από την εργασία τους χωρίς επιπτώσεις» .

Το βίντεο της παρέμβασης της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια: