Το πλάνο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων ανέλυσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων, την παράταση του σχολικού έτους, αλλά και αναφέρθηκε στα αυστηρά μέτρα που θα λαμβάνονται στις σχολικές αίθουσες, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα όσα γνωρίζαμε.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, η κυβέρνηση έχει συστήσει ένα «συντηρητικό σχέδιο σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών».

Εξήγησε ότι το κάθε βήμα θα αξιολογείται και παρέθεσε αναλυτικά τις ημερομηνίες στις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία:

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείυ θα επιστρέψουν στα θρανία σταδιακά, σε δύο φάσεις, στις 11 Μαΐου, ενώ οι μαθητές της Β’ και Α’ Λυκείου, όπως και αυτοί των Γυμνασίων, επιστρέφουν στις 18 του μηνός.

Όπως ανακοίνωσε, η σχολική χρονιά για γυμνάσια και λύκεια επεκτείνεται έως τις 12 Ιουνίου, ενώ το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στα Δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, έκανε λόγο για «ενδεχόμενο άνοιγμα την 1η Ιουνίου», τόνισε όμως τη λέξη «ενδεχόμενο».

«Αν επαναλειτουργήσουν φέτος, θα υπάρξει παράταση του έτους έως την 30η Ιουνίου», διευκρίνισε.

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία1 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία2 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία3 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία4 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία5 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία6 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία7 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία8 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία9 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία10 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία11 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία12 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία13 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία14 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία15 of 16

16 Photos: Oι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία16 of 16

Δύο ζώνες λειτουργίας

Η υπουργός έκανε λόγο για δύο ζώνες λειτουργείας των σχολείων, σημειώνοντας πως θα γίνει διαίρεση των υπαρχόντων τμημάτων και αυτά θα λειτουργούν εκ περιτροπής. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε σχολική αίθουσα θα είναι 15 άτομα, ενώ κάθε μαθητής θα πρέπει να είναι σε απόσταση 1,5 μέτρου από τον άλλο.

«Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή θα πηγαίνει στο σχολείο το μισό τμήμα, και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό. Την επόμενη εβδομάδα, θα αλλάζουν», είπε και προσέθεσε πως συνεχίζονται τα προγράμματα μελέτης στο σπίτι.

Ακόμη, ανακοίνωσε πως παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών οι οποίοι δεν επιστρέφουν στις τάξεις.

Σε κάθε τάξη θα υπάρχει αντισηπτικό, φυσικός εξαερισμός, αλλά υπάρχει και πρόβλεψη για διαφορετικά διαλείμματα. Τα κυλικεία των σχολείων θα παραμείνουν κλειστά.

Η χρήση μάσκας στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών, θα είναι προαιρετική, ενώ οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. 

Επιπλέον, η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως υπάρχει πρόβλεψη για μία προσμέτρηση απουσιών σε μαθητές που έχουν ειδικό λόγο να μην προσέρχονται στο σχολείο. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς και χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα παιδιών που ζουν σε σπίτι όπου υπάρχει κάποιος ασθενής ή κάποιο άτομο που εντάσσεται στις ευπαθείς ομάδες.

Τα μαθήματα θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω τηλεκπαίδευσης, είπε και σημείωσε πως υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση τυχόν συμπτωμάτων σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το σχέδιο.

ΠΗΓΗ cnn