Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ξεκινάει αύριο, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, την λειτουργία της η διαδικτυακή πλατφόρμα όπου θα κατατίθενται πλέον ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους.

Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.

Η σύνδεση γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISNET και η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία κάθε ακινήτου όπως είναι καταχωρημένα στο Ε9 του.

Συνεπώς, στο εξής δεν απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμία υπηρεσία αλλά ούτε και η υποβολή κάποιου επιπλέον δικαιολογητικού.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής της διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Μαρτίου.

Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την δήλωση των τετραγωνικών μέσω της εφαρμογής

  1. Με την είσοδο στην πλατφόρμα, η εφαρμογή θα αποτυπώνει στον ιδιοκτήτη το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στην κατοχή του.  
  2. Στη φάση αυτή, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Με το επόμενο κλικ θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο, οι οποίοι επίσης υπάρχουν στο Ε9. Ούτε σε αυτό το βήμα ο πολίτης χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια.
  3. Στο τρίτο βήμα, ο ιδιοκτήτης επιλέγει ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στο Ε9. Αυτομάτως η πλατφόρμα θα βγάζει έναν αριθμό που θα δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται χρέωση. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι είτε να αποδεχθεί αυτήν τη διαφορά είτε να την αλλάξει προς τα πάνω.

Αποδεχόμενος αυτήν τη διαφορά έχει ήδη υποβάλει την αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στη συνέχεια, εφόσον διαθέτει και άλλα ακίνητα, τα επιλέγει ένα ένα και ακολουθεί την ίδια διαδικασία αποδεχόμενος τη διαφορά των τετραγωνικών.

Δείτε εδώ το βίντεο με τη λειτουργία της εφαρμογής.