Ετοιμάζουμε με ιδιαίτερο ζήλο τη φιλοξενία των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Αττική βάζοντας επιτέλους τα θεμέλια προσέλκυσης της διεθνούς φιλμογραφίας με τη συνεργασία και τον συντονισμό του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η Περιφέρεια Αττικής διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας στα Μέγαρα και στα άγνωστα ακροδυτικά προάστια της Αττικής προσθέτοντας στη φαρέτρα της τα απαιτούμενα εργαλεία για να «τρέξει» το προσεχές διάστημα τη λειτουργία του film office.

Για τον σκοπό αυτό η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για τον Τουρισμό στην Αττική, Ελένη Δημοπούλου, άρχισε ήδη επισκέψεις και συζητήσεις στην περιοχή των Μεγάρων ώστε να διερευνηθούν αποτελεσματικότερα οι πιθανές συνεργασίες στις άγνωστες γοητευτικές «κινηματογραφικές» γωνιές της Αττικής.

190227 megara6Μια ένα μικρό συνεργείο με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Μιχάλη Καφαντάρη που εδώ και καιρό κατέφυγε για γυρίσματα στα Μέγαρα στην προσπάθειά του να γυρίσει την ταινία εποχής «Τέλης Στεφανής» έχοντας την αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, μας προτείνουν ενδιαφέρουσες προοπτικές για την ένταξη των Μεγάρων στην κινηματογραφική παραγωγή.

Περπατήσαμε στις παλιές γειτονιές, δίπλα σε σπίτια που θυμίζουν άλλες δεκαετίες, με εικόνες από άλλες εποχές, εξαιρετικά χρήσιμα στη σεναριογραφία – φιλμογραφία και κρατήσαμε ζωηρές εντυπώσεις. Εικόνες που θα μπορούσαν να σε μεταφέρουν στη Νότια Ιταλία, στην Κούβα, στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής, αλλά και τεχνικές δυνατότητες, κατάλληλες για «ιδιαίτερη» κινηματογραφική αποτύπωση.

Στα Μέγαρα λοιπόν ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής ιδιαίτερους πόρους:

  • Ακτογραμμή και παραλιακός δρόμος στην Πάχη καθώς και πλούσιο φυσικό περιβάλλον των γύρω λόφων έως τα Γεράνεια Όρη και τον Υδροβιότοπο Βουρκαρίου
  • Ενδιαφέρουσες γειτονιές και παραδοσιακές κατοικίες
  • Εγκαταλελειμμένα κτίρια και βιομηχανικοί χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εσωτερικά γυρίσματα (studios)
  • Συλλογές από οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης άλλων εποχών
  • Ανθρώπινο δυναμικό με γνώση, κατάρτιση και όρεξη για κινηματογραφική δουλειά καθώς και κινηματογραφική κουλτούρα και ιστορία
  • Αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας
  • Πλούσιο ιστορικό, μνημειακό και λαογραφικό υλικό και άυλη πολιτιστική κληρονομιά (Κρήνη Θεαγένους, εκκλησίες κ.ά.)
  • Κοντινή απόσταση από την Ελευσίνα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021», ιστορική πόλη με ανάλογα χαρακτηριστικά

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά προφανώς απαιτούν συνέργειες ιδιωτών – δημοσίου και ΟΤΑ με μεθοδικότητα και στρατηγικές εξυπηρέτησης μέσω του Film Office όπως αυτή που ετοιμάζουμε με το ΕΚΟΜΕ Α.Ε. Η πρώτη διερευνητική ματιά θα συνεχιστεί στα «κρυμμένα διαμάντια» όλης της Αττικής που περιέχουν απεριόριστες δυνατότητες στην εσωτερική και διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.