Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα με την ιδιωτικοποίηση του νερού όπως και στην ενέργεια

«Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, και ενώ η κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε σοκ, με τα ερωτήματα για τις ευθύνες να παραμένουν αναπάντητα, και ενώ η  κυβέρνηση  Μητσοτάκη αποφεύγει τις ευθύνες, η κυβέρνηση και το Προεδρείο Βουλής, επέλεξαν να εισαχθεί στη Βουλή ένα πολύ-νομοσχέδιο έκτρωμα, όπως το χαρακτηρίζει ακόμη και ο Τύπος. Παράλληλα συνεδριάζει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, επιλογή που μάς κάνει να αναρωτιόμαστε τι από τα δύο προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση: τις ευθύνες της για την τραγωδία στα Τέμπη, το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου ή και τα δύο

Το παρόν νομοσχέδιο αποτυπώνει την «ταυτότητα» της τετραετίας Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά, που είναι: ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, «ακρωτηριασμός» των ενεργειακών κοινοτήτων και της ενεργειακής δημοκρατίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φωτογραφικά άρθρα, δεκάδες ρουσφέτια, δασικά, πολεοδομικά, οικοδομικά, ρυθμίσεις για γαλάζια παιδιά που ως ακρίδες πέφτουν πάνω στη δημόσια περιουσία, πληθώρα αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και προκλητική παράκαμψη αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, λάθη και διορθώσεις δεκάδων άρθρων της προηγούμενης τριετίας, πρόχειρη νομοθέτηση, επιφανειακή και αποσπασματική, χωρίς καμία στρατηγική, καθώς και εκτεταμένο και ξέφρενο πλιάτσικο. Αυτή είναι Δεξιά πολιτική με όλη τη σημασία της λέξης!».

Στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση σε νερό και απορρίμματα, που θα οδηγή​σει στον περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια αγαθά, με σκοπό πάλι να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα και να σωρεύσουν υπερκέρδη «Αυτό κάνατε με την ενέργεια που το πλήρωσαν πολύ ακριβά οι καταναλωτές και το κάνετε πλέον και στην ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση και στη διαχείριση απορριμμάτων».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που φόρτωσε με τεράστιο ενεργειακό κόστος τις ΔΕΥΑ και τις οδηγεί στη χρεωκοπία, την οποία επικαλείται τώρα για να τις ιδιωτικοποιήσει. Δεν τις ενισχύει επίσης με προσωπικό ενώ ταυτόχρονα τις απειλεί με συνενώσεις. Η συνένωση των ΔΕΥΑ και η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προαπαιτούμενο των συμφερόντων που εσείς εξυπηρετείτε».

Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, πως στην διαπραγμάτευση του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε αυτή τη μνημονιακή ρύθμιση την οποία και εισήγαγε τώρα, με δική της επιλογή, το 2021 ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι φορείς κατά τη διαβούλευση και τη διαδικασία ακρόασής τους στη Βουλή, ούτε όμως και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία θέτει ενστάσεις και ερωτήματα για την επιλογή της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων στη ΡΑΕ και κάνει ακόμη λόγο για ασάφειες και ελλείψεις σε άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Υπογράμμισε ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει αυτή την καταστροφική αλλαγή. «Η εποπτεία και ο έλεγχος του νερού και των απορριμμάτων θα γυρίσει στην πολιτεία  και στην αυτοδιοίκηση όπου ανήκει και αυτό το νομοσχέδιο θα ακυρωθεί».

Όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην συνάντηση με τα σωματεία .

Η συζήτηση συνεχίζετε με τεράστιο ενδιαφέρον