Η βιβλιοθήκη με την επωνυμία “Περίκλειος Βιβλιοθήκη” και με τον ιστορικό της τίτλο, “ΠΕΡΙΚΛΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ” (ΠΕΒ1ΛΧ)  αποτελεί σήμερα, μετά από επτά έτη ιστορικής διαδρομής (est. 2016), τη σχολική βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ Χολαργού. Η βιβλιοθήκη έχει την καταστατική της έδρα στο 1ο Λύκειο Χολαργού, Καραϊσκάκη 1 και Β. Μελά 16 και έχει δικό της ΑΦΜ.  Η οργάνωση και λειτουργία της έχει εγκριθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και τη Δ/νσή του, οι οποίοι έχουν ορίσει τον ιδρυτή της κ. Δημήτριο Δρίβα, καθηγητή ΠΕ01 να ενεργεί και ως υπεύθυνος της.

Η Περίκλειος Βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ Χολαργού είναι η πρώτη, και η μόνη προς το παρόν, ψηφιακή, δανειστική βιβλιοθήκη Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου, ενώ ο κατάλογός της (OPAC) είναι προσβάσιμος online από τον καθένα που θα ήθελε να περιηγηθεί στις σελίδες του (https://perikleioslibrary-1lyk-chol.gr). Είναι Βιβλιοθήκη powered by KOHA (κορυφαίο ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα), υποστηρίζει τους αγγλοαμερικανικούς κανόνες καταλογογράφησης (ACCR2) και  το MARC 21 για τα βιβλιογραφικά δεδομένα, το δε σύστημα ταξινόμησης και ταξιθέτησης των τεκμηρίων της στα ράφια γίνεται με  το  δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης DEWEY (DDC). Τα παραπάνω συνιστούν ό,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει σήμερα στο χώρο των ψηφιακών πλέον βιβλιοθηκών που ακολουθεί το σύνολο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), όπως το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο, το Πολυτεχνείο κλπ., πολλά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, αρκετές δημοτικές βιβλιοθήκες, αλλά και η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παγκόσμια, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (LC) των ΗΠΑ.

Εσχάτως η βιβλιοθήκη του σχολείου συμβάλλεται, ύστερα από αίτησή της, με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) συμμετέχοντας στην «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩN ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ» και ως Βιβλιοθήκη Λήπτης (ΒΛ) και ως Βιβλιοθήκη Διαθέτης (ΒΔ) με συντονιστή πάντα την ΕΒΕ ως Βιβλιοθήκης Συντονιστής (ΒΣ). Μπορεί έτσι να ανταλλάσσει βιβλία της με άλλες βιβλιοθήκες που μετέχουν στο πρόγραμμα μέσω του βιβλιοθηκονομικού λογισμικού συστήματος ανοιχτού κώδικα ILS-Koha, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό, τη συγκέντρωση, την οργάνωση, την περιγραφή και τη διαφύλαξη στο διηνεκές Τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού και της πρόσληψής του διαχρονικά, αλλά και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σ’ αυτά με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας. Με ταυτότητα πλέον δημόσια, έχοντας αποκτήσει τον δικό της μοναδικό

κωδικό αναγνώρισης Βιβλιοθήκης, GR-AtPLC, από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (MARC code for organizations) και ανοιχτή στις προκλήσεις των καιρών, η Περίκλειος Βιβλιοθήκη θα συνεχίζει να εργάζεται και να μεγαλώνει όχι μόνο σε όγκο και αριθμό τεκμηρίων, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που προάγει τα παραπάνω.

Και τρεις επιπλέον σύντομες πληροφορίες:

1. Στην περιήγησή σας στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης, πέρα από τη μπάρα αναζήτησης τεκμηρίων θα βρείτε πέραν των άλλων α. πρόσβαση στο blog της Βιβλιοθήκης, με νέα της, παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων, ποικίλα άρθρα, αλλά και πλούσιο υλικό πληροφόρησης (σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο) από συναντήσεις της λογοτεχνικής ομάδας του σχολείου (“τα Ψαχτήρια») με συγγραφείς που την επισκέπτονται στο χώρο της και συζητούν μαζί της βιβλία τους, περιεχόμενο, χαρακτήρες, πλοκή και ό,τι άλλο κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, β. πρόσβαση στο site της λογοτεχνικής ομάδας γ. πρόσβαση τέλος στο Facebook και το Twitter, όπου ανεβαίνουν πάντα οι τελευταίες δραστηριότητες της.

2. Όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης σημαίνονται και άρα ταυτοποιούνται με ετικέτες ράχης (spine labels), ραβδοκώδικες (barcodes) κα την ειδικά κατασκευασμένη για την βιβλιοθήκη σφραγίδα της.

3. Σήμερα στα ράφια της βιβλιοθήκης (εννοείται και στο opac της) μπορούν να ανιχνευτούν, πέρα από βιβλία non fiction και βιβλία μυθοπλασίας, fiction, και τα παρακάτω:

Audio books, E-books, βιβλία Πληροφοριακού υλικού, Μικτού υλικού, Σπάνια βιβλία, Περιοδικά, αλλά και Εκπαιδευτικά Cd-Roms, DVDs, Ταινίες (Films), Μουσικά Cds (Music) και Τρισδιάστατο υλικό (Realia).