Συνδημότες και συνδημότισσες, αγαπητοί φίλοι,

τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς από εσάς. Ανθρώπους με διαφορετικές ίσως ιδέες, άλλες ιδεολογικές αφετηρίες ή πολιτικές διαδρομές αλλά με την ίδια αγωνία για την πόλη μας. Πολίτες με τους οποίους μπορεί να συμφωνώ ή να διαφωνώ πάνω σε γενικότερα θέματα αλλά μας συνδέει η ίδια αντίληψη για τα τοπικά ζητήματα. Η αντίληψη πως για να προχωρήσει ένας Δήμος χρειάζεται διάλογος, συνεννόηση αλλά κυρίως δράση.

Ζούμε σε μια όμορφη πόλη, που όμως βυθίζεται καθημερινά στο τέλμα και την απαξίωση, εν τέλει στην επιδείνωση της ίδιας της καθημερινότητας μας, ως αποτέλεσμα της απραξίας  και της ατολμίας χρόνων. Της απουσίας οράματος.

Σήμερα, και με τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν σε μερικούς μήνες ως ευκαιρία, είναι ανάγκη να αλλάξουμε πορεία. Να κλείσουμε οριστικά τους λογαριασμούς με το παλιό που μας απογοήτευσε. Να αφήσουμε πίσω μας ό,τι κακό κληρονομήσαμε.

Ένα νέο, διαφορετικό ξεκίνημα είναι μπροστά μας. Ένα ξεκίνημα με συνεννόηση, με συναινέσεις, με διάλογο, με συμμετοχή, με ρήξεις όπου χρειάζεται, αλλά και με υπερβάσεις που θα ξεπερνούν κατεστημένες λογικές και αντιλήψεις.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στο συναρπαστικό μέλλον.

 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη μας ομορφαίνοντας την καθημερινότητα μας δεν αρκεί μόνο να το λέμε, δεν φτάνει να το κουβεντιάζουμε, δεν είναι αρκετό να το ευχόμαστε και να περιμένουμε ποιος θα  κάνει κάτι, ποιος θα τολμήσει, αν τολμήσει να μπει μπροστά και να προτείνει κάτι διαφορετικό.

Γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη από τη μια με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και της μεγάλης πρόκλησης και από την άλλη με ταπεινότητα και επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσω, να δηλώσω παρών στην επόμενη εκλογική μάχη.

Στην ερώτηση που πολλοί από εσάς καθημερινά μου θέτετε, παροτρύνοντάς με  συγχρόνως, αν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος, η απάντηση είναι καταφατική.

Θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Και αναλαμβάνω την πρωτοβουλία από σήμερα, γιατί πιστεύω βαθιά στις συναινέσεις τη συνεννόηση και τη συμμετοχή, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια όσο γίνεται πιο πλατιά ανοικτή συμμαχία χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και κομματικές προτιμήσεις.

 

Σε αυτή την συναρπαστική περίοδο μέχρι και τις εκλογές φιλοδοξώ να συναντηθούμε. Να γνωριστούμε. Να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να εμπνευστούμε, να βρούμε τα πολλά που μας ενώνουν και να αφήσουμε στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν.

Μαζί να συνδιαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό και ευέλικτο πρόγραμμα δράσης και προτεραιοτήτων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις υπαρκτές δυνατότητες. Με απλές, εφικτές και κατανοητές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν άμεσα την πορεία. Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της πόλης και των πολιτικών της που θα ανταποκρίνεται στις αγωνίες των κατοίκων της. Για το κάθε ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και που θα μεταμορφώσουν τον Χολαργό και τον Παπάγο σε μια πόλη πρότυπο.

Μακριά από μικροπολιτικές λογικές που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Που διαιρούν και διχάζουν. Που υπονομεύουν τις τοπικές δράσεις και αφαιρούν αντί να προσθέτουν στην πόλη. Η εμπειρία έχει δείξει πως όταν αναμείχθηκαν στην τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο κακό έκαναν. Και οι καλύτεροι Δήμαρχοι ήταν αυτοί που στηρίχθηκαν στους κατοίκους και όχι στους μηχανισμούς.  Γι’ αυτό και πιστεύω πως πρέπει να μένουν μακριά από την τοπική διακυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε ούτε χρίσματα ούτε στηρίξεις.

Αυτό δεν σημαίνει πως γυρίζουμε την πλάτη μας στην πολιτική, πως  λησμονούμε τις ιδέες μας, πως ξεχνάμε τις ρίζες μας, πως αγνοούμε το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον που ζούμε. Σημαίνει πως παρά τις πολιτικές μας διαφορές, συνεργαζόμαστε και συνεννοούμαστε.

Άλλωστε η νέα αρχιτεκτονική των Δήμων με την απλή αναλογική επιβάλει τη συνεργασία, προϋποθέτει τη συνεννόηση.

Ο Δήμαρχος του αύριο δεν θα είναι κάποιος που θα φέρνει προειλημμένες αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά αυτός που θα συνθέτει τις διαφορετικές προτάσεις.

Σε αυτή μου την προσπάθεια κουβαλάω ως μοναδική εγγύηση και κληρονομιά την προσωπική μου διαδρομή στους Γιατρούς του Κόσμου και την μικρή μου ιστορία των εικοσιπέντε χρόνων ανιδιοτελούς προσφοράς σαν εθελοντής και γιατρός. Ως ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή ως τώρα μόχθησε για το κοινό καλό. Σε αυτή τη νέα ιστορία βασίζομαι και σε αυτά που με δίδαξαν εικοσιπέντε χρόνια αγώνα κάτω από τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες: να σέβομαι τους ανθρώπους. Να ακούω τη γνώμη τους. Να υπολογίζω την θέληση τους. Να μην αδικώ και περιφρονώ κανέναν. Να συνθέτω τις διαφορετικές απόψεις. Να βρίσκω πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Κυρίως όμως, να κοιτάω μπροστά και να οραματίζομαι.

Αυτό είναι που μου δίνει το δικαίωμα να μπορώ να σας κοιτάξω στα ματιά. Όχι για να υποσχεθώ, αλλά για να δεσμευθώ.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτή την πόλη. Είναι ο τόπος μου. Και γι αυτό τον αγαπώ και τον νοιάζομαι. Εδώ επίσης συνεχίζω να ζω εγώ και η οικογένεια μου και να αντιμετωπίζω όπως και ο καθένας από εσάς τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες δυσκολίες. Γι αυτό και  θέλω να τον δω να αλλάζει: σε μια πόλη ασφαλή, μοντέρνα, φιλική, ανθρώπινη, χαρούμενη.

Την πόλη που μας αξίζει.

 

Νικήτας Κανάκης