Οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι κάλπες που θα στηθούν το επόμενο διάστημα για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τα έργα αιχμής της Περιφέρειας, η επούλωση των πληγών από τις εθνικές τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, συνέθεσαν την ατζέντα συζήτησης με τη Ρένα Δούρου, χθες το βράδυ, στην εκπομπή «BrainStorming» του «Action 24», με τον Γιώργο Πιέρρο, τον Σταμάτη Ζαχαρό και τον Γιώργο Κουβαρ

 

Οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι κάλπες που θα στηθούν το επόμενο διάστημα για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τα έργα αιχμής της Περιφέρειας, η επούλωση των πληγών από τις εθνικές τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, συνέθεσαν την ατζέντα συζήτησης με τη Ρένα Δούρου, χθες το βράδυ, στην εκπομπή «BrainStorming» του «Action 24», με τον Γιώργο Πιέρρο, τον Σταμάτη Ζαχαρό και τον Γιώργο Κουβαρά.

Στη συνέντευξή της η Περιφερειάρχης Αττικής απάντησε σε ερωτήσεις για το σύνολο του φάσματος της επικαιρότητας, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει και για την ατζέντα προωθητικών παρεμβάσεων που έχει ήδη υλοποιήσει και όσες προγραμματίζει, στο πλαίσιο των διοικητικών αρμοδιοτήτων της.

Η Ρένα Δούρου έθεσε το πολιτικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψει η κοινωνία την παλινόρθωση όσων άφησαν ανοχύρωτη τη χώρα σε επίπεδο υποδομών, και την οδήγησαν στην εθνική χρεοκοπία.

Η Περιφερειάρχης Αττικής συνέστησε προσοχή, αναφορικά με το κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν το πραγματικό κλίμα το οποίο επικρατεί στην κοινωνία, ενώ παρατήρησε ότι, ο Αλέξης Τσίπρας «θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

«Την περιγραφή του Περιφερειάρχη ως μικρού πρωθυπουργού, την έκανε ο ίδιος άνθρωπος που είχε πει… «λεφτά υπάρχουν».

Οι Περιφέρειες είναι ένας σχετικά νέος θεσμός. Γίγαντες σε πήλινα πόδια.

Για πολλές δεκαετίες κυριαρχούσε η καχυποψία της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, καθώς λειτουργούσε ως μακρύ χέρι της.

Κατεβαίνω ξανά υποψήφια, επειδή έχω μάθει να τηρώ τις υποσχέσεις μου. Σας θυμίζω ότι, παραιτήθηκα από βουλευτής, και ήμουν στο κενό για 7 μήνες, όταν έθεσα υποψηφιότητα το 2014.

Επί δικής μας διοίκησης, η Περιφέρεια έγινε ‘κεντρική πολιτική’».

Οι πληγές από τις δυο εθνικές τραγωδίες, με Μάνδρα και Μάτι

«Μακάρι οι πληγές να ήταν δικές μου. Η δική μου πληγή είναι μια βαθιά θλίψη που κουβαλώ. Κινήθηκα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στους νεκρούς και τις οικογένειές τους.

Πριν ακόμη μετρήσουμε τους αγνοούμενους σε Μάνδρα και Μάτι, εκείνοι που αντικειμενικά είχαν την ευθύνη, για το γεγονός ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν ανοχύρωτοι, έβγαλαν μέσα σε λίγες ώρες κατηγορητήριο, ότι ‘φταίει η Δούρου’.

Εκείνοι που φέρουν την ευθύνη για το γεγονός ότι, η πατρίδα μας είναι αθωράκιστη, μας κούνησαν και το δάχτυλο.

Δεν είμαστε έτοιμοι για φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Δείτε τι έγινε στα Χανιά. Γίνεται μια προσπάθεια από τον Σωκράτη Φάμελλο στο υπουργείο, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής δεν βρήκα τίποτα. Βρήκα τρομακτικές καθυστερήσεις σε περιοχές, όπως η Μάνδρα, οι οποίες είχαν πληγεί αρκετές φορές στο παρελθόν από αντίστοιχα φαινόμενα. Εμείς υλοποιούμε 168 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Μόνο που τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν εγκαίνια.

Δεν σβήνουν οι Περιφέρειες φωτιές. Και όμως, μιλούν για ευθύνες της Δούρου για την κατάσβεση των πυρκαγιών, κάποιοι που έχουν υπηρετήσει για δεκαετίες την Αυτοδιοίκηση, και επομένως γνωρίζουν τι συμβαίνει. Αναζητούσαν κάποιον ένοχο, και επιχείρησαν να τον βρουν στο πρόσωπο μιας γυναίκας, εμένα.

Δεν είμαι από τους πολιτικούς που θεωρούν ότι είναι υπεράνω των νόμων».

Για τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή

«Η χρονική περίοδος που ζούμε, μου θυμίζει τις τεκτονικές αλλαγές της περιόδου 2011-2012, όταν το κόμμα του 3% έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση, και στη συνέχεια κυβέρνηση.

Την 21η Αυγούστου, έκλεισε η πόρτα της επιτροπείας, μετά από 8 χρόνια, αν αρχίσουμε τις εξυπνάδες και τις ευκολίες όμως, μπορεί να ανοίξει ξανά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, οι θετικές εξελίξεις στην εικόνα, οι διαχωριστικές γραμμές με την ακροδεξιά, αποτελούν σημεία με τα οποία μπορεί να αντιστοιχηθεί κάποιος.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνει το Κίνημα Αλλαγής, στηρίζοντας τη σημερινή Νέα Δημοκρατία».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

«Στην πατρίδα μας, είχαμε μάθει σε παντοδύναμες αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Συνεργασίες είδαμε μονάχα στα σκληρά μνημονιακά χρόνια, όταν η συνεργασία ήρθε για να υλοποιήσει μνημονιακές επιταγές.

Διαστρεβλώθηκε η ανάγκη για εθνική συνεννόηση, επειδή ο κόσμος κατάλαβε ότι έπαιζαν «μουσικές καρέκλες», για να περικόψουν μισθούς και συντάξεις.

Με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν παίξαμε «μουσικές καρέκλες». Βάλαμε το πρόγραμμά μας, στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν συμφωνούσαμε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην εξωτερική πολιτική».

Για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη δική της παρουσία

«Τη δεκαετία του 1990, όποιος ήταν φιλόδοξος, πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ πήγα σε ένα κόμμα εκτός κοινοβουλίου, που μας μεγάλωσε με συλλογικές διαδικασίες. Όχι με δελφίνους και βαρώνους.

Ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν θα υπάρξει αντιστοιχία των δημοσκοπήσεων με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Τσίπρας πήρε τη χώρα από την απαξία, και την έβαλε στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων.

Άλλοι αξιοποίησαν την Αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι. Εγώ άφησα τη βουλευτική έδρα μου».

Για τα έργα της Περιφέρειας και την Αττική Ριβιέρα

«Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ονείρου του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δεν πρόκειται για αποσπασματικό έργο. Συνδυάζει πολλές παρεμβάσεις. Από το Μικρολίμανο, μέχρι την παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ.

Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην πατρίδα μας, με αποχετευτικό, αντιπλημμυρικό, ξηρά κανάλια και οικολογικό πάρκο. Μια ολιστική παρέμβαση, με παράλληλη έμφαση στον Πολιτισμό, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα».