Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο paron.gr.


Τίποτα δεν προμηνύει την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης που ως βλαπτική συνέπεια έχει, τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, στα απλησίαστα ράφια των αγαθών πρώτης ανάγκης στους καταναλωτές και φυσικά στις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για την απόλυτη «καταιγίδα» που εκτός από τα νοικοκυριά πλήττει και την αγορά με βαθιά σημάδια στις επιχειρήσεις. Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες , τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά αφού πάνω από το 47% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε λογαριασμούς ενέργειας, σε προμηθευτές κ.ά. με αποτέλεσμα η κρίση να βαθαίνει και να μεγαλώνει το κόστος επιβίωσης τους.

Διαβάζοντας όλες τις διεθνείς αναλύσεις, βλέπουμε πως οι ξένοι οίκοι και οι θεσμικοί φορείς της ΕΕ , μιλούν για μια νέα περίοδο ύφεσης, ίσως τη χειρότερη των τελευταίων ετών λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από τα «παιχνίδια» που παίζονται γύρω από την πώληση του Φ.Α και τις εξαγωγές από τις χώρες που το παράγουν. Όσο κλείνουν οι «κάνουλες» τόσο αυξάνεται το κόστος της ενέργειας.

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι επιβεβλημένα, προκειμένου να υπάρξει ένα βασικό δίχτυ προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις, ιδιαίτερα στην ενέργεια. Επίσης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί η νέα παρέμβαση για τις τιμές των καυσίμων, με πιθανότερο ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιδότηση και όχι να υπάρξει μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ.

Η εκτίμηση μας είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς.

Ως ΕΕΑ έχουμε προτείνει κοστολογημένα μέτρα προστασίας. Για πόσο θα συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική; Σήμερα απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις με μέτρα ειδικά σχεδιασμένα για να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της  ακρίβειας. Μέτρα που θα αφαιρούν φόρους και θα στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Για αυτό και προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο  6% για τα βασικά αγαθά, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση των δόσεων στις 120 για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων. Επίσης ανάγκη υπάρχει και για δράσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις που μην το ξεχνάμε έχουν δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας .

Το δυσμενές περιβάλλον στην οικονομία δυστυχώς η ΕΕ δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει με στοχευμένες πολιτικές κατά της ύφεσης. Οι πολίτες μένουν απροστάτευτοι και το αρνητικό κλίμα διαιωνίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Ας ευχηθούμε οι συνέπειες αυτές που ζήσαμε όλοι μας , να μην φτάσουν σε καταστάσεις παρόμοιες σαν και αυτές στην αρχή της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία σχεδόν. Τότε δηλαδή που υπήρχε κοινωνική αναταραχή και ασταθές πολιτικό περιβάλλον.