Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

συμμετέχει ενεργά στην

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

με πλήθος δράσεων το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου

24 Νοεμβρίου 2023

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συμμετέχει και φέτος ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (03/12) με μία σειρά από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις. Πιστό στο όραμα του δημιουργού του, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για έναν δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους, το ΚΠΙΣΝ σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) ώστε όλοι οι επισκέπτες να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Με δεδομένο ότι η πλήρης προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του είναι εξασφαλισμένη, το ΚΠΙΣΝ υλοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα που στοχεύουν στην καλλιέργεια της κουλτούρας της συμπερίληψης στην κοινωνία μας και ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από τις 10.30 έως τις 21.00, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες, εθελοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις συμμετέχουν σε μία διήμερη ανοιχτή αγορά. Το 1ο Οpen Agora στο ΚΠΙΣΝ είναι ένα bazaar, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αφιερωμένο σε ΜΚΟ και ομάδες που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και με κεντρική θεματική «Υγεία, Ψυχική Υγεία και Αναπηρία».

Στην ενέργεια αυτή, η έννοια της «Αγοράς» έχει διττή σημασία: μία πλατφόρμα γνωριμίας του κοινού του ΚΠΙΣΝ με ποικίλες ομάδες κοινωνικής δράσης και ένας τόπος φιλοξενίας μίας ανοιχτής αγοράς, στην οποία οι οργανώσεις θα έχουν την δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους, προς ενίσχυση του σκοπού τους.

Η πρωτοβουλία επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το κοινό του ΚΠΙΣΝ σε θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα όλων και που άπτονται του περιεχομένου δράσης των ομάδων αυτών, καθώς και να ενισχύσει τις συμμετέχουσες οργανώσεις, δίνοντάς τους ένα βήμα για εξωστρέφεια.

Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιούνται μία σειρά από ομιλίες, συζητήσεις, ξεναγήσεις, αθλητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημερίδα: Μονοπάτια συμπερίληψης και συμμετοχής: Το παιδί με αναπηρία στην καθημερινή ζωή

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 16.00-19.30

Πύργος Βιβλίων

Είσοδος ελεύθερη

Το Sports Excellence | Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεραπευτική Άσκηση | Action for Kids with Disabilities  και σε  συνεργασία με την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει μία ημερίδα με διαδραστικές συζητήσεις και ανοιχτές ομιλίες προς το κοινό. Θέμα της ημερίδας είναι η επαναξιολόγηση του τρόπου ζωής των παιδιών με αναπηρία στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα, καθώς και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών με αναπηρία σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο πολυδιάστατος ρόλος που κατέχει ο αθλητισμός στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και η ισότιμη πρόσβασή τους σε αυτόν, ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα διεκδίκησης ίσων ευκαιριών στην καθημερινότητά τους.

Συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και καλεσμένοι επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να εξαλειφθούν όλες οι μορφές διάκρισης και αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία, μεταδίδοντας ένα έμπρακτο μήνυμα σεβασμού στη συμπεριληπτικότητα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας μικρού μήκους Handbreak της Αντιγόνης Καρνεσιώτη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές θα δείτε εδώ. 

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Slams by SNFCC Youth Council

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου, 12.00 – 14.00

Πύργος Βιβλίων

Είσοδος ελεύθερη

Εμπνεόμενο από τα Science Slams που ξεκίνησαν στη Γερμανία στις αρχές του 2000, το SNFCC Youth Council οργανώνει και επιμελείται μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων, με σκοπό την ανάδειξη ιδεών, γνώσεων, εμπειριών και, φυσικά, των ανθρώπων πίσω από αυτές.

Η πρώτη θεματική των Slams by SNFCC Youth Council θα είναι «Αναπηρία και Προσβασιμότητα». Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με ζητήματα προσβασιμότητας; Τι είναι αναπηρία και πόσο «ορατές» είναι οι αόρατες αναπηρίες; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους τέσσερις ομιλητές. Με βασικό ζητούμενο την έναρξη διαλόγου, μετά από κάθε ομιλία θα ακολουθεί ένα Q&A με τη συμμετοχή του κοινού.

Ομιλητές:

Δημήτρης Κοντοπίδης, MSc Δημόσια Υγεία, Συνήγορος Ασθενών και Κοινωνικός Επιχειρηματίας

Χρυσέλλα Λαγαρία, Συνιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια της Κοιν.Σ.Επ Black

Light

Σπύρος Νταντανίδης και Γρηγόρης Χρυσικός, Δημιουργοί των Cool Crips

Χρίστος Παπαμιχαήλ, Ιδρυτής και Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού liminal

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

To SNFCC Youth Council δημιουργήθηκε και οργανώνει τις δράσεις του χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ξεναγήσεις

Πολυαισθητηριακή Ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 12.00

Αφετηρία στο Κέντρο Επισκεπτών

Είσοδος ελεύθερη

Για τη συμμετοχή απαιτείται η κράτηση θέσης, καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ (216 8091000), ως και 48 ώρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της ξενάγησης.

Στην πολυαισθητηριακή ξενάγηση, οι επισκέπτες με μερική η ολική απώλεια όρασης περιηγούνται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος χρησιμοποιώντας απτικές κατόψεις, τρισδιάστατη μακέτα του χώρου και πολλαπλά απτικά ερεθίσματα.

Σχεδιασμός – επιμέλεια – εκτέλεση ξενάγησης: Καλλιόπη Γκίκα

Δημιουργία απτικής μακέτας: Γιώργος Μίκρου

Βοηθός σχεδιασμού: Μαρίνα Μητάκου

Εκτέλεση παραγωγής: Liminal Access

Ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 16.00

Αφετηρία στο Κέντρο Επισκεπτών

Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή μέσω email στο tours@snfcc.org

Στο πλαίσιο της προσβασιμότητας των επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέρονται ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Ξενάγηση: Κωνσταντίνος Σαμαράς

Εργαστήριο Γνωριμίας με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για παιδιά 9 έως 12 ετών

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου, 11.00-12.30 και 13.00-14.30

Maker Space

Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας

Ένα πρωτότυπο δημιουργικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και θα γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Μέσα από δραστηριότητες και κατασκευές, θα μάθουν να εκφράζουν συναισθήματα χρησιμοποιώντας έννοιες και λέξεις με τη μορφή νοημάτων, θα εξασκηθούν στο ελληνικό δακτυλικό αλφάβητο και, παράλληλα, θα ενημερωθούν για τη σημαντικότητα της Νοηματικής Γλώσσας.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Οι Νοηματίστριες

Dance Together

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 14.00-15.00

Αγορά

Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας

Μία γιορτή χορού για όλους στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ!  Ακολουθώντας τους ρυθμούς της ομάδας La Timpa, χορεύουν όλοι οι συμμετέχοντες μαζί, χωρίς περιορισμούς.

Για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία συστήνεται η συνοδεία των βοηθών / συνοδών.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος

Αθλητικά προγράμματα

Το Sports Excellence | Τμήμα Αθλητικής Αριστείας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Action for Kids with Disabilities» και σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, διοργανώνει συμπεριληπτικές αθλητικές δραστηριότητες στον Υπαίθριο Χώρο Αθλοπαιδιών.

Colpbol

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 11.00-11.30

Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών

Για παιδιά 6 ετών και άνω

Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Στο Colpbol, ένα άθλημα που ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη συμπερίληψη, δύο ομάδες αγωνίζονται με τελικό στόχο να εισαχθεί η μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας, μέσω κινήσεων των χεριών. Θυμίζει χάντμπολ και βόλεϊ και πρόκειται για ένα δυναμικό, συν-εκπαιδευτικό και χωρίς αποκλεισμούς άθλημα.

Στίβος μάχης / Σκυταλοδρομίες

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 11.45-12.15

Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών

Για παιδιά 6 ετών και άνω

Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή  

Μέσω διασκεδαστικών διαδρομών, τα παιδιά με και χωρίς αναπηρία θα ομαδοποιηθούν, θα συνεργαστούν και θα προσπαθήσουν να φτάσουν από τη μία πλευρά της διαδρομής έως την άλλη, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά και με ασφάλεια. Το παιχνίδι θυμίζει στίβο μάχης και οι διαδρομές θα είναι προσαρμοσμένες και θα πραγματοποιούνται από κάθε παιδί ανεξαρτήτως επιπέδου κινητικότητας και φυσικής κατάστασης.

Επίδειξη και παιχνίδι αθλήματος καλαθοσφαίρισης από αθλητές της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ)

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 12.30-13.15

Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών

Για παιδιά 6 ετών και άνω

Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Αθλητές της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) θα παρουσιάσουν στο κοινό την καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, με στόχο παιδιά, έφηβοι και νέοι ενήλικες με αναπηρία να γνωρίσουν το συγκεκριμένο άθλημα.

Προγράμματα για σχολεία

Τα Σχολικά Προγράμματα του ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο ενός διμήνου εκπαιδευτικών δράσεων για την Αναπηρία, καλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου σε μία γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Σχολικές ομάδες από σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και έτσι να συνυπάρξουν και να αλληλοεπιδράσουν μέσω του αθλητισμού με συνομηλίκους τους. Οι δράσεις που μπορούν να επιλέξουν είναι οι εξής:

Let’s Dance Together

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 09.30-12.15 (Διάρκεια 30’)

Αγορά

Για μαθητές/τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Γενικής και όλων των βαθμίδων Ειδικής Εκπαίδευσης, με την υποχρεωτική παρουσία των συνοδών

Δεν απαιτείται προεγγραφή

Μία γιορτή χορού για όλες τις σχολικές ομάδες, Γενικής και Ειδικής Αγωγής, στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ. Όλοι οι μαθητές ακολουθούν όλοι μαζί τον ρυθμό και τα βήματα της χορογραφίας, γίνονται ένα και χορεύουν χωρίς περιορισμούς!

Blind Games | Μονοπάτια Εμπιστοσύνης

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 09.00-12.00 (Διάρκεια 30’)

Στίβος

Για μαθητές/τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Γενικής και όλων των βαθμίδων Ειδικής Εκπαίδευσης, με την υποχρεωτική παρουσία των συνοδών

Απαιτείται προεγγραφή από το σχολείο εδώ

Μία σειρά από παιχνίδια εμπιστοσύνης που στόχο έχουν να φέρουν τους μαθητές/τριες σε επαφή με τις πραγματικές συνθήκες άθλησης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και μειωμένη όραση ή τύφλωση.

Boccia & Ειδική Καλαθοσφαίριση

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 09.00-12.00 (Διάρκεια 30’)

Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών

Για μαθητές/τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Γενικής και όλων των βαθμίδων Ειδικής Εκπαίδευσης, με την υποχρεωτική παρουσία των συνοδών

Απαιτείται προεγγραφή από το σχολείο εδώ

Οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα του Boccia και της ειδικής καλαθοσφαίρισης βάζοντας καλάθια και στοχεύοντας πόντους προς όλες τις κατευθύνσεις. Κανείς δεν περιορίζεται και η διαφορετικότητα είναι το βασικό πλεονέκτημα! Όλα τα παιδιά γίνονται μία ομάδα, με μία μπάλα να τα ενώνει!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ www.snfcc.org/pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria καθώς και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).

========================================================================

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

• To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:

o Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Δευ-Kυρ: 06.00-00.00 

o Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-21.00

o Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-21.00

• Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.

• Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.

• Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

• Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

• Στο 5ο επίπεδο του κτιρίου της ΕΛΣ λειτουργεί το βραβευμένο -με δύο MICHELIN Αστέρια στον Οδηγό της Αθήνας για το 2022 και ένα MICHELIN Green Αστέρι για τη Βιώσιμη Γαστρονομία- εστιατόριο DELTA.

• Στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί το SNFCC Store με μία μεγάλη και διαρκώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.

• Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη