Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, με στόχο τη θεμελίωση μιας συστηματικής και εποικοδομητικής συνεργασίας στα πεδία της παροχής κοινωνικής φροντίδας και υπηρεσιών υγείας καθώς και της έγκαιρης παρέμβασης και προστασίας των παιδιών. 

Η υπογραφή του Συμφώνου έλαβε χώρα στο Γραφείο του Δημάρχου στο κτήριο της Δημοτικής Αρχής, όπου ο Κώστας Γιαννόπουλος και ο Ηλίας Αποστολόπουλος είχαν μια ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο μελλοντικού σχεδιασμού και με πρώτη στόχευση την υλοποίηση Δράσεων Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

Από την πλευρά του Οργανισμού, ο Κώστας Γιαννόπουλος έθεσε στη διάθεση του Δήμου την τεχνογνωσία και το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που παρέχει στα πεδία της Υγείας, της Φτώχειας, της Βίας και των Εξαφανίσεων. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο Ηλίας Αποστολόπουλος δεσμεύθηκε ως προς την περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη μηχανισμών παρέμβασης και προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών όπως είναι τα παιδιά και οι οικογένειές τους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Με γνώμονα την προαγωγή του βιοτικού επιπέδου των παιδιών και της ενίσχυσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος επεσήμανε: «Υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές που παρέχει το «Χαμόγελο» δεν υπάρχουν από κάπου αλλού στην Ελλάδα. Γνωρίζω καλά το σημαντικό σας έργο και είχα την ευκαιρία να έρθω και στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, όπου πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε, ιδιαίτερα στην Εθνική Γραμμή SOS 1056. Δεσμεύομαι να παρέχω όποια βοήθεια μπορώ, και σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από σήμερα βρίσκεται κοντά σας, και βρισκόμαστε εδώ με χαρά. Γιατί σήμερα η συνεργασία μας επισφραγίζεται κι επίσημα και μπορούμε έμπρακτα να βρεθούμε στο πλευρό των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που μας έχουν ανάγκη και με τη δική σας αρωγή, για την ευρύτερη περιοχή. Οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι του Οργανισμού βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες κάθε μέρα και μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας και τις δικές σας δομές στήριξης», δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Με στόχο την υλοποίηση των παραπάνω, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Παπάγου – Χολαργού το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μεταξύ άλλων, θέτει στη διάθεσή του Δήμου:

 • Την Εθνική Τηλεφωνική  Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
 • Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική  Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
 • Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
 • Την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
 • Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
 • Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
 • Τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
 • Τον  «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων
 • Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού
 • Την υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.
 • Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) σε συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
 • Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
 • Την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο.

Από την πλευρά του ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού αναλαμβάνει:

 • Την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
 • Την ενημέρωση  όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, όπως περιγράφονται παραπάνω, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Δήμο.
 • Την προβολή των μηνυμάτων Amber και Missing Alert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
 • Την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas.