Η μάχη που δίνουμε τώρα είναι για να δοθούν γρήγορα τα χρήματα στους λογαριασμούς των πολιτών, κατευθείαν. Να είμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους, μετά από αυτή την καταστροφή, δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, που επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας- Πικερμίου για να δει πώς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων.

«Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία αιτήσεων για το έκτακτο βοήθημα που αποφασίστηκε για τις 5000 ευρώ για τους πολίτες και τις 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής οι διαδικασίες που έχουν αποφασιστεί εξυπηρετούν τον κόσμο χωρίς να ταλαιπωρείται. Είναι πολύ εύκολη η διαδικασία με ελάχιστη γραφειοκρατία, σχεδόν μηδενική» τόνισε ο κ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για να προσθέσει: «Έχει γίνει μία πολύ καλή προετοιμασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση για να μην χρειαστεί να έρχονται οι πυρόπληκτοι δεύτερη φορά για το έκτακτο βοήθημα από τους δήμους, και με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να κάνουν διακριτές αιτήσεις. Το αρχείο των αυτοψιών θα δοθεί στα υπουργεία που έχουν αποφασίσει επίσης να δώσουν άλλου είδους βοηθήματα προκειμένου να μην υποβληθούν οι πολίτες σε γραφειοκρατική ταλαιπωρία, μετά από αυτό που έχουν ζήσει. Τώρα δίνουμε νέα μάχη για να δοθούν γρήγορα τα χρήματα στους λογαριασμούς των πολιτών, κατευθείαν. Να είμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους μετά από αυτή την καταστροφή. Και η επόμενη μάχη είναι της ανάταξης της περιοχής που κάηκε, να γίνουν γρήγορα οι περιοχές καλύτερες απ’ ό,τι ήταν».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ο υπουργός υπογραμμίζει: « Από τον συγχωρεμένο τον Τρίτση μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε όχι απλά ανοχή αλλά εγκληματική δράση του παλαιοκομματισμού στις παραλίες, στα δάση, στα ρέματα. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης γι’ αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει ως κοινωνία, ακόμη κι αυτοί που έκαναν αυτά τα εγκλήματα, όλο το πολιτικό σύστημα, όλη η κοινωνία, ο κάθε πολίτης, να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι μία πρακτική καταστροφική για τη χώρα, για την ασφάλεια των πολιτών και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι παραλίες μας, οι ακτές μας πρέπει να είναι ελεύθερες από μάντρες κάθε είδους, τα ρέματά μας να είναι καθαρά και χωρίς κτίσματα, ανοιχτά και να γίνει αυτό που γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση, το δασολόγιο, το κτηματολόγιο για να ξέρουμε πού μπορούμε να χτίσουμε, πού είναι δάσος, πού είναι η παραλία». «Τελειώνουμε με τη λογική της ομηρίας του πολίτη από τον παλαιοκομματισμό και πιστεύω ότι ο εφιάλτης που ζήσαμε είναι ένα πραγματικό σοκ για την ελληνική κοινωνία προκειμένου να αλλάξουμε σελίδα», καταλήγει ο κ. Σπίρτζης.