ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 25-4-2024

    Και όμως, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 25-4-2024 υπήρξε κάτι καινούργιο! Παρουσιάστηκε  η μελέτη που προβλέπει την προσθήκη δύο σύγχρονων κτισμάτων στο υπάρχον σχολείο της οδού Μακεδονίας και  που αξίζει να αφιερώσει κάποιος το χρόνο του για να διακρίνει τις προβλέψεις της. Θα έβλεπε ότι πρόκειται για μία εξαιρετική μελέτη, ολοκληρωμένη, πλήρη σε κάθε της λεπτομέρεια, που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να «απλωθούν» και να απολαμβάνουν ξεχωριστές αίθουσες Μουσικής, Ξένων γλωσσών, Ηλεκτρονικών υπολογιστών, Φυσικοχημείας με παρασκευαστήριο, Αναγνωστήριο ΒιβλιοθήκηΦαγητού  με ξεχωριστή κουζίνα και πολλά άλλα. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από την ΚΤΥΠ σε συνεργασία με το Δήμο, τους Διευθυντές και τη σχολική κοινότητα, των οποίων είχε την πλήρη αποδοχή. Είχε  την αποδοχή και του νυν Δημάρχου τον οποίο η ΚΤΥΠ παρώτρυνε να προχωρήσει στην υλοποίησή της.  Φέρει ημερομηνία “Ιούνιος 2015” και συζητείτο μέχρι και το 2018.

Ο ισχυρισμός του Δημάρχου στο ερώτημα γιατί δεν υλοποιήθηκε η μελέτη ήταν ότι δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια. ΄Ολοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο πράγμα που εξετάζεται όταν πρόκειται να κτιστεί κάτι και μάλιστα δαπανώνται χρήματα γι΄αυτό,  είναι η δυνατότητα ή όχι  έκδοσης οικοδομικής άδειας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ΚΤΥΠ και για ένα Δήμο.

Το στάδιο ολοκλήρωσής της βρίσκεται  μόλις ένα βήμα πριν από αυτό της μελέτης για το σχολείο στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, επομένως η υλοποίησή της δε θα επιφέρει υπολογίσιμη καθυστέρηση.

Φυσικά δε θα θέλαμε και δε θα προτείναμε ποτέ να συνυπάρξουν 911 παιδιά σε ένα προαύλιο, ο αριθμός αυτός αναφέρθηκε γιατί αυτή είναι η δυνατότητα του υπάρχοντος προαυλίου. Εξ άλλου σύμφωνα με την πρότασή μας το 2ο νηπιαγωγείο θα απομακρυνθεί  από το χώρο, επομένως ο αριθμός  θα μειωθεί κατά 45-50 παιδιά και ο χώρος των 403 τ.μ. που σήμερα καταλαμβάνει το νηπιαγωγείο  θα προστεθεί στο υπάρχον προαύλιο. Ειπώθηκε στη συνεδρίαση ότι δεν μπορούν να χωρέσουν άλλα 150 παιδιά στο υπάρχον σχολείο.   Δυστυχώς, 150 παιδιά  δε  θα  υπάρξουν για να προστεθούν στο σχολείο της οδού Μακεδονίας τουλάχιστον για τα επόμενα πολλά χρόνια, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση της 25-1-2024  όπου ανέφερε ότι: «΄Οτι ο αριθμός πάντως γενικά αυξάνεται ραγδαία, δεν είναι αλήθεια, έτσι; Μπορεί να το νιώθουμε αυτό επειδή βλέπουμε κτίρια και τέτοια μπορεί να το νιώθουμε. Ο αριθμός είναι μάλλον στάσιμος, με λίγο λιγότερος από δύο τρία χρόνια…»  και ότι «…το πικ ήταν πριν δύο τρία χρόνια…» έθεσε μάλιστα και τα στοιχεία που το αποδεικνύουν στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται.

  Σίγουρα υπάρχουν τρόποι να γίνουν οικοδομικές εργασίες έστω και αν έχει αρχίσει το σχολικό έτος, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι πολιτικοί μηχανικοί, εξ άλλου δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε διάφορα σχολεία της χώρας.    Η όποια ολιγόμηνη «ταλαιπωρία» αξίζει προκειμένου να μη χαθούν για ΠΑΝΤΑ  η πλατεία και τα δέντρα της.

   Θα περιμέναμε όχι μόνο από την΄Ενωση αλλά κυρίως από τους συλλόγους του 2ου και 3ου Δημοτικού Παπάγου, που λογικά είναι κάτοικοι της περιοχής και που λογικά νοιάζονται και «πονάνε» το προάστιό μας όσο και εμείς, να υποστηρίξουν τις εναλλακτκές λύσεις που υπάρχουν. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το να δείχνουν ευαισθησία μόνο για τα σχολεία που θα κάνουν μάθημα τα παιδά μας αδιαφορώντας για το περιβάλλον που θα τους κληροδοτήσουμε.

   Ο διάλογος μεταξύ όλων, Δήμου, παρατάξεων, συλλόγων και κατοίκων είναι απαραίτητος για την εξεύρεση λύσεων που δε θα υποβαθμίζουν το προάστιό μας και  θα έπρεπε να επεκταθεί και σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την επίλυση προβλημάτων ακόμη και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, η ΄Ενωση αλλά και κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους  ότι μπορεί κάποιος να αγωνίζεται όχι από ιδιοτέλεια και προσωπικό συμφέρον αλλά από πεποίθηση. Οι εκατοντάδες κάτοικοι [και όχι «οι κάτοικοι κοντά στο οικόπεδο επί της οδού Παναγιώτου»  όπως θέλει να πιστεύει η ΄Ενωση], που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αγωνίζονται να σώσουν έναν από τους όλο και λιγότερους πλέον χώρους που ομορφαίνουν το  προάστιό μας, αλλά και οι σχεδόν 2.500 (μέχρις ότου ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα των υπογραφών) που με την υπογραφή τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην καταστροφή της πλατείας, δεν κινούνται από ιδιοτελείς σκοπούς αλλά αντιδρούν στο τσιμέντο που κατακλύζει μέρα με τη μέρα  το άλλοτε αξιοζήλευτο προάστιό μας.