Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες λόγω της ακρίβειας, αναγκαζόμενοι να προχωρήσουν σε περικοπές ακόμη και βασικών αγαθών, αποτυπώνει η έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για την οποία μίλησε στο Kontra o Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (26/7/2022).

Όπως εξήγησε, 8 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και αγαθών, 6 στους 10 θα κάνουν ολιγοήμερες ή και καθόλου διακοπές, ενώ το 66,5% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιοδοξία για το μέλλον.

“Σε μια εποχή όπου η άφιξη ξένων τουριστών είναι ήδη μεγάλη, οι Έλληνες δεν θα κάνουν φέτος διακοπές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Επανέλαβε ότι όσο δεν αντιμετωπίζονται οι δυο πηγές του προβλήματος της ακρίβειας και του πληθωρισμού, δηλαδή τα καύσιμα και η ενέργεια, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα δυσχεραίνει, τονίζοντας την άμεση ανάγκη παρεμβάσεων από την Πολιτεία, όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%.

Τέλος, εκτίμησε ότι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα – δηλαδή τη μεγάλη μείωση τζίρου σε πολλούς κλάδους, τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και την έλλειψη χρηματοδότησης-  πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και κινδυνεύουν με “λουκέτο” το επόμενο διάστημα.