Ο βαθμός ετοιμότητας αλλά και ο ρόλος της περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το πρώτο ζήτημα αναμέτρησης στο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών:

Ρένας Δούρου, Γιώργου Πατούλη, Γιάννη Σγουρού και Γιάννη Πρωτούλη, που διοργάνωσε η εκπομπή «Ρουά Ματ» στο ΣΚΑΙ .

Οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατούν τις μάνικες», επισήμανε ότι πέραν των αρμοδιοτήτων της, η περιφέρεια ενίσχυσε με 5 εκ. ευρώ το ΠΣ για την αγορά 35 οχημάτων του και διέθεσε το ΚΤΕΟ Μεγάρων προς χρήση του. Επίσης ανέφερε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετέχουν σε ασκήσεις της ΠΟΥ, ενώ για τρεις ημέρες η περιφέρεια θα συμμετάσχει σε μεγάλη και πολύ δύσκολη άσκηση που θα διεξαχθεί στον Υμηττό με την προσομοίωση της φωτιάς στα όρια των κατοικιών. Άσκηση η οποία θα συμπέσει στις 9 Μαΐου με την άσκηση «Διά Πυρός» του ΠΣ.

Σε ό,τι αφορά το υπό εκπόνηση θεσμικό πλαίσιο του οποίου την αλλαγή εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κ. Δούρου ανέφερε ότι από το 2017 έχουν κατατεθεί εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις που ξεκινάνε από τη μείωση των τελών των οχημάτων των εθελοντών έως την ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε δε «ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία ομάδα των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρεια Αττικής όπου εξετάζονται 33 συγκεκριμένες προτάσεις» καθώς το θέμα της Πολιτικής Προστασίας συνεπικουρούμενο και από την κλιματική αλλαγή αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και «δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε συναρμόδιους φορείς, είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης»

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει με 4,5 εκατομμύρια ευρώ το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για να δημιουργηθεί ένα έγκυρο σύστημα πληροφόρησης που έχει κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Για το ποιος θα έχει το φετινό καλοκαίρι τον συντονισμό των επιχειρήσεων, η κ. Δούρου είπε ότι δεν ήταν ποτέ η Περιφέρεια επικεφαλής.

«Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια ΣΔΙΤ. Το ένα θα γινόταν στη Φυλής, το άλλο στο Γραμματικό και το τρίτο στη Κερατέα. Έχουμε έναν σχεδιασμό που έγινε νόμος του κράτους, και έχει εγκριθεί από την κομισιόν».

Στο ζήτημα των απορριμμάτων η κ. Δούρου απαντώντας σε ερώτηση θεατή για το εάν πρόκειται να κλείσει η Φυλή, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για το σκοπό αυτό όπως και για την ανακύκλωση», διευκρινίζοντας ότι για την αποκομιδή των απορριμμάτων και το μάζεμά τους από τους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι.

Στην παρατήρηση ότι παρά τη ευρωπαϊκή έγκριση και χρηματοδότηση δεν προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού η κ. Δούρου ανέφερε σειρά δράσεων, όπως τις συνεργασίες του ΕΔΣΝΑ με σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες για την αποκομιδή του χαρτιού, την πιλοτική σήμερα λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό αντί της αρχικής πρόβλεψης του ΧΥΤΑ. Έκανε λόγο για τη δημιουργία δύο ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα για την αποκατάσταση Χωματερών σε Π. Φώκαια, Μέγαρα, Καλύβια.

«Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια (ΣΔΙΤ σε: Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) καθώς αντίβαιναν στις ευρωπαϊκές επιταγές, επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου και έχουμε αυτή τη στιγμή έναν περιφερειακό σχεδιασμό μέρος του εθνικού, ο οποίος έχει γίνει νόμος του κράτους και βέβαια έχει εγκριθεί εκ μέρους της Κομισιόν η χρηματοδότηση του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξήρε τη δράση ορισμένων δήμων : Χαλανδρίου, Βάρης- Βούλα -Βουλιαγμένης, Κυθήρων, Περιστέρι κ.α. για τα επιτεύγματα τους στον τομέα της ανακύκλωσης.

 

Το βίντεο από το χθεσινό debate στο ΣΚΑΙ