Η πόλη των θρύλων στις όχθες μιας ειδυλλιακής λίμνης. Τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι μια ζωντανή πόλη με πολλά πρόσωπα και ιστορία αιώνων που αναπτύσσεται γύρω από την υπέροχη λίμνη Παμβώτιδα.

Τα Ιωάννινα είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Eλλάδας, αφού συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την παραδοσιακή γοητεία και τη φυσική ομορφιά της με τη ζωντάνια μιας σύγχρονης πόλης με πανεπιστήμιο.

Τα Γιάννενα, με τους 90.000 κατοίκους, απέχουν 445 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 370 από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει υπάρχουν όλες τις ανέσεις για τους επισκέπτες, όπως γραφικές ταβέρνες κοντά στη λίμνη, εστιατόρια, ψησταριές, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ, κινηματογράφοι και το θέατρο, ρομαντικοί περίπατοι στη λίμνη, γύρω από το κάστρο, κάτω από τα πλατάνια.

Η φύση, το κλίμα και ο χαρακτήρας της πόλης ορίζονται από αυτήν την υδάτινη «κυρά», με τα ακύμαντα νερά και το μικρό νησάκι που αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, γύρω από την οποία ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη.

Περίπατος, ψάρεμα, βόλτα με το καραβάκι, κωπηλασία, καφές ή φαγητό πλάι στο νερό. Η λίμνη Παμβώτιδα, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, πιθανολογείται ότι έχει ηλικία 20.000 με 26.000 ετών.

Περάστε με καραβάκι στο νησάκι, όπου θα συναντήσετε την πολύτιμη βυζαντινή κληρονομιά και τα μοναστήρια του, όπως αυτά του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών (1292), της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Παντελεήμονα, όπου σκοτώθηκε ο Αλή Πασάς. Στο Μουσείο Αλή Πασά κυριαρχεί ο πίνακας με την παράδοση του κεφαλιού του στον Σουλτάνο.

Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο, με τους ανθρώπους να συμβιώνουν αιώνες στα σοκάκια του κάστρου της πόλης. Η Στοά Λούλη, που λειτουργούσε ως χάνι, είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν, ενώ μετά μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο.

Περπατώντας μέσα από τα τείχη του, θα δείτε την Εβραϊκή Συναγωγή, το Σπίτι του Πασά Καλού, το Σουφαρί Σεράι (18ος αι.) -στο εσωτερικό του οποίου εκπαιδεύονταν οι ιππείς του Αλή Πασά- τα τουρκικά λουτρά (χαμάμ).

Απολαύστε τον καφέ σας περιστοιχισμένοι από τα κτίσματα και τα τείχη του Ιτς Καλέ, που προσφέρουν θέα στη λίμνη. Εκεί θα δείτε τo Φετιχέ Τζαμί που κτίστηκε το 1795 από τον Αλή Πασά ως ναός για το σεράι του, τον τάφο του Αλή Πασά, όπου θάφτηκε το ακέφαλο σώμα του, το εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο, τις Στοές, τον λεγόμενο Πύργο του Βοημούνδου.

Είκοσι δύο χιλιόμετρα νότια των Ιωαννίνων, σε μια υπέροχη τοποθεσία απλώνεται η Δωδώνη, ο αρχαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, κέντρο λατρείας του πατέρα των θεών, Δία, ενώ μόλις τέρ\σσερα χιλιόμετρα από την πόλη θα συναντήσετε το σπήλαιο του Περάματος, από τα ωραιότερα στα Βαλκάνια ηλικίας 1,5 εκατομμυρίων ετών.

Aπό το πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της παλιάς πόλης και της λίμνη, καθώς και στο τουριστικό περίπτερο στο Φρόντζο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και βρίσκεται δίπλα από το Θέατρο της Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών, απομίμηση αρχαίου θεάτρου. Eδώ διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι συναυλίες και παραστάσεις.

H βραδινή κίνηση της πόλης έχει μεταφερθεί στις περιοχές γύρω από τη λίμνη, που έχουν διαμορφωθεί και αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο.