Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, σε συνεργασία με την εταιρία TERRAIN, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός εκτεταμένου έργου σηματοδότησης πεζοπορικών διαδρομών στον Υμηττό, στην περιοχή του βουνού που γειτονεύει με το Δήμο, προκειμένου να προσφέρει στους δημότες Παπάγου-Χολαργού αλλά και σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πεζοπορίες αναψυχής σε ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της Αττικής, με ασφάλεια και άνεση.

Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2015, με τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση των πρώτων δύο πεζοπορικών διαδρομών, της Διαδρομής 2 και της Διαδρομής 3, συνολικού μήκους 4,4 χιλιομέτρων. Το 2016 σηματοδοτήθηκαν άλλες δύο διαδρομές, η Διαδρομή 5 και η  Διαδρομή 7 συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων. To 2018 είναι προγραμματισμένο να σηματοδοτηθούν δύο ακόμα διαδρομές, η Διαδρομή 8 και η Διαδρομή 10, συνολικού μήκους 9 χιλιομέτρων, που θα διασυνδέσουν μεταξύ τους τις τέσσερις προηγούμενες, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο συνολικού μήκους 20,4 χιλιομέτρων.

Η μελέτη προβλέπει τη σηματοδότηση τεσσάρων ακόμα πεζοπορικών διαδρομών, και όταν ολοκληρωθεί θα έχει αποδώσει στους δημότες και σε όλους τους φυσιολάτρες ένα δίκτυο 10 σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών στο πανέμορφο δάσος του Υμηττού, συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων.

Η σηματοδότηση έχει γίνει με τεχνικές και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στις διασταυρώσεις έχουν τοποθετηθεί ξύλινοι πάσσαλοι από εμποτισμένη τροπική ξυλεία Niagon, πάνω στους οποίους έχουν βιδωθεί μεταλλικά πινακίδια με ανθεκτική εκτύπωση μεταξοτυπίας τα οποία δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση. Στην αφετηρία των μονοπατιών, αλλά και σε μεγάλες κρίσιμες διασταυρώσεις, έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι ξύλινοι πάσσαλοι με ξύλινες πινακίδες οι οποίες δίνουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον πεζοπόρο: την αρίθμηση και τον προορισμό της διαδρομής, τη χιλιομετρική απόσταση, και τον χρόνο πορείας. Επιπλέον, στην αφετηρία των διαδρομών, υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες τυπωμένοι σε μεταλλικές πινακίδες, που δείχνουν το ίχνος της κάθε διαδρομής και τη θέση στην οποία βρίσκεται ο πεζοπόρος. Μεταλλικά πινακίδια έχουν βιδωθεί και πάνω σε βράχους, στα σημεία που είναι απαραίτητο. Η χρήση υλικών σηματοδότησης έχει γίνει με φειδώ, στο μέτρο που ήταν απολύτως απαραίτητο, ώστε να μην “φορτωθεί” το φυσικό περιβάλλον με περιττές τεχνητές παρεμβάσεις. Κανένα πινακίδιο δεν έχει καρφωθεί πάνω σε κορμό δέντρου, ούτε έχει γίνει βραχοσήμανση με μπογιές, ενώ όσες παλιότερες βραχοσημάνσεις υπήρχαν, αφαιρέθηκαν.

Το κατάστρωμα των μονοπατιών έχει καθαριστεί από τα χαλαρά χαλίκια και τις πέτρες, ενώ στα σημεία με μεγάλη κλίση τοποθετήθηκαν ξύλινα κορμοσκαλοπάτια. Σε όσα σημεία υπήρχε οχλούσα βλάστηση, έγινε πολύ προσεκτικός καθαρισμός της, χωρίς φυσικά να κοπεί κανένα δέντρο ή μεγάλος θάμνος.

Μπορείτε να περπατήσετε αυτόνομα οποιαδήποτε από αυτές τις διαδρομές, ή να συνθέσετε τμήματα αυτών των διαδρομών για να απολαύσετε τη δική σας πεζοπορία στο μήκος και το βαθμό δυσκολίας που επιθυμείτε.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

  • Δεν πετάμε σκουπίδια στο δάσος. Έχουμε μαζί μας μια μικρή σακούλα σκουπιδιών και τοποθετούμε εκεί τα σκουπίδια μας. Αν δούμε κάποιο σκουπίδι στο μονοπάτι, το μαζεύουμε και αυτό: αφού το δάσος μας προσφέρει τόση χαρά, ας του προσφέρουμε και εμείς μια μικρή φροντίδα.
  • Δεν ανάβουμε κατασκηνωτική φωτιά και δεν χρησιμοποιούμε γυμνή φλόγα σε καμία περίπτωση.
  • Δεν κόβουμε λουλούδια και κλαδιά
  • Δεν περπατάμε έξω από το ίχνος των μονοπατιών. Αγριολούλουδα, μικρά φυτά, νεαρά δέντρα και θάμνοι, καταστρέφονται κάτω από το βάρος των πατημασιών μας.
  • Δεν πετάμε αναμένα αποτσίγαρα στο χώμα. Αν καπνίζουμε, σβήνουμε προσεκτικά το τσιγάρο στο χώμα και μαζεύουμε τη γόπα στη σακούλα των απορριμάτων μας
  • Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια είναι αποκλειστικά για τη χρήση πεζοπόρων. Σε αυτά περπατούν οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι άνθρωποι, και πεζοπόροι σε χαλαρή διάθεση. Δεν κάνουμε ποδηλατική κατάβαση (downhill) στα σηματοδοτημένα μονοπάτια.
  • Έχουμε το σκύλο μας πάντα κοντά μας, και τον έχουμε στο λουρί όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στο μονοπάτι. Απομακρύνουμε από το κατάστρωμα του μονοπατιού τυχόν ακαθαρισίες του σκύλου μας.
  • Η δυνατοί ήχοι και η μουσική είναι πηγές ηχητικής ρύπανσης. Σεβόμαστε το δικαίωμα των άλλων πεζοπόρων να απολαμβάνουν το ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον του δάσους.
  • Έχουμε πάντα μαζί μας έναν καλό πεζοπορικό χάρτη του Υμηττού. Καλό είναι να έχουμε στην παρέα μας κάποιον έμπειρο πεζοπόρο που να γνωρίζει τη διαδρομή που πρόκειται να περπατήσουμε. Ενημερώνουμε τους οικείους μας για το πρόγραμμα της πεζοπορίας μας και την ώρα που υπολογίζουμε να επιστρέψουμε. Έχουμε μαζί μας το κινητό μας τηλέφωνο, πλήρως φορτισμένο.
  • Φοράμε παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία, καπέλο το καλοκαίρι και ζεστά ρούχα τον χειμώνα. Έχουμε μαζί μας ένα μικρό σακίδιο με νερό και κάτι φαγώσιμο, και ένα κουτάκι με τα απαραίτητα των πρώτων βοηθειών.