Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του σύριζα εκδήλωση ,με σημαντικές συζητήσεις και προβληματισμό για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «Μην φοβάσαι, έχεις τη δύναμη

Ούτε μία λιγότερη – Είναι ευθύνη όλων μας

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο σε διαρκή ανάπτυξη.

Η βία λόγω φύλου μπορεί να συμβεί σε οποιανδήποτε, οπουδήποτε. Δεν γνωρίζει πολιτιστικά και γεωγραφικά όρια, όρια ηλικίας, κοινωνικής τάξης, θρησκείας, χρώματος φυλής ή εθνότητας, ενώ επηρεάζει κάθε είδους κοινωνική, οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στην ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην κοινωνία και διαιωνίζεται από μια κουλτούρα ανοχής και άρνησης.

Περιλαμβάνει ευρεία ποικιλία λεκτικής και σωματικής κακοποίησης, όπως ο βιασμός, τα βασανιστήρια, η σεξουαλική δουλεία, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η σεξουαλική παρενόχληση, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων. Συχνά καταλήγει στη Γυναικοκτονία (Femicide), η οποία περιλαμβάνει,  μεταξύ άλλων, τη δολοφονία μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα της βίας από τον σύντροφό της ή άλλο μέλος της οικογένειας, τα βασανιστήρια και τον μισογυνιστικό φόνο των γυναικών, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο όνομα της λεγόμενης τιμής, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο των ένοπλων συγκρούσεων κ.ά.

Πρόκειται για μια από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και πρέπει να καταπολεμηθεί. Διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθούν ενεργά την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία λόγω φύλου, όμως είναι πολλές οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις σχετικές ανάγκες των χωρών τους.

Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) είναι η πιο εκτεταμένη διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόληψη της βίας, η προστασία των θυμάτων, η δίωξη των δραστών και η αλλαγή της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, γυναικών και ανδρών, και των μαζικών τους φορέων αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Σύμβασης.

Είμαστε περήφανες που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ύστερα από μακροχρόνια αδράνεια των προκατόχων της- την κύρωσε.

Είμαστε όμως ταυτόχρονα και ανήσυχες, καθώς βλέπουμε να καθυστερεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει η Σύμβαση, γεγονός που μας εκθέτει διεθνώς.

Εμείς, οι γυναίκες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που δραστηριοποιούμαστε στο Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου,δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την εξάλειψη του φαινομένου, αντιστεκόμαστε στον μισογυνισμό και τον σεξισμό και επιδιώκουμε, στην ιερή μνήμη εκείνων των Ελληνίδων και ξένων γυναικών, των οποίων η ζωή έληξε με πράξη βίας που βασίζεται στο φύλο τους, τη δημιουργία μιας κουλτούρας αμοιβαίας αποδοχής και σεβασμού μεταξύ των φύλων, η οποία ωστόσο, απαιτεί παράλληλα και μιαν άλλη κοινωνία για να ανθίσει, μια κοινωνία εκτός αγοραίου καπιταλισμού, όπου οι άνθρωποι θα βρίσκονται πάνω από τα κέρδη.

Ενώνουμε δυνάμεις για να σπάσει η σιωπή και η ανοχή από την κοινωνία και να μπει επιτέλους τέρμα στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Καλούμε την πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και:

·       ΝΑ διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του πανελλαδικού Δικτύου όλων των Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών.

·       Να εφαρμόσει το ν.4604/2019 που αφορά τη λειτουργία του Δικτύου.

·       Να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του ν.4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).