Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Λούκα Κατσέλη αναφορικά με το αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική οικονομία, και όχι μόνο, η πανδημία του κορονοϊού. 

class=””>

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, σε συνέντευξή της στο Kontra, υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν οριζόντια μέτρα και εμπροσθοβαρή μέτρα, διότι η κρίση που βρίσκεται μπροστά μας είναι υπαρκτή και θα είναι διαφορετική από τη χρηματοπιστωτική που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

«Για πρώτη φορά δεν έχεις καμία ατμομηχανή ανάπτυξης εκτός από τον Δημόσιο Τομέα», εξήγησε και συνέχισε λέγοντας: «όλη η Ευρώπη κι όλος ο κόσμος μειώνει την οικονομική του δραστηριότητα. Επομένως η μόνη ατμομηχανή ανάπτυξης που θα έχεις είναι ο δημόσιος τομέας. Αν δεν τον ενεργοποιήσεις και τον δημόσιο Τομέα, με προσοχή και ευτυχώς έχουμε το μαξιλάρι, τότε θα έχουμε βαθιά ύφεση».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

«Η κρίση έρχεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει κρίση. Το ζητούμενο είναι πως αμβλύνεις αυτή την κρίση που έρχεται. Υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση που βιώσαμε. Η διαφορά είναι η εξής. Για πρώτη φορά δεν έχεις καμία ατμομηχανή ανάπτυξης εκτός από τον Δημόσιο Τομέα.  Δηλαδή, το διαθέσιμο εισόδημα του κόσμου θα πέσει. Οι εξαγωγές μας θα πέσουνε και στον Τουρισμό, αλλά όχι μόνο. Πολλές εύρωστες επιχειρήσεις που είχαν στραφεί προς το εξωτερικό βλέπουν ακυρώσεις πωλήσεων θα έχουν μειώσεις, ακριβώς γιατί όλη η Ευρώπη κι όλος ο κόσμος μειώνει την οικονομική του δραστηριότητα. Οι εξαγωγές πέφτουν. Οι επενδύσεις θα πέσουν και από τους εγχώριους επενδυτές και από το εξωτερικό λόγω αβεβαιότητας. Επομένως η μόνη ατμομηχανή ανάπτυξης που θα έχεις είναι ο δημόσιος τομέας. Αν δεν τον ενεργοποιήσεις και τον δημόσιο Τομέα, με προσοχή και ευτυχώς έχουμε το μαξιλάρι, τότε θα έχουμε βαθιά ύφεση, θα κλείσουν επιχειρήσεις και το κόστος επανεκκίνησης, από τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και μετά θα είναι δύο φορές μεγαλύτερο».  

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΧΟΛΙΩΝ