Τροπολογία για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής επιστημόνων θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής επιστημόνων θα καταθέσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλώντας και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η κυβερνητική στρατηγική είναι ξεκάθαρη: Να ντύνει με επιστημονικό μανδύα τις πολιτικές της αποφάσεις, να διαμορφώνει μια εικόνα οικειότητας και ταύτισης -χαρακτηριστικό παράδειγμα η, στα όρια του γελοίου, προσφώνηση Μητσοτάκη στον Σωτ. Τσιόδρα ως “Σωτήρη”- και να χαρακτηρίζει συλλήβδην “ψεκασμένους” όσους ασκούν κριτική σε πολιτικές αποφάσεις.

Η άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά εγείρει όμως σοβαρά ερωτήματα. Οι αποκλίνουσες απόψεις εντός της επιτροπής είναι υπαρκτές, αφού δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι που και δημόσια έχουν διατυπώσει τις διαφωνίες τους ανά περίπτωση. Ενώ την ίδια στιγμή η αίσθηση της εργαλειοποίησης επιστημόνων και της επιτροπής από την κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Ίσως οι πιο μελανές στιγμές ήταν το εξωφρενικό σχεδιάγραμμα του Γκ. Μαγιορκίνη για να υποστηρίξει την απόφαση Κεραμέως για 25 παιδιά στις τάξεις. Αλλά και η εκτός αρμοδιότητάς του τοποθέτηση του Σ. Τσιόδρα για το ότι “είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς” προτρέποντας τους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

“Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους, δεν κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι ο προβληματισμός του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όχι τους επιστήμονες, αλλά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση των επιστημόνων και της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, κεντρικές αποφάσεις ελήφθησαν με πολιτική εντολή και παρά την άρνηση ή τις επιφυλάξεις της επιτροπής. Παράλληλα διατυπώνονται δημόσια προβληματισμοί για το ότι τα σκληρότερα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Αυτή φαίνεται να ήταν και η εισήγηση σειράς επιστημόνων στον Κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα.

Θα είχε λοιπόν ουσιαστικό ενδιαφέρον το να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις των επιστημόνων στην επιτροπή για μια σειρά αποφάσεις, όπως η αύξηση της πληρότητας στα πλοία των Αύγουστο στο 80%, η επιμονή στα αραιά δρομολόγια και στη μη ενεργοποίηση επιπλέον οχημάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Έντονες ενστάσεις φαίνεται πως είχαν διατυπωθεί ακόμη στον τρόπο ανοίγματος των σχολείων με τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη και στο ζήτημα των εκκλησιών. Αλλά και πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο Λ. Αυγενάκης ανακοίνωνε το άνοιγμα των γηπέδων στους οπαδούς με τον Κ. Μητσοτάκη να τον αδειάζει μια ημέρα μετά, πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή δέχτηκε πολιτικές πιέσεις προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως”.

Τα ερωτήματα αυτά αναζητούν απαντήσεις.  Όχι για λόγους απλά δημοσιογραφικούς ή αντιπολιτευτικούς. Αλλά διότι, αν υπάρχει ένας τρόπος να καμφθεί η αμφισβήτηση των πολιτών στην επιστήμη, να περιοριστούν οι συνωμοσιολόγοι, να επανέλθει η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αυτός είναι η πλήρης ενημέρωση και η διαφάνεια. Σίγουρα όχι η εικόνα του επικεφαλής λοιμωξιολόγου ως συμπληρώματος και μαξιλαριού ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας: “Εμείς σεβόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους και δεν τους χρησιμοποιούμε σαν ασπίδα… Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς”.