Το πρώτο βραβείο στον 6o Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου (Καντόνα), στην κατηγορία «Βιώσιμη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς», εξασφάλισε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cultural Hidrant για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.

Η απονομή των βραβείων έγινε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ των δημάρχων.

To Cultural Hidrant έφτασε στην κορυφή της αστικής καινοτομίας με την κρίση 11μελούς διεθνούς επιτροπής, αλλά και τις ψήφους των πολιτών που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο αντιδήμαρχος Κώστας Γερολυμάτος και υπεύθυνος του προγράμματος σημείωσε: «Για όλους εμάς τους προγράμματος Cultural Hidrant είναι πολύ μεγάλη τιμή η βράβευσή μας στον διαγωνισμό της πόλης της Guangzhou. Πιστεύουμε στην απόπειρά μας να συνδέσουμε το παρόν της πόλης μας με την ιστορία της, όχι μέσω ενός μουσείου ή ενός μαυσωλείου της μνήμης, αλλά δημιουργώντας μία σχέση με το μεγαλύτερο έργο της αρχαιότητας που υπάρχει σε αυτήν, το υπόγειο Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Στόχος μας, με πρεσβευτή το νερό του, το Αδριάνειο Υδραγωγείο να καταστεί παραγωγικό, καλύπτοντας ανάγκες των κατοίκων του σε αρδευτικές χρήσεις. Επιπλέον η συμμετοχή των φορέων της πόλης σε αυτή την προσπάθεια, από τη φάση του αρχικού σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση όλων των δράσεών του θα συνεχιστεί με τη δημιουργία μιας αλληλέγγυας κοινότητας των ωφελουμένων της διανομής νερού. Αυτή θα είναι η βάση της πρώτης σοβαρής απόπειρας διαχείρισης νερού ως κοινού πόρου από την κοινότητα, με την ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης σε αστικό περιβάλλον». 

Το πρώτο βραβείο που κατέκτησε ο Δήμος Χαλανδρίου με το Cultural Hidrant συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 δολαρίων και μία υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο Πρόγραμμα Διεθνούς Σχεδιασμού, που διοργανώνεται από κοινού από τα Ηνωμένα Έθνη, το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικο-Σχεδιασμού και το Πανεπιστήμιο Zhejiang.