Η σημασία του όμως δεν αφορά μόνο το περιεχόμενό του. Μετά την κοπιώδη και αθόρυβη δουλειά των τελευταίων μηνών, το αρχείο βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε μια συγκυρία που μας καλεί να αναστοχαστούμε τη σχέση μας με τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Γιατί είναι πολύ εύκολο να μελετάμε, να αναφερόμαστε και να αναπολούμε προηγούμενες περιόδους της ιστορίας μας, όπως η αρχαία ελληνική ιστορία – και καλώς το πράττουμε – ταυτόχρονα όμως, είναι επιτέλους καιρός να αναμετρηθούμε με τα πιο δύσκολα. Να αναμετρηθούμε με τις πτυχές αυτές της σύγχρονης ιστορίας μας, οι οποίες ακόμη και στις μέρες μας προκαλούν αντιπαραθέσεις.

Πρέπει να το κάνουμε γιατί βλέπουμε ακόμη και σήμερα, σε ζητήματα που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο όπως πολύ πρόσφατα το Μακεδονικό, οι Έλληνες πολίτες να διχάζονται από κάποιους σε «μακεδονομάχους» και «εθνομηδενιστές», ακριβώς επειδή δεν υπάρχει αυτή η σε βάθος κατανόηση της ιστορίας, αλλά και επειδή έχουμε αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε διάφορους δημαγωγούς να παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Ήρθε λοιπόν, η ώρα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και κατά μέτωπο αυτές τις πιο δύσκολες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας και να εργαστούμε για τη διαμόρφωση μιας εθνικής αυτογνωσίας η οποία θα στηρίζεται πάνω στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα και γεγονότα. Σε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια φιλοδοξούμε να συμβάλουμε με την ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του ΥΠΕΣ. || Εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο με θέμα: Οι αρχειακές συλλογές του ΥΠΕΣ και η σημασία τους για την έρευνα.
Ίδρυμα Της Βουλής Των Ελλήνων. Εκθεσιακός Χώρος