«Μιλάμε για το ελάχιστο που οφείλουμε στους ανθρώπους που έβαλαν και βάζουν πάντα πλάτη στα δύσκολα για τον τόπο» αναφέρει η Ρένα Δούρου

Σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για τη στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του, κατέθεσε η Δύναμη Ζωής, υπογραμμίζοντας το έλλειμμα πολιτιστικής πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνηση όσο και της Διοίκησης της Περιφέρειας.

“Ισχνή είναι και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, παρά το πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού με 2,5 εκατ. ευρώ που πρότεινε εν μέσω της πανδημίας η παράταξή μας ως πρώτο άμεσο βήμα, στο πλαίσιο της 1ης αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, η οποία καταψηφίστηκε από τη διοικούσα παράταξη”. “Ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για πολιτιστικές δράσεις και υποδομές την προηγούμενη πενταετία, που επίσης ήταν περίοδος βαθιάς ύφεσης”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην πρόταση που κατέθεσε η Δύναμη Ζωής προς “άμεση εγγραφή στην Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ως θέματος συζήτησης για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού κατά την πρόταση 6.

Συγκεκριμένα στην πρόταση αυτή τονίζεται η ανάγκη “να ενταχθεί στην αμέσως επόμενη ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου θέμα συζήτησης για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και να κληθούν οι φορείς των καλλιτεχνών και οι εκπρόσωποι διοργανωτών εκδηλώσεων, θεατρικών παραγωγών, διανομέων κινηματογραφικών ταινιών, εταιρειών ενοικίασης ηχητικών φωτιστικών εξοπλισμών, της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Τραγουδιστών — Ερμηνευτών «Ερατώ» αλλά και πολιτιστικών φορέων που θα καταθέσουν γόνιμες απόψεις και λύσεις για το σημερινό αδιέξοδο”.

“Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Διοίκηση της Περιφέρειας, η Δύναμη Ζωής, με τρόπο χειροπιαστό και έμπρακτο στηρίξαμε τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Γιατί ήταν και παραμένει βαθιά μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο με μόνη τη στήριξη της οικονομίας χωρίς τη στήριξη του δημιουργικού κόσμου της χώρας.  Σήμερα, περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, αυτή η πολύτιμη παρακαταθήκη της δουλειάς της Δύναμης Ζωής στον τομέα του πολιτισμού, οφείλει όχι απλά να συνεχιστεί αλλά να πάρει εκείνες τις μορφές που μπορούν να διασφαλίσουν τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Οι σχετικές προτάσεις που καταθέτει σήμερα η Δύναμη Ζωής, καλύπτουν αφενός το τεράστιο κενό απραγίας που κατάφερε να δημιουργήσει μέσα σε εννιά μήνες η σημερινή Διοίκηση στο κεφάλαιο ‘τέχνη και πολιτισμός’. Και αφετέρου επιχειρούν να δώσουν κάποιες πρώτες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού. Δεν πρόκειται για προτάσεις μίας παράταξης αλλά για προτάσεις ζωής για τον πολιτισμό και τους επαγγελματίες του. Απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία και την αβελτηρία της Διοίκησης της Περιφέρειας, οι προτάσεις αυτές είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στους ανθρώπους που έβαλαν και βάζουν πάντα πλάτη στα δύσκολα για τον τόπο”, σχολίασε η Ρένα Δούρου.

Με “ζητούμενο οι όποιες προτάσεις να έχουν άμεσα αποτελέσματα και να υλοποιούνται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, με εμπιστοσύνη όλων των μερών και με προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες”, και με δεδομένο ότι “οι πολιτιστικές δράσεις και οι κλάδοι δημιουργικότητας

• λειτουργούν ως όχημα ανάπτυξης για τις Περιφέρειες και για τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες επιλέγουν να επενδύσουν πόρους στην πολιτιστική προβολή και στον αντίστοιχο κλάδο,

• προσθέτουν θέσεις απασχόλησης,

• συμβάλλουν θετικά στην απασχόληση νέων ανθρώπων,

• παράγουν καινοτομίες λειτουργώντας την ίδια στιγμή και ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης”,

Η Δύναμη Ζωής κατέθεσε τις εξής προτάσεις (αναλυτικά εδώ, από την ιστοσελίδα της Δύναμης Ζωής), ενδεικτικά:

1. Η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει την αγορά θεατρικών παραστάσεων, όπως έπραξε και στο παρελθόν, στηρίζοντας τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και το φιλότεχνο κοινό της Αττικής με δωρεάν εισιτήρια. Επίσης να προχωρήσει στην προαγορά εισιτηρίων σε συναυλίες, εκθέσεις (φωτογραφίας, μουσείων, εικαστικών κ.ά.) και καλλιτεχνικές παραγωγές υψηλού επιπέδου.

2. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής νέα καλλιτεχνικά σεμινάρια για τους δημότες και τους μαθητές των σχολείων τους μέσω των   σωματείων των καλλιτεχνών  (επίσημοι καλλιτεχνικοί φορείς) που έχουν την καλύτερη εικόνα των μελών τους που έχουν περιέλθει σε δυσχέρεια, με αξιοποίηση των υποδομών των Πνευματικών του Κέντρων ή πολιτιστικών υποδομών των σχολείων.

3. Να διατεθούν δωρεάν, ανεκμετάλλευτοι χώροι της Περιφέρειας Αττικής, όπως ο χώρος του “Beach Volley” στο Φαληρικό που προσφέρεται για μουσικές παραστάσεις μιας και ειδικά γι΄ αυτές οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες, αλλά και άλλοι χώροι. Να επιχορηγήσει άμεσα η Περιφέρεια την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας για καλλιτεχνικές ομάδες βοηθώντας εξίσου καλλιτέχνες αλλά και τα θέατρα ή πολιτιστικούς φορείς όπως για παράδειγμα το Ωδείο Αθηνών που παραμένουν κλειστά ενώ τα ανελαστικά τους έξοδα συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

4. Να συνεχισθεί η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής σε πολιτιστικές δράσεις που διασώθηκαν το προηγούμενο διάστημα της οικονομικής κρίσης, όπως το μαθητικό Φεστιβάλ “SCHOOLWAVE”, το «ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ» στην Πλατεία Ομονοίας και την Πλατεία Βικτωρίας, τα Φεστιβάλ των νησιών της Αττικής, όπως «Φεστιβάλ Σαρωνικού», «Φεστιβάλ Φυστικιού» στην Αίγινα, «Αρμάτα» στις Σπέτσες, «Κουντουριώτικα» και «Μιαούλια» στην Ύδρα αλλά και Φεστιβάλ σε άλλους Δήμους, πολιτιστικές δράσεις σε πάρκα της Περιφέρειας Αττικής, στήριξη θεάτρων όπως το «Θέατρο Τέχνης» κ.λπ.

5. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής την ενοικίαση εξοπλισμού (ήχου και φωτός)  για την διοργάνωση καλλιτεχνικών παραγωγών στα ανοικτά θέατρα και τους κατάλληλους υπαίθριους χώρους των 66 Δήμων της.