«Αθόρυβα και δυνατά για σχεδόν πέντε χρόνια δίνεται ο αγώνας για τη βελτίωση της ζωής των πολλών με πάνω από 1.200 έργα σε όλη την Αττική» σημειώνει η Ρένα Δούρου στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προτρέπει τους χρήστες να μείνουν συντονισμένοι και συντονισμένες γιατί «τώρα έχει έρθει η ώρα να χορέψουμε», συνοδεύοντας τις αναρτήσεις της με το τραγούδι «Bella Ciao», στην πιο πρόσφατη εκτέλεσή του.

Με ένα μήνυμα που «μιλάει» στο σήμερα αλλά και στο αύριο μέσω του εμβληματικού, αντιφασιστικού τραγουδιού, που έχει έρθει στη δημοσιότητα χάρη στη σειρά «La Casa del Papel», ξεκινάει, αθόρυβα και δυνατά, την προεκλογική της εκστρατεία για την Περιφέρεια Αττικής η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Σήμερα, που στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, ο φασισμός και οι νοσταλγοί του σηκώνουν ξανά κεφάλι, η Δούρου δίνει έμφαση, όχι τυχαία, στο κόκκινο νήμα που αποτελεί ο αγώνας κατά εκείνων που τολμούν να ξαναγράψουν την Ιστορία στον τόπο των μαζικών σφαγών της Βιάννου και του Διστόμου. Εκείνων που με όχημα τον λαϊκισμό και με σύμμαχο την άγνοια και την αδιαφορία επιχειρούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία.

Σε πρόσφατη ομιλία της στο Αιγάλεω, η Δούρου, αναφερόμενη στο έργο που έχει γίνει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, τόνισε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως αναχώματος κατά της Ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της εσωστρέφειας. Υπογράμμισε μάλιστα ιδιαίτερα την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, τονίζοντας τον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, υπέρ της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας. Και λέγοντας ότι για τους λόγους αυτούς η Περιφέρεια δέχθηκε και δέχεται λυσσαλέες επιθέσεις από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, από κανάλια, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αλήθεια είναι ότι με το παράδειγμά της η Δούρου τα τελευταία χρόνια έχει «χαλάσει την πιάτσα» και ενοχλεί. Είτε πρόκειται για εμβληματικά έργα, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, που θωρακίζει αντιπλημμυρικά την περιοχή και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία της Αττικής Ριβιέρας. Είτε για κοινωνικές πρωτοβουλίες με τα συναρμόδια υπουργεία για λειτουργία Κέντρων Κοινότητας, Κοινωνικών Φαρμακείων, Κοινωνικών Παντοπωλείων, Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ κ.ά. Ή για πρωτοβουλίες ανάδειξης της αντιφασιστικής μνήμης, όπως το ιστορικό κτήριο του Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου ή ο εορτασμός της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί. Πρωτοβουλίες ακριβώς που κάνουν τη Δούρου «κόκκινο πανί» για όλους όσοι θέλουν διακαώς να ξανακάνουν την Αττική βιλαέτι και τσιφλίκι τους. Σε όλους αυτούς είναι… αφιερωμένο το «Bella Ciao»…