Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μια απόφαση κατώτερη των περιστάσεων. “Επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την δεκαετή κρίση”, ανέφερε κορυφαίος κομματικός παράγοντας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη έχει μετατραπεί ο “πρωινός καφές” της Κουμουνδούρου, με τις εξ’αποστάσεως συσκέψεις του Αλ. Τσίπρα, τομεαρχών και συνεργατών του να είναι καθημερινές. Η κρίσιμη και πρωτόγνωρη κατάσταση εξάλλου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Η οικονομία, η προστασία των εργαζομένων και τα επόμενα βήματα για την διαχείρηση των συνεπειών της πανδημίας είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα τις τελευταίες ημέρες, ιδιαιτέρως στο φως της απόφασης του Eurogroup που θετει συγκεκριμένα δεδομένα. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μια απόφαση κατώτερη των περιστάσεων. “Επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την δεκαετή κρίση”, ανέφερε κορυφαίος κομματικός παράγοντας.

Όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ,  η Ελλάδα ασχέτως της απόφασης οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, τόσο στο επίπεδο των επιχειρήσεων όσο και σε αυτό των εργαζομένων. Αυτό είχε ξεκαθαρίσει και ο Αλ. Τσίπρας στην συνομιλία του με τον Κ. Μητσοτάκη.  “Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει την οικονομία της Ελλάδας θωρακισμένη από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ αν και ακόμα εύθραυστη”, φέρεται να του είπε, καλώντας τον να μην διστάσει να αξιοποιήσει μέρος του αποθέματος.

Η γενικότερη εκτίμηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι οτι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει. Ιδίως  σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που μαζι με την καραντίνα ήδη έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης πολλών δις για τις εθνικές οικονομίες. Βλέπουμε καθημερινά στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία ή και την Κύπρο να έχουν γίνει γνωστά γενναία μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της νεολαίας.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η Ευρωπη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικες ανάγκες, η Ελλάδα οφείλει να μην αρκεστεί στα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει το Eurogroup και να κινηθεί και μόνη της. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει με επιθετικές κινήσεις και αξιοποιώντας και μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. ευρώ, να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά, προκειμένου σε δύο ή τρεις μήνες, όταν υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει η πανδημία, να έρθει αντιμέτωπη με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Με τον τουρισμό (20% του ΑΕΠ) να οδεύει προς κατάρρευση για το τρέχον έτος, όπως και οι εξαγωγές και οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, η επόμενη μέρα θα βρει την ελληνική οικονομία να μπορεί να βασιστεί μονάχα στην εσωτερική κατανάλωση. Εσωτερική κατανάλωση ωστόσο δε θα μπορεί να υπάρξει εάν η επόμενη μέρα βρει τη χώρα με μία νέα γενιά δεκάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις.

“Η λύση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας περνά μέσα από την παράλληλη ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων”, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου και προτείνουν συγκεκριμένα:

– Το κράτος να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Με τον τρόπο αυτόν ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις που δε θα χρειαστεί να πληρώσουν ή να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους αν και κλειστές. Θα αποφευχθεί δηλαδή το ενδεχόμενο πρωτοφανούς εκτίναξης της ήδη υψηλής ανεργίας (16%) που θα οδηγούσε σε πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να περάσουν με ασφάλεια την περίοδο της κρίσης, ενώ μετά από αυτήν θα έχουν αγοραστική δύναμη να κινήσουν την αγορά στο εσωτερικό (δείτε τι έγινε με την πτώση 30% της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων που δε δόθηκε κοινωνικό μέρισμα το 2019). Πέραν αυτού, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους είναι και δανειολήπτες, εφόσον δεν βγουν εκτός αγοράς εργασίας και έχουν κανονικά εισόδημα, θα μπορούν την επόμενη μέρα της κρίσης και της πανδημίας να ανταπεξέλθουν κανονικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο τεράστιος κίνδυνος η επομένη της κρίσης να βρει τις ελληνικές τράπεζες με μία νέα δεξαμενή κόκκινων δανείων που νομοτελειακά θα οδηγούσε σε νέα ανακεφαλαιοποίησή τους.

– Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ένα τέτοιο επιθετικό μοντέλο ρευστότητας και δεν αποτρέψει στην πράξη απολύσεις εργαζομένων και απλά προχωρήσει σε ένα εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους εργαζόμενους, τότε η επόμενη μέρα θα βρει την οικονομία και την κοινωνία αντιμέτωπη με πρωτοφανή και μη διαχειρίσιμα επίπεδα ανεργίας αλλά και παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Χωρίς εξαγωγές, χωρίς επενδύσεις αλλά και χωρίς αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό, κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε νέα εσωτερική υποτίμηση και περαιτέρω συμπιέσεις μισθών.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι, καθώς απασχολούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού όπου θα νομοτελειακά θα πληγεί σημαντικά. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι σαφή στον τουριστικό κλάδο.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες για κάλυψη και ενοικίων, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές

– Οι τράπεζες οφείλουν να αναστείλουν για όσο διαρκεί η κρίση τις δόσεις  όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

– Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές

– Διευκολύνσεις πληρωμής λογαριασμών σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Χιλιάδες συμπολίτες μας θα επιβαρυνθούν από την κρίση και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, πχ της διακοπής του ρεύματος. Γι’ αυτό θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αναστολή διακοπής ρεύματος, ύδρευσης.