Την Τρίτη 30/1/2024 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΔΕΠ με θέμα
«Χωροταξική κατανομή προνηπίων για την εγγραφή τους στα Νηπιαγωγεία και
αποφοίτων Νηπιαγωγείων για την εγγραφή τους στην Α΄ τάξη Δημοτικού για το σχολικό
έτος 2024-2025», παρά το αίτημα της Ένωσης Γονέων να αναβληθεί καθώς δεν έχει
εξασφαλιστεί η στέγαση όλων των τμημάτων των Νηπιαγωγείων στην Κοινότητα
Παπάγου.
Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα αυτό εμπεριέχονταν στο ψήφισμα της Ένωσης Γονέων
στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25/1/2024, το οποίο
καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, της παράταξης του κ.
Οικονόμου, ενώ λευκό ψήφισε η παράταξη του κ. Τούτουζα.
Κατόπιν της απόρριψης του αιτήματος της Ένωσης Γονέων από την πλειοψηφία
του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 29/1/2024 καταθέσαμε έγγραφο αίτημα στη
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας, το οποίο και κοινοποιήσαμε σε όλη
τη σχολική κοινότητα του Δήμου μας. Με βάση το έγγραφό μας υπήρξε προσπάθεια
τηλεφωνικής επικοινωνίας τόσο με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όσο και με τον
Αντιδήμαρχο Παιδείας, ζητώντας το αυτονόητο: Ότι εφόσον δεν υπάρχει έγκριση
της Επιτροπής Καταλληλότητας του Υπ. Παιδείας για το οίκημα που προορίζεται
προς μίσθωση στην οδό Κύπρου 55 για τη στέγαση 2 τμημάτων Νηπιαγωγείου,
είναι άνευ αντικειμένου η όποια συζήτηση για τον καθορισμό της χωροταξικής
κατανομής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Και από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας
εισπράξαμε την άρνησή τους να δοθεί παράταση στην κατάθεση της πρότασης της
ΔΕΠ και στη συνεδρίασή της, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι οι εγγραφές στα
Νηπιαγωγεία ξεκινούν την 1η Μαρτίου και χρειάζεται να αποφασιστεί η χωροταξική
κατανομή των μαθητών.
Στο ερώτημά μας εάν η Επιτροπή Καταλληλότητας κρίνει ακατάλληλο το προς
μίσθωση οίκημα στην οδό Κύπρου 55, από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τον
Αντιδήμαρχο Παιδείας λάβαμε την απάντηση ότι τότε μπορεί να γίνει κάποια
τροποποίηση των ορίων με βάση το που θα στεγαστούν τελικά τα τμήματα των
Νηπιαγωγείων. Στο επιχείρημα μας ότι αν πρόκειται να συμβεί αυτό, για ποιο λόγο
επικαλούνται τα χρονοδιαγράμματα, δε λάβαμε σαφή απάντηση.
Στο αίτημά μας να επισπευστεί η αυτοψία της Επιτροπής Καταλληλότητας
στο οίκημα της Κύπρου 55, ώστε να υπάρχει το δεδομένο ότι είναι ή όχι προς
αξιοποίηση, γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες οι αρμόδιοι να πετάνε το μπαλάκι και τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας (που είναι υπηρεσία του Υπ. Παιδείας) να λέει ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα η Επιτροπή Καταλληλότητας, αλλά του Υπ. Παιδείας!!! Παρόλα αυτά, οι ενέργειές μας άσκησαν πίεση και πληροφορηθήκαμε, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της ΔΕΠ, ότι η αυτοψία της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6/2/24.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της ΔΕΠ, στην οποία ήταν παρών και ο πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Τράκας, ανέφερε ότι εκτιμάει κατά 99% ότι το κτίριο θα κριθεί κατάλληλο. Και αναρωτιόμαστε: Τότε ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Καταλληλότητας εάν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής προεξοφλούν το αποτέλεσμα της αυτοψίας της; Πως μπορεί να το εγγυηθεί; Καλό θα ήταν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής να είναι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους. Εκτός αν με αυτές θεωρούν ότι θα προλειάνουν το έδαφος για να μη γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο εν λόγω οίκημα, εφόσον κριθεί κατάλληλο, για να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη φοίτηση νηπίων και προνηπίων. Παρεμβάσεις οι οποίες θα απαιτήσουν αντίστοιχη χρηματοδότηση και αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί στο ακέραιο για όλα τα έργα που θα απαιτηθούν, χωρίς να αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό προγραμματισμένων εργασιών σε άλλα σχολεία.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων στη ΔΕΠ, εκφράζοντας τη θέση του ΔΣ της Ένωσης, τοποθετήθηκε ζητώντας να αναβληθεί η συνεδρίαση και όταν αυτό δεν έγινε δεκτό αποχώρησε από αυτή, ζητώντας να καταγραφεί στα πρακτικά η τοποθέτηση της Ένωσης και να επισυναφθεί με το έγγραφο που είχαμε αποστείλει στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και ήταν κοινοποιημένο στον Δήμαρχο και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της ΔΕΠ.
Με την αποχώρηση της εκπροσώπου της Ένωσης, οι παρόντες στη συνεδρίαση της ΔΕΠ ήταν 3 (από τα 7 μέλη της).
Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση το επιχείρημα του νυν και του πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας ότι η Ένωση Γονέων έχει αρνητική και αδιάλλακτη στάση και ότι με την αποχώρηση της εκπροσώπου μας από τη συνεδρίαση αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Να υπενθυμίσουμε στους κ.κ. Αντιδημάρχους ότι η Ένωση Γονέων έχει καταθέσει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για να στεγαστούν τα νηπιαγωγεία της Κοινότητας Παπάγου με αξιοπρέπεια καθώς και για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο μας. Θα συμβουλεύαμε τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής να σταματήσουν την πρακτική να μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε άλλους, καθώς η κατακραυγή που εκφράστηκε με τη συμμετοχή των εκατοντάδων γονέων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεγαλώσει και ο μόνος υπεύθυνος για αυτό θα είναι οι ίδιοι. Επιπλέον, ως θεσμικός φορέας των γονέων του Δήμου μας, έχουμε μάθει να τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα επί συγκεκριμένων δεδομένων και όχι με βάση εικασίες. Εφόσον αυτά τα δεδομένα δεν υπήρχαν (όπως στη συνεδρίαση της ΔΕΠ) δε νομιμοποιήσαμε με την παρουσία μας κινήσεις που με το μόνο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είναι το «θέατρο του παραλόγου».
Εξ όσων γνωρίζουμε, στη συνεδρίαση της ΔΕΠ, οι εκπρόσωποι των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συναίνεσαν με τα προτεινόμενα όρια, με την προϋπόθεση ότι θα κριθεί κατάλληλο το κτίριο της Κύπρου 55. Δηλαδή, επί της ουσίας, την πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισε μόνο ο
Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της ΔΕΠ! Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής δεν έχει την αποδοχή της Σχολικής Κοινότητας και αποτελεί μια απόφαση που αιωρείται και δε νομιμοποιείται, έως να γίνει η αυτοψία της Επιτροπής Καταλληλότητας στην Κύπρου 55.
Κατόπιν όλων αυτών των γεγονότων- παρωδία, ως Ένωση Γονέων επιμένουμε: Να επισπευστεί η αυτοψία της Επιτροπής Καταλληλότητας του Υπ. Παιδείας και να συγκληθεί εκ νέου συνεδρίαση της ΔΕΠ, μόνο εφόσον οριστικοποιηθεί η στέγαση όλων των τμημάτων των Νηπιαγωγείων στην Κοινότητα Παπάγου, ώστε να συζητηθεί η χωροταξική κατανομή των μαθητών.
Είναι προφανές ότι καμία πρόταση της ΔΕΠ δε μπορεί να τεθεί ως εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που τελικά είναι αρμόδιο να εγκρίνει, πριν ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία.
Όσο για την επίκληση των χρονοδιαγραμμάτων, για αυτό ας απολογηθεί ο Δήμος στο Υπ. Παιδείας, που δεν εξασφάλισε έγκαιρα τη στέγαση των Νηπιαγωγείων και είχε σκοπό αυτή να γίνει σε προκάτ (σε συμφωνία με την Διεύθυνση Εκπαίδευση του Υπ. Παιδείας).
Μόνο που κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, όπως αποφασίσαμε οι ίδιοι οι γονείς και εκφράσαμε αυτή την απόφασή μας με τη μεγάλη κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δήμος και Υπ. Παιδείας ας μην αγνοήσουν την απόφαση αυτή των γονιών, γιατί τώρα γνωρίζουμε καλύτερα με ποιο τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας…
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρουμπίνη Χρονοπούλου Θύμιος Δημητρόπουλος