Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σε δήλωσή του στο eea.gr ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει:

Οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης στην οικονομία γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Το 2020 οι επιχειρήσεις απώλεσαν τζίρο ύψους 41 δισ. €. Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών το 2020 για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας ανήλθε σε 266 δισ. € καταγράφοντας πτώση 13,5% σε σχέση με το 2019, που ήταν 307 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 53,4% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.

Με βάση αυτά, είναι προφανές πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι απαραίτητα ώστε να αποφύγουμε τα μαζικά λουκέτα και την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Το παρατεταμένο όμως διάστημα που ολόκληροι κλάδοι και επιχειρήσεις βρίσκονται υπό αναστολή λειτουργίας διατηρεί το κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να επιβιώσουν όταν θα καταστεί εφικτή η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ήδη, από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι περισσότεροι από 1 στους 2 επιχειρηματίες εκφράζουν την ανασφάλεια και τον φόβο σχετικά με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης των επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: α) επαρκή ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν, β) προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας, γ) διαγραφή των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Είναι σαφές ότι τα Συνδικαλιστικά Όργανα του κλάδου της εστίασης βρίσκονται σε ευθεία επαφή και με συνέργειες με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.