Η κυβέρνηση καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες, την καταστρατήγηση του οκταώρου, ενώ δίνει και το τελειωτικό χτύπημα στο ΣΕΠΕ

Ηκυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλιμακώνει την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και μάλιστα εν μέσω έξαρσης πανδημίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου παρουσίασε το σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, πριν εισαχθεί στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Παράλληλα βάζει στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον ΟΜΕΔ.

Συγκεκριμένα, το σχετικό σχέδιο νόμου προβλέπει ότι κάθε ώρα εργασίας πέραν του οκταώρου θα ορίζεται ως υπερωρία και θα αμείβεται με προσαύξηση από 20% έως 40% επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου. Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανίες οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται και πέραν του οκταώρου, κάτι που ζητούσε επιμόνως ο ΣΕΒ.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται ο όρος και η έννοια της υπερεργασίας και αντικαθίστανται με τον όρο υπερωρία.

Παράλληλα εισάγεται το οκτάωρο α λα καρτ, καθώς προβλέπεται ο χρόνος εργασίας να μπορεί να αλλάζει εντός της ημέρας ύστερα από συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τoν οδοστρωτήρα στα εργασιακά»

«Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους» τονίζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως σημειώνει, «το “εργασιακό νομοσχέδιο” που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο αποτυπώνει την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι ο εργασιακός οδοστρωτήρας είναι η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση. Η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης και του ΣΕΠΕ».

«Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους» καταλήγει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.