Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο στούντιο του News 24/7 στους 88,6
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο στούντιο του News 24/7 στους 88,6 

“Συμπεριφέρονται σαν να είναι για πρώτοι φορά υποψήφιοι σε θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εάν χάσω τις εκλογές θα ανταποκριθώ στην πρόσκληση διαλόγου του νικητή αρκεί να υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο” τόνισε η κα. Δούρου.

Στο στούντιο του News 24/7 στους 88,6, καλεσμένη της εκπομπής “Παιχνίδια Εξουσίας” με τους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού βρέθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Εάν γίνουν εθνικές εκλογές τον Μάιο θα συνθλιβούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές». Το σχόλιο αυτό έκανε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

«Δεν είμαστε στο σημείο που οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ενδιαφέρον. Με τον ίδιο πόνο το λέω και για τις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και για συμβολικούς και για ουσιαστικούς λόγους» πρόσθεσε.

Για την τραγωδία στο Μάτι Αττικής, η περιφερειάρχης είπε: «Από εκείνες τις νύχτες δεν έχουν αλλάξει ποτέ στον τρόπο που βλέπω αυτές τις τραγωδίες. Η θλίψη αφορά τους νεκρούς αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ζήτημα, χωρίς να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες, και με τη δική μου στοχοποίηση. Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Χαίρομαι που προχωράει η δικαστική διαδικασία για το Μάτι. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και εγώ προσωπικά συνδράμουμε την έρευνα.

Δεν είναι δουλειά μου να αποδώσω τις ευθύνες. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποβοηθητικό ρόλο, ρόλο συνδρομής. Εξήγησα πώς έδρασε η περιφέρεια Αττικής. Ζήτησα απονομή ευθυνών, είπα ότι όλα δεν πήγαν καλά. Προκειμένου να δοθεί εντολή εκκένωσης γίνεται εισήγηση από τον αρμόδιο πυροσβέστη στις αυτοδιοικητικές αρχές. Αυτό δεν συνέβη. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα ακραίο φαινόμενο, μια πυρκαγιά που μέσα σε 40 λεπτά έκαψε την ανατολική Αττική. Μπορώ να φτιάξω ένα βιντεάκι με δηλώσεις, posts και tweets που δείχνουν την προσπάθεια εξόντωσής μου. Δεν έχει να κάνει μόνο η ιδιότητά μου αλλά και με το φύλο. Αυτά που άκουσε η κα. Καλογήρου δεν τα άκουσε ποτέ ο κ. Τζιτζικώστας, ο κ. Μπακογιάννης ή ο κ. Αρναουτάκης σε ανάλογες περιπτώσεις. »

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής: «Δεν είχαμε περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμάτων. Για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει να λειτουργήσει το ΧΥΤΥ Γραμματικού. Εκεί η προηγούμενη διοίκηση είχε σχεδιάσει ΧΥΤΑ, εμείς καταφέραμε να γίνει ΧΥΤΥ για το υπόλειμμα των σκουπιδιών των πολιτών. Ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν έχει την εικόνα που είχε το 2014. Από το 1 εκ 800.000 τόνους σκουπιδιών που θάβονταν σήμερα ένα μεγάλο μέρος αξιοποιούνται. Έλεγαν ότι θα κάνω την Αττική Νάπολη. Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί. Κάποιοι θέλουν να επιστρέψουμε στα παλιά σχέδια, σε εργοστάσια ιδιωτών, σ αυτά που ξέραμε επί Σγουρού. Ο κ. Πατούλης πρέπει να μάθε ότι το αποχετευτικό δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής.»

Για τις εκκρεμότητες στην Περιφέρεια Αττικής: «Οι συναρμοδιότητες δημιουργούν καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, η γραφειοκρατία είναι η άλλη όψη της διαφθοράς. Με το πρόγραμμα “Ρεύμα για Όλους” δώσαμε 5 εκατ. σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Ο προηγούμενος περιφερειάρχης ο κ. Σγουρός θα πει ότι άφησε στην κα Δούρου τεράστια ποσά. Η αλήθεια είναι ότι βρήκαμε έναν προϋπολογισμό 347 εκατ. ευρώ πέρα από το 1 δισ. και τα 314 εκατ. που διεκδικήσαμε τον Νοέμβριο του 2014 και πήγαμε τα αποθεματικά μας στην ΤτΕ με ένα σημαντικό επιτόκιο που μας δίνει 40 εκατ. τόκους το χρόνο. Σήμερα 327 εργοτάξια είναι ανοιχτά για σπουδαία έργα. Οι περιφερειάρχες έχουν ασυμβίβαστο.»

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Εάν κερδίσω τις περιφερειακές εκλογές θα καλέσω τον κ. Πατούλη και τον κ. Σγουρό να συζητήσουμε για το πρόγραμμα. Τους καλώ σε ντιμπέιτ. Συμπεριφέρονται σαν να είναι για πρώτοι φορά υποψήφιοι σε θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εάν χάσω τις εκλογές θα ανταποκριθώ στην πρόσκληση διαλόγου του νικητή αρκεί να υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο. Παράτησα τη βουλευτική μου έδρα για να κάνω ένα σύμφωνο αξιοπρέπειας με τους πολίτες της Αττικής. Θα τιμήσω αυτό το σύμφωνο. Έχω δει τις δημοσκοπήσεις που με δείχνουν πίσω από τον κ. Πατούλη. Ποτέ δεν πορεύτηκα με βάση τις δημοσκοπήσεις.»

Για τους ΑΝΕΛ: «Καλώς έγινε η συνεργασία. Είχε προγραμματικό πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να βρει άλλους συμμάχους τον Ιανουάριο του 2015. Και δεν βρήκε.»

Η Ρένα Δούρου στον News 24/7 στους 88,6
Η Ρένα Δούρου στον News 24/7 στους 88,6  FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Για το Ελληνικό: «Μακάρι να μπει μπουλντόζα πριν τις εκλογές. Το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου είχε πολλές επιφυλάξεις. Είναι υποκριτικό αυτοί που δεν έκαναν επί δεκαπέντε και πλέον χρόνια τίποτα για να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση να μας εγκαλούν τώρα για καθυστερήσεις».

Για τον Ιλισό: «Ο Ιλισός θα ξαναβρεί με τη βοήθεια της ΑΝΑΠΛΑΣΙΣ ΑΕ την αρχαία του κοίτη στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής. Όχι μόνο δεν πνίγουμε τον κόσμο αλλά ξεμπαζώνουμε και τα ρέματα».

Για το παραλιακό μέτωπο: «Το έργο είναι τεράστιο. Στη δεύτερη θητεία θα σας καλέσουμε στα εγκαίνια ενός οικολογικού πάρκου με ποδηματόδρομο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για “αθηναϊκή Ριβιέρα”. Εμείς μιλούμε για “αττική Ριβιέρα”».

Για το Πεδίο του Άρεως: «Παραλάβαμε ένα κέντρο ανομίας. Μετά από τέσσερα χρόνια παραδώσαμε ένα Πεδίον του Αρεως για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Υπήρξαν καθυστερήσεις από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων. Δεν είναι όλα τέλεια. Ακόμη και όταν υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων μπορούν να γίνουν πράγματα».