Τις προηγούμενες δύο ημέρες δημοσιεύτηκε στα τοπικά sites και τις διάφορες διαδικτυακές ομάδες της πόλης μας, επιστολή των δημοτικών συμβούλων Μαρίας Σιώτου και Νατάσσας Χαμηλοθώρη αναφορικά με το κείμενο με προτάσεις για το πράσινο το οποίο απέστειλαν προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους για να συνυπογράψουν ώστε να ενταχθεί ως θέμα συζήτησης.

Στην επιστολή τους όπως και στα σχόλια τους που το συνόδεψαν στις διάφορες αναρτήσεις, αναφέρονται με την εύγλωτη -αγοραία- έκφραση “στρίβειν δια του αρραβώνος”, αλλά και με μια σειρά άλλες καινοφανείς απόψεις, φωτογραφίζοντας την στάση μας να συνυπογράψουμε την πρόταση διατηρώντας επιφυλάξεις σε σχέση με το κείμενο που κατέθεσαν.

Επειδή δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από γενικές αναφορές και διατυπώσεις τύπου “κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι”, νοιώθουμε την ανάγκη να τοποθετηθούμε δημοσίως . Άλλωστε η όποια αντιπαράθεση οφείλει να είναι δημόσια, και κυρίως, συγκεκριμένη. Για να μπορεί ο κάθε δημότης και κάτοικος και να γνωρίζει και να μπορεί να βγάλει τα συμπερασματά του.

Δεν γράφουμε αυτό το κείμενο με χαρά. Γιατί δεν επιθυμούμε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Γιατί δεν νομίζουμε πως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πρέπει να αναλώνονται σε μεταξύ τους διαμάχες, αλλά να προσπαθούν να συντονίζουν την κριτική τους στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής. Πολύ δε περισσότερο με τις κυρίες Σιώτου και Χαμηλοθώρη που εκλέχτηκαν με την παραταξή μας και μας συνδέει -πάντα- ο προηγούμενος κοινός προεκλογικός αγώνας. Αλλά θέλουμε να κάνουμε σαφές πως οι καλοί τρόποι και η αστική ευγένεια δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται σαν αδυναμία η να οδηγούν σε αφωνία.

Συνυπογράψαμε την πρόταση τους γιατί την θεωρούμε μία σωστή πρωτοβουλία. Και πολλά -τα περισσότερα- από όσα αναφέρουν σαν προτάσεις βρίσκονται στην ορθή κατεύθυνση.

Αλλά αν πραγματικά επιθυμούσαν να υπάρχει μια συνολική πρόταση που θα συμπεριλάμβανε και τις απόψεις των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης , θα μπορούσαν να είχαν στείλει το κείμενο ζητώντας να συμβάλουμε όλοι μας στην διαμόρφωση του και την εξειδίκευση του ώστε και να εκφράζει όλους μας και να περιλμβάνει και άλλα σημεία που μπορεί να τους έχουν διαφύγει η να μην γνωρίζουν και να έχει την μέγιστη υποστήριξη. Αλλά και με μια δημόσια συζήτηση που θα έδινε την δυνατότητα και σε πολίτες να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και τις απόψεις τους.

Έτσι πράττουν εκείνοι που επιδιώκουν ειλικρινά την συνεννόηση και τις κοινές πρωτοβουλίες. Και όχι με την λογική “η μαζί μας η σας θεωρούμε απέναντι”. Η στάση αυτή που επαναλαμβάνεται συνεχώς από τις δύο δημοτικούς συμβούλους, κατά την γνώμη μας αποτελεί, δίκην κατόπτρου, το ανεστραμμένο είδωλο της ίδιας συμπεριφοράς της Δημοτικής Αρχής. Η Υπέρ η Κατά.

Ίσως γιαυτό απολαμβάνουν αμφότεροι -οι δύο δημοτικές σύμβουλοι και ο Δήμαρχος -τις συνεχόμενες, τυφλές, αδιέξοδες συγκρούσεις, συχνά με σκληρές εκφράσεις, για το παραμικρό. Μια λογική που έρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν και που φιλοδοξεί με έναν απλοικό, αταβιστικό τρόπο να συγκεντρώνει συμπάθειες που δυνητικά θα μεταφράζονται σε ψήφους. Η από εδώ θα είστε η από εκεί!

Αυτού του είδους η λογική και οι αντιπαραθέσεις δεν μας αφορούν. Και πιστεύουμε πως δεν αφορά και το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας που συχνά αποκαμωμένη και απογοητευμένη αποστρέφει το βλέμμα σε διαπληκτισμούς και προσωπικά ξεκαθαρίσματα, που αναζητά λύσεις και προτάσεις που θα προέρχονται από την σύνθεση θέσεων, από την ανταλλάγή απόψεων, από την συνενόηση και τον -πραγματικό και όχι προσχηματικό- διάλογο.

Εμμένουμε στην θέση μας όπως την διατυπώσαμε στην επιστολή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπογράφουμε την -σωστή- πρωτοβουλία των Σιώτου-Χαμηλοθώρη, επιφυλλασόμασθε για τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε με συνέπεια αδιαφορώντας αν είμαστε πρόσκαιρα δημοφιλείς σε κάποιους προκατειλημμένους, η αν συγκεντρώνουμε απαξιωτικά σχόλια από ορισμένους λίγους. Έτσι και αλλιώς δεν ετεροκαθοριζόμαστε με το τι πιστεύει η φαντασιώνεται ο καθένας για εμάς.

Το μέλλον – που έτσι και αλλιώς -θα είναι συναρπαστικό θα δείξει ποιός είχε δίκιο.

Φιλικά

Οι δημοτικοί σύβουλοι της Παράταξης “Με τον Νικήτα-Δήμος για όλους”

Νικήτας Κανάκης

Νίκος Καραγιάννης