Επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας με βιώσιμο τρόπο

Η Ευρώπη πρωτοπορεί σε μια μετάβαση προς μια οικονομία που δίνει περισσότερα στον πλανήτη από όσα αφαιρεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο φιλοδοξία όσο και δράση απαιτούνται σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία, για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα με βιώσιμο τρόπο.

ΕΕ στο COP28

Η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι. Υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  η σύνοδος κορυφής COP28  θα συγκεντρώσει τα μέρη για να επιταχύνουν τη δράση προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος .

Η ΕΕ θα πιέσει για ουσιαστική κλιμάκωση της παγκόσμιας φιλοδοξίας για το κλίμα για να διατηρήσει τον στόχο του 1,5°C εφικτό, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, και θα συνεργαστεί με ομοϊδεάτες εταίρους για να εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στη COP28. Η παγκόσμια κοινότητα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο Παρίσι και στο Ντουμπάι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια επιταχυνόμενη πορεία προς τα εμπρός στον πρώτο Παγκόσμιο Απολογισμό της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι προτεραιότητες της ΕΕ για την COP28

Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα της COP28, η ΕΕ θα εργαστεί για ακόμη περισσότερες φιλοδοξίες και δράση σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία, μεταξύ άλλων μέσω:

  • Σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και αύξηση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης
  • Μια πιο συντονισμένη εστίαση στις μειώσεις των εκπομπών αυτή τη δεκαετία
  • Προετοιμασία εαυτών και των εταίρων μας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • Εξασφάλιση χρηματοδότησης για το κλίμα για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών από όλους όσους μπορούν να πληρώσουν
Συμμετοχή της Ursula von der Leyen, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο

Η ΕΕ στο COP28: Χρονοδιάγραμμα

Η ΕΕ θα φιλοξενήσει ένα εκτενές πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων στο περίπτερο της ΕΕ. 10 μέλη του Σώματος των Επιτρόπων θα είναι παρόντα τις δύο εβδομάδες της COP28.

Πρόγραμμα COP28

Εγγραφείτε για παράλληλες εκδηλώσεις της ΕΕ

Παράδοση ΕΕ στο COP28

  1. 2 Δεκεμβρίου 2023Η ΕΕ ανακοινώνει οικονομική στήριξη 175 εκατ. ευρώ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου
  2. 2 Δεκεμβρίου 2023Η ΕΕ ηγείται της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλά μέτρα ενεργειακής απόδοσης έως το 2030

Δράση της ΕΕ για το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθόρισε μια νέα στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη. Στόχος του είναι να μετατρέψει την ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, με μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία με μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Η τελευταία νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, γνωστή ως πακέτο «Fit for 55» , αναμένεται να μειώσει την Ε.Ε. καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Η Ευρώπη τηρεί τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες και τους διεθνείς εταίρους να πρωτοστατήσει στη δράση για το κλίμα και να διαμορφώσει την πράσινη μετάβαση προς όφελος των πολιτών και των βιομηχανιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ υποστηρίζει τον πράσινο μετασχηματισμό, επενδύοντας τόσο στον μετριασμό όσο και στην κλιματική ανθεκτικότητα μέσω της στρατηγικής της για την Παγκόσμια Πύλη. Υποστηρίζει επίσης την καθαρή ενέργεια ως τρόπο επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Παρισιού. Σε μια προσέγγιση Team Europe, προωθεί τις ανταλλαγές πράσινης τεχνολογίας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, προσφέροντας βιώσιμες και αξιόπιστες συνδέσεις και λύσεις σε όλο τον κόσμο.

Η συμβολή της Ευρώπης στην παγκόσμια χρηματοδότηση για το κλίμα

Επίσκεψη του Wopke Hoekstra, Ευρωπαίου Επιτρόπου, στη Βραζιλία

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν παντού στον κόσμο. Η ΕΕ συνεργάζεται με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες για να τους παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι μαζί ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στη δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το 2022, συνεισέφεραν 28,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση για το κλίμα από δημόσιες πηγές και κινητοποίησαν επιπλέον ποσό 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Η ΕΕ παραμένει επίσης δεσμευμένη να συμβάλει στον στόχο των ανεπτυγμένων οικονομιών να κινητοποιούν από κοινού από διαφορετικές πηγές 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025 για να στηρίξουν τους εταίρους μας.